naha -ja suguhaiguste seos? 19.09.04 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 22 aastane neiu. Akne probleem on mul olnud alates 13-ndast eluaastast. Arsti juures olen käinud Hiiul, viimasel kahel aastal eraarst Dr Liiva juures. Kasutan iga päev ainult spetsialistede poolt välja kirjutatud välispidiseid retseptiravimeid (viimase aasta jooksul näiteks "Acnefug-i") ja nägu puhastan apteegisarjaga "Eucerin", kuid lõplikult probleemist vabaneda pole siiani õnnestunud.
Paari viimase aastaga on nahaprobleemile lisandunud ka naisteprobleemid seen, tsüklihäired ja Bartholini ummistus (2 korda viimase aasta jooksul).
1) Umbes 2,5 aastat tagasi hakkasin kasutama pille "Logest", mille pidin 2 nädalat hiljem arvatava trombi-tekke-võimaluse tõttu katksetama. Seejärel otsustasin proovida Micro-30t. Peale 10-ne kuust kasutamist muutus mu tsükkel ebakorrapäraseks ja lõpetasin ka nende pillide võtmise. Nüüd kasutame püsipartneriga ainult kondoome või arvestaksin rohkem tsükliga, kui see poleks umbes 6 kuud tagasi jälle ebakorrapäraseks muutunud. Tsükkel oli mul enne korrapäraselt 28 päeva pikk, viimasel ajal aga hakkab umbes 21-sel päeval veritsus, mis kestab 3-4 päeva ja lõppeb siis. Õige mensese algus hilineb aga tsüklit arvestades paar päeva ja algab siis tugeva kõhuvaluga.
2) Umbes 2 aastat tagasi pidin kopsupõletiku tõttu kauakestva antibiootikumikuuri läbi tegema ja sellest ajast alates kimbutab mind vahetevahel seen, ise kahtlustan ka natuke bakteriaalset vaginoosi, kuigi seda mul diagnoositud pole.
3) Aasta 2003 Novembris oli mul esimene Bartholini ummistus, mis Keskhaiglas Narkoosiga avati. Nüüd lõi põletik samasse kohta aasta 2004 Augustis ja kuna antibiootikumid "Doxy-M" ei aidanud, avati ummistus kohaliku tuimestusega Keskhaiglas.
Intiimpiirkonda pesen apteegisarjaga "Sebamed", analüüse on mul pidevalt võetud ja need on kõik korras olnud. Ka siis kui mu partneril meie suhte alguses aastal 2001 Klamüdioos diagnoositi ja välja raviti, ei näidanud analüüsid Klamüüdioosi olemasolu minu organismis?! Günekoloogi juures olen käinud Hiiu Naha -ja suguhaiguste dispanseris, Keskhaiglas (Dr Mägi, Dr Nääb, Dr Liitmäe, valvekabineti arstid), Tõnismäe polikliinikus (Dr Velgre) ja noortekabinetis. Vastust oma küsimusele tsükli häirete ja nüüd ka Bartholini ummistuse võimaliku põhjuse kohta pole saanud. Kas siin võib olla mingi seos naha -ja naistehaiguste vahel, et tasuks kontrollida oma hormoonset tasakaalu või äkki oskate mind kuidagi juhendada/midagi soovitada?!

Ette tänades,
murelik

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Seos akne ja tsüklihäirete vahel pole küll tõenäoline, aga seda ei saa ka kindlalt välistada kuna teatud rasestumisvastased hormoonpreparaatid on kasutatavad ka akne ravis. Oleks soovitav pöörduda günekoloogi vastuvõtule, kes on kitsamalt spetsaliseerunud endokrinoloogiale. Tartus soovitaksin dr. Maia Väli (endokrinoloog-günekoloog), kellel on vastuvõtt nii Ülikooli kliinikumis kui ka Elite erakliinikus.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

suguhaigused

Kas suguhaiguste edasiandmise eest, kui ise on teadlik probleemist, on ette nähtud mingid karistused või sanktsioonid? Kui olen käinud naha-ja suguhaiguste arsti juures ja on leitud, et olen haige ning ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Eesti Vabariigis on suguhaiguste kontroll ja ravi absoluutselt vabatahtlikud.
Keegi pole kohustatud arsti juurde minema kui ta seda ei soovi.
Suguhaiguste edasiandmise eest mingeid karistusi ...

Loe edasi

Kas herpes või mingi alergia?

Olen mees ja riistal eesnaha all on mingid pisikesed just nagu rakukesed. Palju ja väiksed. Huule herpes on olemas ja olen suht alergiline ning kipun ka lihtsalt hauduma hakkama. Hügieeniga on kõik korras. ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Soovitaksin pöörduda naha-ja suguhaiguste arsti poole, kuna Teie poolt kirjeldatu võib viidata ka mõne nahahaiguse olemasolule.

Loe edasi

Klamüdioos


Mul on täiesti ehtsad klamüdioosi sümptomid. Kuhu ja kelle poole ma peaksin pöörduma Pärnu linnas???

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Tuleks pöörduda naha-ja suguhaiguste arsti vastuvõtule. Pärnus asub vastav polikliinik Sääse tänavas.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi