Probleemid rasestumisega 09.04.07 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere Dr. Galina Litter!
Olen 30-aastane naisterahvas. Oleme mehega proovinud rasestuda 1,5 aastat. Esimesel kuul, kui proovisime, oli tulemuseks emakaväline rasedus, mille katkestamiseks sain methotrexati. Seejärel oli 6 kuud paus, uuesti alustasime eelmise aasta mais. Selle aja jooksul ei ole rasestuda õnnestunud. Kõik analüüsid on teostatud (hormoonid, ultraheli) ja korras, käidud ka laparskoopial, kus ei avastatud midagi, mis viitaks viljatusele - munajuhad olid läbitavad, samuti ei leitud munasarjade vaatlusel anomaaliaid. Mees on samuti kontrollitud. Suguhaiguseid ei ole kummalgi esinenud.
Probleem vaevab mind väga. Minu arst arvab, et olen liiga mures ja stressi tõttu ei ole rasestuda suutnud. Ise olen hakanud mõtlema erinevaid põhjuseid. 1. Kas on võimalik, et vahekordade tihedus määrab midagi? Nimelt sobime mehega füüsiliselt väga hästi, vahekorras oleme mitu korda päevas (2-4 korda), vahekorrad on pikad ja nauditavad.
2. Kas võib olla, et ehkki jään mõnel kuul rasedaks, ei suuda loode emakasse korralikult pesastuda ning seetõttu katkeb? Kui selline võimalus on olemas, kas seda saab uurida ja ravida? Ultrahelis ei ole mingeid hälbeid märgatud, emaka struktuur UH uuringute järgi normaalne.
Lepiksin ehk asjaoluga, et olen viljatu ja mõtleksime ka kunstviljastamise peale, aga asi veel selles, et eelmisest kooselust on mul laps - rasedaks jäin koheselt, rasedus kulges normaalselt, sünnitus oli komplikatsioonideta. Seetõttu ei tahaks uskuda, et enam ei suuda loomulikul teel last saada.
Kas mul on muretsemiseks põhjust või peaksime edasi üritama?

Jään vastust ootama!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija!
Vastan Teie küsimustele esitamise järjekorras:
1. Teil on õigus, nii sagedaste vahekordadega soovitud rasedus ei saabu. Optimaalne on vahekorrad 2x nädalas, sest spermatosoidid vajavad küpsemiseks aega.
2. Enamik rasedusi katkeb väga varajses järgus, kuid nende tõestamine on keeruline. Ise saate teha rasedustesti oletatava oodatava menstruatsiooni alguse ajal. Üks patsient ütles vahvalt "keemilne rasedus".
Märkige menstruatsioonide 1. päevad ja lugege m. tsüklite pikkused.
3. Viljatu Te ei ole, sest vähemalt 2 rasedust on Teil ju olnud.
4. Kui kõik uuringud on korras, siis veel ei ole muretsemiseks põhjust, sest olete noor.
Jälgige siis suguelu režiimi.
Kui rasedus ei saabu 1 aasta jooksul peale laparoskoopiat, siis tuleks uuesti alustada uuringuid.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Viljatuse probleemid (kilpnäärme alatalitlus)

Oleme mehega üritanud last saada nüüdseks 1,5 aastat. Enne seda jääb rasestumise vastaste vahendite (beebipillid) kasutamine umbes 8. aasta tagusesse perioodi. Mehele on tehtud kõik vajalikud uuringud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Kiidan ja tunnustan teid selle eest, et alustate murede lahendamisega varakult. Vajate kindlasti viljatu paarisuhte uuringuid. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: