kilpnäärme alatalitus ja rasedus 21.06.07 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 28-aastane. Juba aastaid võtan L-Thyroxine 125 peale radiojoodravi tekkinud alatalituse tõttu. Nüüd olen 5n4p rase. Lasin eile oma perearstil määrata vaba T4 ja TSH. Minu TSH on 10,88 (labori järgi normaalne 0,35-5,50) ja T4 16,3 (11,5-22,7). Kas ma peaksin suurendama oma L-Thyroxine'i annust (perearsti sõnul ei pea, sest T4 on normis, kuid ma tahan kindel olla, detsembris peetus mul rasedus 6n4p). Võrdluseks saan tuua, et aasta tagasi oli minu T4 16,5 ja TSH 1,35 (sama labor). Ei ela hetkel Eestis, siinse endokrinoloogi juurde sain aja alles 27. juuliks, naistearsti juurde 2. augustiks.
Tänad Teid väga vastuse eest,
Miia

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Miia!
Tegemist on hüpotüreoosiga ehk kilpnäärme alatalitusega.
Olete oma haiguse suhtes omandanud kasulikud kogemused. Nagu märkasite, on TSH labori normide järgi tõusnud.
Hormoonraviga raseduse ajal on reeglina nii, et tõusud ja langused raviannustes peavad olema väga sujuvad, annuseid ei tohiks märgatavalt langetada ega ka märgatavalt tõsta, sest kõrvaltoimete ilmnemisel ei ole võimalik teha järeldusi, kas seos on raviga või rasedusega (ka patoloogilise rasedusega).
Ideaalis peaks rasedust jälgima nii endokrinoloog, kes doseerib raviannused kui ka naistearst.
Ütlen ma arvamuse Teid nägemata ja Teie haiguslugu teadmata: tegemist on TSA-ga, tüsistatud sünnitusabi anamneesiga raseduse katkemise tõttu. Hüpotüreoos põhjustab viljatust ja on üks põhjustest iseeneslike heidendite tekkes. Seetõttu oleks õige, kui labor ütleks normid rasedatele. Teie perearstil on õigus, T4 on olulisem näitaja ja praegu ei ole vajalik raviannuseid tõsta.
Kindlasti öelge endokrinoloogile, et eelmine rasedus peetus. On võimalik määrata antikehi, mis on seotud kilpnäärmega jt. organite autoimmuunhaigustega.
Pidasin nõu ka kolleeg Maie Väliga, kes on endokrinoloog-günekoloog. Ka tema arvamus on selline, et hetkel ei pea raviannust tõstma, kuid 12. nädalal peab hormoonid uuesti kontrollima.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Viirushaigus raseduse kolmandal nädalal

Tere !

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Tsüklihäired

Tere,


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane


Loe edasi

Kollaskeha hormoon

Tere,


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane


Loe edasi

Unustatud YAZ pill

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Sünnitus


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane


Loe edasi

Positiivne test ja veritsus


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 36-aastane


Loe edasi

SOS pill ja rasedus

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane


Loe edasi

Hambaravi

Kas raseduse 9.nãdalal võib lasta teha hambaröntgeni?
Millist ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Drkadastik.

Loe edasi

Ultraheli ja hCG

Tere!


5+2 oli hCG üle 9000 IU/L
5+4 ligi 15000 IU/L

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

HCG ja progresterooni tase


Samas HCG tase on siiani tõusnud.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: