Kas kasutada SOS pilli või mitte? 05.08.18 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Olin partneriga koos eile (4.08), otsest suguühet ei toimunud, kuid "hellitasime" üksteist kätega jne. Partneril seemnepurset ei toimunud ja niipalju kui teada siis ka sellele eelnevat vedelikku ei eritunud. Siiski oli see vahekord n-ö kaitsmata (kondoomi ega muud vahendeid ei kasutanud) ning suguelundite kokkupuude oli ka. Seega tahtsin küsida, kas ma ikkagi peaks võtma igaks juhuks SOS pilli, et vältida rasedust (sest tahaks, et seda KINDLASTI ei juhtuks) või pole selleks siiski põhjust? Muidu poleks probleemi, kuid nädala pärast on plaanis kaugemale reisile sõita ja ei tahaks, et pill tekitaks sel ajal ootamatuid veritsusi jms.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 21-aastane

Vastab tõele, mitte kunagi ei ole võimalik teada saada, kas rasedust üldse oligi. Enamasti tarvitataksegi SOS pilli ikka ärevuse tõttu. Unustasite kirjutada viimase menstruatsiooni 1. päeva. Peamine on see, kas oli ovulatsiooni periood. Muul ajal rasestumine on vähetõenäoline. Saate vaadata viljakusmonitor.ee lehelt, millistel päevadel on viljastumine võimalik.
Halvim on soovimatu raseduse katkestamine. Kuid ka SOS pilllidega on väga palju kõrvaltoimeid, eelkõige tsükliväline veritsus, sest tegemist on nn hormoonide löökannusega.
Ilma penetratiivse vahekorrata on rasedus pigem kasuistika.
Meditsiinis valitakse reeglina halbade variantide vahel. Valik on teie. Kuid järgmisest tsüklist alustage kindlasti kas antibeebipillidega, EVRA plaastritega või NuvRingiga.
Käsimüügis on kondoomid, Pharmatex sarja tooted, viljakusmonitor.

Galina Litter naistearst.ee
veebiregistratuur.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Beebipillid ja SOS-pill

Neiul selgus, et beebipillid on vastunàidustatud, kuna need tekitasid talle trombi. Kui beebipillid on vastunäidustatud, kas siis ka SOS-pilli ei tohi võtta?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
tubli, et küsite

Kui on anamneesis tromboosid või on risk trombooside tekkeks, siis on vastunäidustatud kombineeritud antibeebipillid, EVRA plaastrid ja NuvaRing.
Loe edasi

Peale SOS tabelit võtmist pillidega alustamine

Tere!
Mul on 3 küsimust:
1) Olen 21 aastane naine ja plaanisin hakata võtma pille (Sibilla Plus) alates peagi saabuva menstruatsiooni esimesest päevast. Enne oodatavat menstruatsiooni umbes ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, jah kohe võite alustada pillidega, kui menses algab.Kuid peate arvestama, et menstruatsioon võib nihkuda seoses SOS pillidega. SOS pille ei tohi võtta üle korra kuus. Regulaarseks kasutamiseks neid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: