SOS pill ja emakaväline rasedus 28.09.17 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere

Võtsin SOS pilli kohe järgmisel hommikul peale kaitsmata vahekorda, s.o. 5 augustil. 17 augustil algas veritsus, mis kestis tavapäraselt päevade moodi. Kummaline oli ainult ebatavaline väga tugev valu alakõhus. Järgmisel kuul kui pidid päevad algama tuli ainult üks tilgake ja enam ei midagi. Septembris tegin rasedustesti ja mõlemad postitiivsed.
Pöördusin arsti poole ning tehti veretest ja ultraheli 26. Septembril. Samal päeval oli mul väike veritsus enne arsti juurde minekut. HCG näitaja oli 521 ja loodet ultraheli käigus ei tuvastatud. Arstid arvasid, et tegemist on varajase raseduse, loomuliku abordi või emakavälise rasedusega.
Niisiis tulin tegema uusi teste 2 päeva hiljem ehk 28. Septembril. HCG näitaja oli seekord 596 ja ultraheli ei näidanud taaskord mitte midagi emakas ega ka mujal. Tuvastati ainult väike hematoom emakas ja öeldi, et see võib olla väikeste veritsuste põhjuseks. Veritsus on nüüd olnud iga päev natukene. Arstid ütlesid, et arvatavasti toimus 27.septembril loomulik abort ja seetõttu on HCG näitaja teisel korral veidi kõrgem, sest ei ole jõudnud veel langeda. Nüüd ootan veel 2 päeva järgmist veretesti, et arstid saaksid veenduda selles, et oli ikkagi abort. Nimelt on ikkagi tõenäoline, et mul on emakaväline rasedus mis võis tekkida SOS pilli pärast. Asun Aasias, ning siin ei ole eriti lihtne selgitada kõike arstidele inglise keeles ja ilmselt neil mulle samuti. Mulle jääb ikkagi selgusetuks kuidas on võimalik, et tegemist on/oli nende sõnul varajase rasedusega 3/4 nädalat kui tegelikult peaks olema 7. nädal. Nemad väitsid et vahel võib viljastamine toimuda hiljem.
Kas see on tõesti võimalik? Ja kas arvate, et tegemist võib siiski olla emakavälise rasedusega ? Loode ei pruugi olla veel piisavalt suur et seda näha. Ma ei usu väga loomulikku aborti, sest verejooks on olnud väga väike.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Vastan küsimuste esitamise järjekorras:
1) teaduslik meditsiin toetub faktidele, mitte oletustele, arstid kirjeldasidki seda, mida oli näha, kui rasedus oli väike, siis nii ka oli sel hetkel; kõik on võimalik, nii patoloogia kui ka füsioloogia, siis kui rasestumine toimub hiljem
2) üks patoloogaitest on emakaväline rasedus, kui emaka õõnes rasedust ei näe ja HCG väärtus tõuseb, siis on kahtlus kõrgem
3) rasedus võib peetuda, katkeda jms, alati ei ole väga palju verd

Eestis on lubatud kõike jälgida, kui ei ole ohtlikke sümptomeid nagu kehatemperatuuri tõus üle 38,5, günekoloogiline verejooks, mis on 1 side tunnis ja ravile allumatu alakõhuvalu. HCG kordame kord nädalas, et vahe oleks märgatav. Aeg annab arutust ja kõik saab selgeks.

Teatud riikides saab ka ise apteegist osta nii rasedusteste kui ka HCG teste. Valikmeetod on tablettabort, tõestatud emakavälise raseduse korral kasutatakse Eestis Metotreksaat ravi.
Kui saabute Eestisse, vajate kohest kontrolli.

Galina Litter naistearst.ee
Pirita Naistearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Määrimine raseduse alguses

Tere!

Olen 5+0 nädalat rase. Varem raseduse katkemisi pole olnud, kodus 2 aastane poisipõnn. Minu mure seisneb selles, et reedel hakkas väga õrnalt määrima (helepruun/pruun värvus nagu tavaliselt ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Kõik loetletud versioonid võivad tekkida, kuid kogemustele toetudes saame öelda, et raseduse algul määrib sageli, mis möödub ...

Loe edasi

Loote väline pööramine

Kohe on täis 34 nädalat ja tita on ikka tuharseisus, pole kordagi muus asendis üldse olnudki (alates sellest, kui asendit üldse jälgima hakatakse). Ilmselt saan lähiajal saatekirja välisele pööramisele, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, tuharseisus loodet soovitatakse väliselt pöörata peaseisu, kuna siis võimalik tupe kaudu sünnitus. Ideaalne aeg 34-36 rased.nädalas, õnnestumise % kusagil 40. Teostus kuni 20-30 min, enne ja pärast ...

Loe edasi

Kuuendal nädalal südamelööke ei leidnud

Käisin esmases kontrollis pärast rasedusest teada saamist kui rasedust oleks pidanud olema 6+4 ITKH-s. Arst ütles, et talle tundub, et rasedust on umbes 6+0 ning südametööd ta ei leidnud. Tal oli raskusi ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Loote südamelööke võiks näha al. 6-ndast nädalast, seega teie puhul võis ikkagi olla piirpealne aeg ja tõesti ei pruukinud neid näha. Hematoomi olemasolu on väike vihke katkemise ohule, reeglina ...

Loe edasi

Antibeebipillid

Tere, mure järgmine:

Olen Lyndinette20 pille korrapäraselt võtnud mitu kuud, kuid nüüd juhtus esimene apsakas.
Oleksid pidanud lehe viimase (kahekümne esimese) pilli võtma õhtul kell ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane

Kui antibeebipill unustada, siis tuleks võtta kohe kui meenub ja jätkata skeemi 21+7 järgi, nagu ka tegite. Nüüd jätkake järgmist ...

Loe edasi

Kollakehatsüsti eemaldus

Tere, peale ovulatsiooni tekkis kollakeha tsüst mis oli 5*6cm ja 8+1 raseduspäeval tegi tsüst keerud sisse. Hakkas suur valu paremas küljes, läksin kohe ITK vastuvôttu, 5 tundi hiljem tehti laparoskoopia ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane

Teie mure on mõistetav, kuid ka rasedatel esineb erakorralisi haigusi, mis vajavad erakorralist sekkumist. Suure tõenäosusega ...

Loe edasi

Kui suur tõenäosus, et laps terve?

Mina sain endale üllatuse. Polnud õrna aimugi, et olen rasedaks jäänud, kuid elasin nagu mitte rase inimene. Seega mul nüüd täielikult mure, kas laps sünniks tervena. Äkki peaks igaks juhuks aborti tegema. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Teie mure on mõistetav, kuid mitte mingit näidustust raseduse katkestamiseks meditsiiniliselt ei ole. Rasedus on suur juhus ja ...

Loe edasi

Menstruatsiooni hilinemine

Menstruatsiooni algus on tänaseks hilinenud 3 päeva, kuigi muidu on regulaarne. Internetist uurides oli ühe hilinemise põhjusena välja toodud ka rutiini muutust näiteks puhkus. Kas see kehtib juhul kui ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, jah keskkonna muutus, stress jne võivad põhjustada tsüklihäireid. Esmene mõte on muidugi ikkagi raseduse võimalus, kui menstruatsioon peetub. Seega kui peetumine on olnud nädal aega, siis võiks ...

Loe edasi

Rasedus ja MAXIM ANTIPERSPIRANT ROLL-ON

Tere! Olen 4 kuud rase ja enne rasedust kasutasin " MAXIM ANTIPERSPIRANT ROLL-ON-i " kaenlaall. Raseduse ajal ma nüüd seda kasutanud ei ole aga kuna suvi läheneb ja higistan suvel kaenaalt eriti palju ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Olen Soome arstidega nõus, selliseid teaduslikke uuringuid ei ole teostatud, seetõttu arstid seisukohta ei võta. Konsulteerimise ...

Loe edasi

Pillid

Tere

Võtsin 7. mail viimase beebipilli (diane35) ja siis hakkas tabletivaba nädal. 9. mail olin kaitsmata vahekorras. 11. mail hakkasid oodatud päevad tavapärasel ajal. Ma ei soovi enam pille ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui te olite kaitsmata vahekorras tabletivabal nädalal, siis te ei saa rasedaks jääda. Kui te pille ei soovi enam võtta, siis lihtsalt enam ei võta, kui tegelikult peaksite alustama skeemi järgi. ...

Loe edasi

37 aastane ja rase.

Tere Lgp. Doktor!

Test tuvastas, et olen ootamatult rasestunud. Kuna kõik tuli ootamatult, on mul tekkinud hirmud, seose oma vanuse pärast, siiski juba 37 aastane. Käesolev rasedus on neljas, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Tunnustus abikaasale, rasedus on ikka rõõmusõnum. Naistearstina soovitan ikka ka seekord sünnitada ja siis munajuhad sulgeda ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: