seljavalu 26.10.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

VA.dr. Kati Otsa!

Pöördun teie poole palvega - ehk on võimalik lõpuks saada õige diagnoos.
Eellugu ei hakka kirjeldama, aga arsti küündimatuse tõttu ei saanud õigel ajal abi kuna tegemist pidi olema nn. ebatüüpilise haigusjuhuga. Neuroloog ei suutnud 5 a. jooksul leida spinaalstenoosi. 1,5 a. tagasi gripi ajal tõmbasid põlve tagused mõlemal jalal tugevasti krampi ja lahti enam ei lasknudki. Käimine, mis seni muutus võimatuks ainult füüsilisel pingutamisel, oli nüüdsest tugevasti halvenenud 'pardi kõnnak',nüüd juba kogu aeg. Alles 6 kuud hiljem suutsin ma neuroloogile peale käia, et kuna mul on tehtud 10 a. tagasi kaks radikuliidi op., siis äkki on põhjus jälle seljas. Veel viis kuud hiljem jõudsin piltide ja ENMG vastusega, mis näitas neurogeenset kahjustust mõlemas jalas, neurokirurgi jutule ja kaks kuud hiljem (järjekord) oeratsioonile.
Käimine peale seda mõnevõrra paranes kuid mitte eriti oluliselt. Diagnoositi alakeha parees.
Nüüd 7 kuud hiljem võtan juba iga päev Dicoflenax`i 100mg, kuid valud selja ülaosas ja kaelapiirkonnas järjest tugevnevad. Pilt näitas, et kaelaosas 4-5 lüli vahe on jälle väga kitsas. Lülide külge kasvavad mingid luulised jätged. Enese püsti hoidmine on väga raske.
Hommikul ärgates olen jäik nagu kurikas vähemalt 3 tundi. Seda ka siis kui vaatan telerit või muidu istun veidi pikemat aega. Ka siis on selg üleni pinges kuigi võimlen iga päev 1,5 aastat kusagil 45 minutit.
Selle kõige pusimise peale tulevad südamesse vahelöögid. Holter (üle 6000 ööpäevas). Ilmselt on südamele koormus liiga suur.
Neurokirurgi ja kõrvaarsti (kuulmine on ka halvem kui peaks) arvamus on, et tegemist võiks olla ehk mingi süsteemse sidekoe haigusega. Perearst kardab mind, sest tema mind enda sõnul aidata ei oska.
Unustasin veel selle, et ees rinnaku peal kasvab mingi luuline moodustis, mis piltide peale ei jää kuna pidavat kõhreline olema. Algul oli ühel roidel, nüüd on teistel ka. Kuna see teeb valu ainult aeg-ajalt, siis ei tulnud kohe meelde. Ehk annab mingi mõtte.
Olen lugenud Teie vastuseid selles portaalis, seetõttu julgesin oma murega Teie poole pöörduda. Olen tehtud aastate jooksul üsna ettevaatlikuks kuna selliseid hulgi kaebusi esitades saadetakse kohe psühhiaatrile Seal tunnistati mind igati terveks
Peamurdmiseks edu soovides ja mingitki mõtet ootama jäädes kannatlik patsient.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Süsteemse sidekoehaiguse mõtet küll kohe ei tule.
Lülide küljes luulised jätked? See on kas spondülartroos (kõhrelised vohandid lülidel - e. osteofüüdid) või spondülartriit ( kõõluste kinnituskohad ja kõõlused ka ise luustuvad põletiku tagajärjel ja seovad niimoodi jäigalt lülid üksteise külge - e. moodustuvad sündesmofüüdid). Esimene neist on tavaliselt ealine probleem, teise puhul on tegemist selgroo sideaparaadi kroonilise põletikuga. Osteofüüdid võivad suunduda ka selgroo kanali poole ja niimoodi ahendada kanalit. Sündesmofüüdid kanalit ei kitsenda. Nagu ma aru saan, pole te veel reumatoloogi juures käinud. Soovitan seda teha, sest kuigi teie kiri on pikk, on seal siiski kindla diagnoosi jaoks informatsiooni liiga vähe.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

seljavalu

mul on selg kange juba 2-3 nädalat vahepeal ei saanud isegi püsti ja liiigutada kahjuks puudub mul haigekassakaart ja ka raha pole nii palju et arstuile minna mida saaksin ise teha ja võimalikult odavalt ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Ostke apteegist Ibuprofeni. 400 mg tabletid 3 korda päevas ja määrige selga
Dolgit geeliga.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi