Rasedus 14.06.10 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere lp Galina Litter,
mul oli 19. aprillil peetumine 5 nädala pealt, puhastus kenasti ise ära.
Mehega koos elanud 5 aastat ja pärast seda tuli suhtekriis (ehk siis sain teada, et palju asju juhtunud, mida ma ei teadnud - ehk siis petmine). 5. mail hakkas mul määrima ja 7. mail hakkas menses. Kestis kuni 13. maini (määris kuni 13).
Juhtus siis see, et leidsin vahepeal oma esimese armastuse, kellega olin ka vahekorras 7. ja 12 mail. Kaitsevahendit ei kasutanud (7. mail ei kasutanud, aga 12. mail sai kaitsevahend poole peale peale pandud), seemnepurset ka ei toimunud (tean, et on olemas eelpurse). Leppisime siis oma elukaaslasega ära (17.mai) ja 19.-l sõitis ta minema ehk siis viimane päev millal olime vahekorras, ov oli mul kalendrite järgi 19.-23 mai. Enne peetumist oli tsükkel täiesti korras 29-30 päeva, üks munajuha kinni, last teinud üle aasta! Ja nüüd päevad hiljaks jäänud 10 päeva. Tegin täna testi, mis oli tugeva kahe triibuga ehk siis positiivne. Küsimus siis: kui suure tõenäosusega võin ma olla rase sellest 7. ja 12. vahekorrast? Jube paanika ja hirm ikka:( polnud enne sellist asja juhtunud nende 5 aasta jooksul:( ja loodan, et elus ei juhtu - elu vastikuim kogemus! :(Palun väga vastust oma küsimusele :)suur tänu :)

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija!
Positiivne rasedustest hommikusest uriinist ja menstruatsiooni peetus viitavad rasedusele. Teie olete otsustaja, millised on plaanid rasedusega. Arstile öelge oma otsus, sellest sõltub edasine taktika.
Ennustamisega arstid ei tegele, vaid toetuvad faktidele.
Kas saan õigesti teie kirjast aru, et te ei ole isaduses kindel ja tegemist on sotsiaalse probleemiga?
Selleks on vastavad uurimismeetodid:
http://www.naistearst.ee/?pid=15&sid=154
Isaduse tuvastamine

Kus saab DNA-analüüsiks proove anda?

* Tallinnas, asukohaga Pärnu mnt. 328, registreerimine telefonil 663 6726
* Tartus, asukohaga Ravila 19 (Biomeedikum), registreerimine telefonidel 737 4288 või 737 4289
* Pärnus, asukohaga Ristiku 1, registreerimine telefonil 449 0600
*
* Kohtla-Järvel, asukohaga Ravi 10C, registreerimine telefonil 332 1480

Täpsemat informatsiooni analüüsi sisulise külje osas saab telefonidel 663 6726 (EKEI DNA infotelefon) või 551 0592 (Gunnar Tasa).

Rasedusaegne isaduse tuvastamine

Raseduse ajal saab isadust tuvastada looteveeuuringuga või koorioni biopsiaga. Koorioni biopsiat tehakse ainult Tartu Ülikooli kliinikumi naistekliinikus ning see protseduur tähendab ultraheli all süstlanõelaga läbi kõhu eesseina koorioni proovi võtmist.

Proovi võtmiseks on sobivaim aeg 10.-11. rasedusnädal. Protseduuri keerukase tõttu on kliiniku juht dr Aivar Ehrenbergi kinnitusel ligikaudu 1-4 protsendiline oht raseduse iseeneslikuks katkemiseks. Ehrenbergi sõnul tehakse seda analüüsi üliharva - paarkümmend korda aastas.

Lootevee uuringu tegemiseks on sobivaim proovi võtmise aeg 15.-16. rasedusnädal. Lootevett võetakse ultraheli all süstlanõelaga läbi kõhu eesseina. Protseduur on ohutum kui koorioni biopsia, kuid raseduse katkemise oht on siiski tavapärasest poole kuni ühe protsendi võrra suurem. Aastas tehakse seda protseduuri umbkaudu tuhandel korral.

Lootematerjali võtmise protseduure tehakse Tartus:
SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinikus
Erakliinikus Elite

Tallinnas:
Ida-Tallinna Keskhaigla Naistekliinikus
Nova Vita Kliinikus
Lääne-Tallinna Keskhaigla Naistekliinikus

Soovitan tulla vastuvõtule, et täpsustada loote vanus günekoloogilise ultraheliuuringuga.
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasedus peale aborti

Tervist!
Rasedus peetus ning tehti medikamentoosne abort. Kui suur on võimalus peale aborti koheselt uuesti rasestuda ennem päevade taastumist? Kas on olnud ka terveid beebisid, kes on tulnud sääraselt? ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Reeglina soovitatakse rasestuda peale menstruaalrsûkli taastumist, aga kui te kohe rasetuste, siis teie emaka limaskest taastus kiirelt ja suutis rasedust implanteerida. Kuidas rasedus kulgeb on raske ...

Loe edasi

Rasedus

Tere küsimus selles et emakas läheb tihti kõvaks ja eba mugav on olla nospa ei aita rasedus 25 nädalt ja arst ütles kõik ilusti korras pisike kõhus väga aktiivne põhksib ilusti vahel isegi väga valus ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui kõik lapsega korras, siis te ei pea muretsema. Mõnedel on emakas väga tundlik ja tekitab sellist tunnet nagu teil on.Kindlasti andke teda oma arstile/ämmaemandale om amurest.

DRKadastik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: