Kolmas keisrilõige 28.05.19 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Peres on hetkel kasvamas kaks last. Mõlemad lapsed on sündinud keisrilõike abiga ( mõlemal juhul tingitud lapsest). Plaanis on ka kolmas beebi. Viimasest keisrist on möödas 3a 7 kuud. Viimase raseduse ajal komplikatsioone ei olnud, arm oli korras.
Siit minu küsimused: Kahe keisri korral ei ole lubatud 3 laps sünnitada loomulikul teel? Kas enne rasestumist peaksin laskma armi UH kontrollida või ei ole see vajalik (eelkõike et hinnata armi paksust, liited jms)? Kas riskid kolmanda raseduse korral (kui on olnud eelnevalt 2 keisrit) on suuremad ning ka rasestumine raskendatud ( kahel rasedusel on beebiootus väga lihtsalt tulnud) ? Kas kahe eelneva keisri tõttu on kolmas rasedus riskirasedus ning jälgitakse rohkem?

Tänan

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere, iga järgmise keisrilõikega suureneb oht rasedsue ajal platsenta sissekasvu osas armkoesse ja sellest tulenevalt komplikatsioonide võimalus. Suure tõenäosusega tuleb teil ka kolmas keisrilõikus, kuid päris ei välista loomulikku sünnitust, mis selgub lõplikult raseduse lõpus või juba sünnitamise käigus. Kindlasti soovitaks Uhs vaadata keisriarmi terviklikkust, kui seal armidefekt, siis riske on rohkem. Rasestumise võimalust armid reeglina ei mõjuta, küll eelnevatest lõikustest armkude ise võib kergemini rebeneda just raseduse kasvades või sünnitamise käigus. Operatsioon on ka igaljuhul suuremate riskidega seotud kui vaginaalne sünnitus ise. Eks kõik on individuaalne ja ei saa ette ennustada kuidas teil läheb. Peate aga arvestama võimalike riskidega.
DRKadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Neljas keisrilõige

Tere.Sooviksin teada kui ohtlik on neljas keisrilõige?
Mul on olnud kaks erakorralist ja viimane oli plaaniline keisrilõige.Viimase raseduse aeg oli rasedusdiabeet.
Viimasest keisrist möödas ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Loomulikul iga járgmine keiseilôkus tôstab riski. Algab juba sellega kuhu platsenta kinnitub. Risk on raseduse lokalisatsion vana armi piirkonda, platsenta lábikasvu oht. Probleem voib alata juba ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: