Bakteriaalse vaginoosi olemus ja tekkepõhjused? 06.10.04 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Lgp dr Airi Põder
Naistearsti viisiidil oli mul kaebuseks aegajalt esinev kerge punetus ja kerge kihelus, samal ajal oli ka kerge pruunikas voolus, mida ise seostasin sellega, et olin viimasel nädalal pille võtnud ebaregulaarselt (tavaliselt esineb siis selline 'määrimine'). Arst diagnoosis mul bakteriaalse vaginoosi. Kuna arst oli väga napisõnaline ja vestles vabalt vaid õega, lugesin siitsamast kliinik.ee-st: BV tüüpiline kaebus on halvalõhnaline (vänge, kalalõhnaline "fishi smell") ja normaalsest tugevam valgevoolus. Tupeeritis on hallikas, piimjalt homogeenne (mitte tükiline) voolus. Minul aga midagi sellist ei olnud.
KAS arst võis eksida?
KUIDAS mõjub ravim Arilin - kõrvalmõjude loetelu infolehel ajab hirmu nahka!!! ja kuidas Arilin mõjub siis kui mul BV ei ole? Kas see on antibiootikum?
Lugesin veel, et partneri ravi pole esimesel korral vajalik. Kuid arst andis mulle pikemat mõtlemata ka partneri jaoks retsepti: Metronidazoli.
KAS mees peab seda tingimata võtma, kui lugesin näiteks www.kliinikum.ee 'st , et bakteriaalne vaginoos ei ole suguliselt leviv ja seisund esineb vaid naistel!!??
Samas vastas arst minu küsimusele just vastupidi: no BV levib ikka sugulisel teel, kuidas muidu, ja põhjus on ebapiisav hügieen või 'mingi' bakter!? ('mingi bakter' olid minu sõnad, tema vastas lihtsalt "jah"!)
Veel lugesin, et korduvate bakteriaalse vaginoosi episoodide ennetamiseks soovitatakse periooditi happelise keskkonna säilitamiseks kasutada piimhapet sisaldavaid tupekuule.
KAS te palun soovitaksite konkreetselt mõnd nimetust, et oskaksin apteegist küsida?
MILLINE oleks üldse 'normaalne' intiimhügieen? Olen väga puhas ja pesen intiimseid kohti tavaliselt 2-3x päevas, mõnikord 4 (lisaks hommikule ja enne magamaminekut ka päeval töölt jõudes ja peale trenni lisandub veel 1 x). Lõhnaseepe ei kasuta.
Palun seletage konkreetsemalt ja lihtsamalt KUIDAS BV tekib?
KAS seda (bakterit) võib saada ka nt solaariumist ? Avalikust tualetist (käin tualetis 3x tihemini kui kolleegid)? Ja kas järgnev olukord võis ka BV tekkimiseks soodsad tingimused luua: olin sunnitud ööbima jääma suvilasse, kus terve aasta ei oldud elatud, st tekid, rätikud olid nö 'kaua kapis kopitanud' jne....paari p. möödudes tekkiski esimest korda pruunikas voolus - jällegi seostasin pilli võtmise kellaaja unustamisega...ja ka sellega, et mul on uus partner. Veel paari p. möödudes peale üht vahekorda oli esimest korda tunda tupes kipitust.
Palun selgitage .
Lugupidamisega
Gloria

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Lugupeetud Glora!
Teie kiri sisaldab tervet küsimuste rida, millede lahti seletamisele kuluks isegi
suuliselt umbes pool tundi.
Mis puudutab BV teket, siis võite sellest lähemalt lugeda kliinik.ee-s avaldatud raamatus Sugulislel teel levivad infektsioonid.
Kokkuvõtvalt - BV-i tekkepõhjuseks on tasakaalu puudumine naise organismis, mis tingib nihked tupe mikroflooras. Nagu kõigile haigustele, on ka BV-le omane nii tüüpiline kliiniline leid kui ebatüüpiline kliinik. Kui naisel on BV, siis partneri ravi vajadus tuleb otsustada alati individuaalselt ja sõltub väga paljudest teguritest.
Kuna Kliinik.ee pole mõeldud ülevaateartiklite kirjutamiseks,siis soovitan Teid
huvitavatele küsimustele vastuse saamiseks pöörduda arsti vastuvõtule.
Lugupidamisega,
Airi Põder

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

sugutil imelik hais

juba pikemat aega on sugutil imelik hais, pesen küll iga päev ja peale pesemist hais mõneti väheneb kuid erutuse ajal hakkab välja jälle lööma ning peale vahekorda suureneb kui ei ole võimalik kohe pesema ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Kõige suurema tõenäosusega on nimetatud problem seotud bakteriaalse vaginoosi esinemisega Teie partnerile. Bakteriaalne vaginoos on naistel esinev tupepõletik millega kaasnab lõhna muutus ja mis võib ...

Loe edasi

Kas?

Kas uureaplasmoosi ja bakteriaalse vaginoosi puhul on tegu suguhaigusega või on need pigem mingid viirused?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Bakteriaalne vaginoos ja ureaplasmoos ei ole klassikalised suguhaigused, mis tähendab, et need võivad tekkida organismis niiöelda ise, ilma et neid kelleltki saadakse. Küll aga võivad (aga ei pruugi) ...

Loe edasi

Voolus

Tervist! Mul on tõsine mure.Nimelt elan ma teist aastat partneriga koos ja 3Nädalat tagasi käis ta Rootsis puhkuse reisil. Kõik oli korras kuni eelmise esmaspäevani,nimelt eritub pruunakat voolust ja ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Teie küsimusele saaks vastuse anda peale meditsiinilist läbivaatust ja vastavate uuringute tegemist. Ebameeldiva lõhnaga eritis on tavalislelt bakteriaalse vaginoosi üheks tunnuseks, aga mitte ainult. ...

Loe edasi

Bakteriaalne vaginoos

Tere.Sooviksin teada, mis tähendab täpsemalt bakteriaalne vaginoos ja kuidas see on seotud Arilini tarvitamisega?Miks peab bakteriaalse vaginoosi pärast naisel end ka mees ravima?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Vastuse - mis on bakteriaalne vaginoos - leiate internetiportaalis kliinik.ee avaldatud raamatust "Sugulisel teel levivad haigused".
Bakteriaalse vaginoosi tekitajad on tundlikud niisuguse preparaadi ...

Loe edasi

klamüüdia

Millised on klamüüdia tundemärgid naise suguelunditel? Või mis see võib olla?
Tegu on üsna tugeva, halvasti lõhnava vesise voolusega.

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Urogenitaalne klamüdioos kulgeb üle pooletel juhtudel naistel asümptomaatiliselt, kuigi pole välistatud ka suurenenud vooluse esinemine tupest. Tugev halvasti lõhnav voolus viitab pigem bakteriaalse vaginoosi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi