mitraalklapi prolaps ja rasedus 01.10.07 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere!

Mure sai alguse kevadel, kui põdesin külmetushaigust. Selle järel avastas perearst, et mu süda lööb liialt kiiresti ja pulss on normist kõrgem. Kardioloog kahtlustas südamelihaste põletikku, kuid lõplikku diagnoosi mulle ei pandudki. Mõned kuud sõin metroprolooli ja preductali. EKG pilt muutus järjest paremaks, ka südamelöögid muutusid rahulikuks, pulss normaliseerus. Juulikuus tehtud ehhokardiograafiline uuring näitas südames kerget prolapsi (0.3cm) ja kerget mitraalklapi puudulikkust (reg.1+/4st). Kõik muud näidud olid normaalsed.
Kõik need kuud soovitas perearst rasestumisest hoiduda (see olevat südamele topeltkoormuseks). Ehhokardiograafiat teinud arst ütles, et häire jääb normi piiresse ja võin elada igati normaalset elu edasi (kuni ei lähe halvemaks). Ravi lõpus lubas ka kardioloog mul rasestuda, kuid lisas märkuseks, et sünnitama minnes tuleb arstidele mainida, et on prolaps (et siis võetakse vastavad meetmed kasutusele). Samas näiteks keelas ta mul raskete asjade tõstmise?!
Südamerohte ma enam ei tarvita.

Kas ja kui ohtlik on kerge mitraalklapi puudulikkus rasedusele ja sünnitusele?Millega peaksin kindlasti arvestama seejuures, mida jälgima?

Suured tänud ette vastuse eest!

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Mitraalklapi prolapsiga võib rasestuda ja sünnitada. Millist sünnituse plaani teha, sõltub konkreetsest juhust. Koostöös günekoloogi ja kardioloogiga saab seda teha.Dr kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Raseduse kestvus

Tere
Minul on kûsimus mis ei puuduta mind aga ma sooviks teada, et kui laps eostatakse septembri alguses(1-5) kas sellisel juhul on võimalik et laps sünnib 15 juuli.(see teeks rasedust 45 nädalat). ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Kas saan õigesti aru, et mures olete 37-aastase raseda pärast?
Oleksite pidanud sõnastama oma probleemi ja mure, siis oleks ...

Loe edasi

10 nädalal määrimine

Tere,

Ma olen 10+1 nädalat rase. Eile vetsus käies määris natuke helepunaselt ja lisaks oksendasin mitu korda välja kogu päeva jooksul söödud toidu. Helistasin erakorralisse ning sealt öeldi,et ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kui võimalik ikka võiks korraks günekoloog üle vaadata ja ultraheli uuringu teha. Erakliinikutes saab reeglina kiirelt visiidile minna. Kui olete Tartus, siis soovitan Elite kliinikut. Kui Tallinnas ...

Loe edasi

Rasedustesti usaldatavus

Tere. Mul on tekkinud selline küsimus. Viimati olin vahekorras jõulude ja aastavahetuse vahel. Jaanuaris jäi ära menstruatsioon ning ei ole siiani alanud. Olen teinud nende kuude jooksul 3 rasedustesti ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 48-aastane

Vastab tõele, üleminekuiga on 45-55, kuid menopausi alguseks loetakse vanust, kui viimase 12 kuu ehk aasta jooksul ei ole olnud ...

Loe edasi

Rase või miskit muud

Tere!
Veebruaris jätsin ära Yasminelle pillid (võtsin paki lõpuni, ei alustanud lihtsalt uut), mida olin kasutanud 2-3aastat. Päevad on nüüdseks hilinenud nädala. Iiveldab ning kõht on kuidagi punnis, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Kirjutage üles viimase antibeebipilli tarvitamise kuupäev, sellele järgneb 7-pillivaba päeva, kui on olemas rasedusvastane kaitse.
Loe edasi

Raseduse esimesed nädalad

Tere

Olen 5+1 nädalat rase. Raseduse 4+2 ja 4+3 tegin remonti, sh eemaldasin 2 päeval kokku ca 14 tundi põrandatelt infrapuna kuumutiga nõukaaegset värvi. Aknad olid pidevalt küll lahti, kuid ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, aborti kindlasti ei ole vaja teha. Kui rasedus kulgeb kenasti ja kõik vajalikud uuringud on korras, siis ei tohiks lapsele midagi halba .tulla. Kui tõesti mingi kahjustus tuleks kõne alla, siis reeglina ...

Loe edasi

Rasedusvastased pillid

Tere! Võtan rasedusvastaseid tablete ja hetkel on 7-päevane tabletivaba aeg. Kas ma olen endiselt kaitstud? Kui olla see periood vahekorras ilma kondoomita, kas olen kaitstud?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 33-aastane

Jah, antibeebipillidel on rasedusvastane kaitse ka toimevabadel ja pillivabadel päevadel.
Kirjutage üles antibeebipillide ...

Loe edasi

Peetunud rasedus ja uus rasedus

Tere!
Olen 31-aastane, elukaaslane 30-ne. Meil on ühine laps, kes sündis aastal 2014. Sünnitasin ise. Esimesel trimestril jõin Duphastoni, kuna määris.
Soovime teist last. Oleme proovinud ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, rasestuda võiks uuesti 2-3 kuu möödudes, kindlasti ei pea ootama pool aastat. Kuna teil niipalju ebaõnnestumisi olnud, siis seetõttu võiks paar kuud puhata. Muidu tõesti võiks rasestuda kohe peale ...

Loe edasi

Raseduse katkemine

Tere,

Teema selline, et olen juba varsti aasta aega elukaaslasega koos elanud, samuti ka tihedat suguelu elanud ning kaitsevahendeid eriti kasutanud pole. Naistearstil käisin viimati oktoobris ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Jah, võib olla. Arvatakse, et igal naisel võib fertiilses eas esineda väga väikeste raseduste iseeneslikke katkemisi. Neid võib ...

Loe edasi

Libiido

Rasestumisvastane vahendid.
Olen 30 aastane ja kasutanud Evra plaastreid väga kaua, ilmselt umbes 7 või rohkem aastaid. Tänseks tunnen, et libiido on täiesti 0, huvi on 0. Igatsen neid tundeid tagasi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Vastab tõele, kõikidel ravimitel on kõrvaltoimed, nii ka KHK kombineeritud hormonaalsetel kontratseptiividel, nagu antibeebipillid, EVRA plaastrid, NuvaRing.
http://naistearst.ee.klient.veebimajutus.ee/?pid=15&sid=154
Loe edasi

II trimestri sõeluuring

Olen mures, kuna täna Ämmaemanda vastuvõtul sain II trimestri sõeluuringu tulemused ning näitaja : Trisoomia 21. (NT- ta) suhtes 1:3282
Ämmaemand vuristas kiirelt numbrid ette aga seletust ei andnud. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, need numbrid mis riski väljatoovad on minimaalsed, seega lisauuringuid te ei vaja. Tulemusele ka kirjutatakse, kas vajate lisauuringuid või ei., seda ma teiepoolt saadetud pildilt küll välja ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: