SOS pill ja emakaväline rasedus 28.09.17 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere

Võtsin SOS pilli kohe järgmisel hommikul peale kaitsmata vahekorda, s.o. 5 augustil. 17 augustil algas veritsus, mis kestis tavapäraselt päevade moodi. Kummaline oli ainult ebatavaline väga tugev valu alakõhus. Järgmisel kuul kui pidid päevad algama tuli ainult üks tilgake ja enam ei midagi. Septembris tegin rasedustesti ja mõlemad postitiivsed.
Pöördusin arsti poole ning tehti veretest ja ultraheli 26. Septembril. Samal päeval oli mul väike veritsus enne arsti juurde minekut. HCG näitaja oli 521 ja loodet ultraheli käigus ei tuvastatud. Arstid arvasid, et tegemist on varajase raseduse, loomuliku abordi või emakavälise rasedusega.
Niisiis tulin tegema uusi teste 2 päeva hiljem ehk 28. Septembril. HCG näitaja oli seekord 596 ja ultraheli ei näidanud taaskord mitte midagi emakas ega ka mujal. Tuvastati ainult väike hematoom emakas ja öeldi, et see võib olla väikeste veritsuste põhjuseks. Veritsus on nüüd olnud iga päev natukene. Arstid ütlesid, et arvatavasti toimus 27.septembril loomulik abort ja seetõttu on HCG näitaja teisel korral veidi kõrgem, sest ei ole jõudnud veel langeda. Nüüd ootan veel 2 päeva järgmist veretesti, et arstid saaksid veenduda selles, et oli ikkagi abort. Nimelt on ikkagi tõenäoline, et mul on emakaväline rasedus mis võis tekkida SOS pilli pärast. Asun Aasias, ning siin ei ole eriti lihtne selgitada kõike arstidele inglise keeles ja ilmselt neil mulle samuti. Mulle jääb ikkagi selgusetuks kuidas on võimalik, et tegemist on/oli nende sõnul varajase rasedusega 3/4 nädalat kui tegelikult peaks olema 7. nädal. Nemad väitsid et vahel võib viljastamine toimuda hiljem.
Kas see on tõesti võimalik? Ja kas arvate, et tegemist võib siiski olla emakavälise rasedusega ? Loode ei pruugi olla veel piisavalt suur et seda näha. Ma ei usu väga loomulikku aborti, sest verejooks on olnud väga väike.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Vastan küsimuste esitamise järjekorras:
1) teaduslik meditsiin toetub faktidele, mitte oletustele, arstid kirjeldasidki seda, mida oli näha, kui rasedus oli väike, siis nii ka oli sel hetkel; kõik on võimalik, nii patoloogia kui ka füsioloogia, siis kui rasestumine toimub hiljem
2) üks patoloogaitest on emakaväline rasedus, kui emaka õõnes rasedust ei näe ja HCG väärtus tõuseb, siis on kahtlus kõrgem
3) rasedus võib peetuda, katkeda jms, alati ei ole väga palju verd

Eestis on lubatud kõike jälgida, kui ei ole ohtlikke sümptomeid nagu kehatemperatuuri tõus üle 38,5, günekoloogiline verejooks, mis on 1 side tunnis ja ravile allumatu alakõhuvalu. HCG kordame kord nädalas, et vahe oleks märgatav. Aeg annab arutust ja kõik saab selgeks.

Teatud riikides saab ka ise apteegist osta nii rasedusteste kui ka HCG teste. Valikmeetod on tablettabort, tõestatud emakavälise raseduse korral kasutatakse Eestis Metotreksaat ravi.
Kui saabute Eestisse, vajate kohest kontrolli.

Galina Litter naistearst.ee
Pirita Naistearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Sos pill

Tere! Olin kaitsmata vahekorras 05.11 kella 22 paiku ja võtsin sos pilli 06.11 kella 11 paiku kas peaksin siiski muretsema? Teist last veel ei sooviks kuna esimene alles kahe kuune ja sündis keisriga. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 22-aastane

Loen kirjast, et laps on 2-kuune. Kas toidate rinnaga vähemalt 6x ööpäevas? Reeglina rinnaga toitmise ajal esimestel kuudel ovulatsioone ...

Loe edasi

SOS pill ja rasedus

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: