emakakaela haavand. 16.04.02 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere. Olen 23a ja tahaksin teada kas ma saan ise sünnitada (ei vaja keisrilõiget). Nimelt kõrvetati mul 2000a veebruaris emakakaela, kuna mul on seal haavand ja mingi viirus tänu millele on mul kõrgendatud risk haigestuda emakakaela kasvajasse. Haavand kõrvetamisest ära ei paranenud ja arst arvas, et peaks uuesti kõrvetama. Selle peale vahetasin artsi, et saada teist arvamust. Teine arst ütles,et uuesti kõrvetada sünnitamata naist ei saa ja nüüd käin kontrollis iga 3 kuu tagant. Kas selle viiruse (mul olid mingid kondüloomid suguelunditel mida enam pole aga kust mina tean võibolla sees pool on) millest ees pool juttu, herpese (välja on löönud vaid korra aga rasedast peast võib ju uuesti tulla) ja siis veel kõrvetamise pärast oleks targem sünnitada keisrilõikega? Pole rase aga tahaks enne jäämist üldse selgust saada. Ja veel ehk oskate soovitada kus ja kes oleks kõige parem arst vaatama seda emakakaela elan küll Tln aga olen nõus sõitma kuhu iganes.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Lugedes teie probleemi ja lõplikult aru saades , millises seisundis teie emakakael on, saab ikkagi seda nähes öelda. Keisrit tehakse teatud näidustustel(kui raseduse lõpus on kondüloomid välisgenitaalidel ja tupes). Reeglina saab neid eemaldada ka raseduse ajal. Kui teil on HPV viirus emakakaelal,sageli tüved16 ja 18(seda saab ainult analüüsi põhjal õelda,siis see pole küll keisri põhjuseks. Herpes on midagi muud ja selle olemasolul tekivad villid,mis vajavad oma ravi. Herpes on ka raseduse ajal ravitav kui peaks tekkinma selle retsidiiv, keisri vajadus on harva. Emakakaela ravi peaks olenema teie tsütoloogilisest analüüsist,mille põhjal saab määrata HPV viirusest tekkinud muutust(muutused tekivad kõrge riskiga HPV korral(16 ,18 tüved). Sageli ei vaja kael ravi,vaid jälgimist. Kõrgenenud risk tähendab seda,et HPV teatud tüvede puhul vajate sagedasemat kontrolli,kuna teil on suurem risk emakkaela muutustele. Välisgenitaalidel kondüloomid on reeglina madala riskiga tüved.Kui te usaldate, siis pakuksin oma vastuvõtu (juhul kui vajate veelgi täpsemat infot)ELITE kliinikus Tartus,tel. 409930. Ü.Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

emakakaela haavand

Tere!
Mul on 19ndl. ja kuna mul on emakakaela haavand, siis eelmine nàdal vahekorra ajal tekkis veritsus. Arsti soovitusel olin paar pàeva voodireziimis ja nii jài veritsus jàrele. Unstasin aga ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui teil on kontakt verejooksud, siis tuleb minna arsti juurde ja võtta analüüsid.
Kui haavand on põletikuline, siis tuleb seda ravida. Kui haavand on põletikuta , siis see ei tohiks veritseda ...

Loe edasi

Emakakael

Tere

Arstlikul läbivaatusel ütles arst, et mul on emakakaelal väike haavand, mis on ilmselt kaasasündinud ning selle võib peale sünnitamist ära kõrvetada. Sooviksin täpsemat informatsiooni, ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere Marleen.

Suure tõenäosusega on Teil tegemist emakakaela ektoopiaga. Sellisel juhul on emakakaela silinderepiteel (mis on tavaliselt emakakaela kanalis)pöördunud emakakaela peale. See on ...

Loe edasi

günekoloogolised haigused

Tere! Kas emakakaela haavand, kui see on ravimata, võib kujutada mingit ohtu lootele. Kas ravimata jätmisel on rasked tagajärjed.

Tänan!

Vastas dr Aire Sekavin

Arvan, et tegemist on siiski emakakaela silinderepiteeli nähtavale tulekuga , mis on normi variant , ravi ei vaja ning ei põhjusta lootele mingeid ohte. Kui Teie emakakaelal on põletikuline haavand, tuleb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: