e.coli bakter 18.11.06 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere,

Sellel suvel sünnitasin oma esimese lapse. Sünnitusjärgses kontrollis selgus, et emakasse on jäänud platsenta tükke ja tuli teha puhastus ning natuke hiljem veel teine puhastus, kuna oli ikka midagi sisse jäänud. Peale teist puhastust veritses 1,5 ndl ja siis muutus voolus kollakaks. Arst võttis proovid ja avastas, et kasvab e.coli bakter ning määras raviks antibiootikumid(zinnat 250 mg, 5 p).Samas ta ka mainis, et antud bakter võib inimesel olla, kuid peaks ikkagi välja ravima. Nüüdseks olen need ära kasutanud, kuid voolus endiselt kergelt kollakas. Kontrolli pean minema aga alles 3 ndl pärast. Olen kuulnud, et antud bakterist polegi nii kerge lahti saada ja et võimalik et tuleb veel mitu ab kuuri enne läbi teha kui asja korda saab. Kuna aga toidan last rinnaga, siis ei tahaks küll rohkem antibiootikume süüa, eriti kui veel pole kindel kas neist ka mingit abi on. Siit ka küsimus, mis bakretiga täpselt tegu on ja kui ohtlik ta inimesele on? Juhul kui ei ole nüüd sellest bakterist lahti saanud, siis kas tuleks teha kindlasti kohe uus ravi või kannataks sellega mõned kuud oodata, kuni imetamise lõpetan? Mis tagajärjed võivad olla, kui õigeaegselts eda välja ei ravi? Ning kuidas see bakter levib ja kas sugulisel teel kandub edasi ka mehele?
Teie vastust ootama jäädes,
Mari








Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Mari!
Kõige olulisem probleem oli see, et väljutada emakasse jäänud platsentakoe osised. Bioloogiline materjal on kõigile mikroobidele väga hea sööde, ning tõsine tüsistus oleks emaka põletik peale sünnitust. Vanal ajal öeldi "lapsevoodi palavik", ning vanasti oli heade ravimite puudumisel ka neid olukordi raske lahendada.
Kuna nii raseduse ajal kui ka sünnitusjärgselt on naise organismi immuunsus langenud, s.o. vastupanu haigustele, siis tuleb ravida kõik leitud tekitajad.
Kõigil sünnitusjärgsetel naistel, kellel on kas palavik või patoloogiline veritsus või lootekestade või platsentakoe peetus, tehakse külv bakteritele emaka kaela kanalist ja määratakse nende tundlikkus ravimitele. Nii on võimalik õigeim ravi.
Coli bakter on soolekepike, mis naise anatoomia tõttu võib sattuda ka suguorganitesse. Teatud tiitrite juures on vajalik teda ravida.
Soovitused:
-toituge korralikult, sööge kvaliteetset eesti toitu, puhake, kui võimalik paluge pereliikmete abi kasvõi 3 tundi päevas, et saaksite oma tervisega tegelda
-kasutage intiimpesugeeli Lactacyd 2x ööpäevas, mille saate osta apteegist
-kuni järgmise kontrollini on soovitav suguelust hoiduda või vajadusel kasutada kondoomi põletike riski tõttu
-mehele see bakter ohtlik ei ole, sest tugev ja terve organism saab ise bakteritest jagu
-lapsele ja Teile on ohtlikumad patoloogilised bakterid kui antibiootikumid
-kui Teil järgmisel külastusel kaebusi ei ole ja emakas on hästi kokku tõmmanud, ning põletikulist voolust ei ole, siis ei vaja Te ka korduvaid ravikuure
-rinnaga toitmine on kasulik nii rinnavähi profülaktikas kui ka emaka kokkutõmbumise soodustamiseks, toitke keskmiselt 10 kuud.
Ohtlik on palvik üle 38,5, halvalõhnaline voolus, alakõhuvalu, verejooks jm.
Pean õigeks sünnitusjärgseid kontrolle 2 nädalat ja 2 kuud pärast sünnitust. Ning kaebuste puudumisel peale 1. menstruatsiooni (6-10 kuu pärast).
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Duphaston

Tere!
Käisin täna arsti juures sooviga jääda rasedaks. Lõpetasin pillide võrmise 1 november ja päevasi pole tulnud. Samuti ütles arst, et hetkel pole võimalik rasestuda. Küll aga duphastoniga peaks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane

Antibeebipillide toimel muutub emaka limaskest üliõhukeseks, seetõttu ei ole menstruatsioonid esialgu tajutavad, kuigi munasarjad ...

Loe edasi

Tundlikud rinnad

Tere!

Olen 27.a. naine, sünnitanud ühe korra keisrilõikega(mai 2012). Aborte ega katkemisi pole olnud. Viimane menstruatsioon algas 17.11, tugevam veritsus kestis 4 päeva, määrimist oli kuskil ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,

raseduse 1. tunnus on menstruatsiooni peetumine ehk hilinemine ja 2. positiivne raesdustest hommikusest uriinist. Ka siis kui menstruatsioon on väga verevaene, on soovitav ...

Loe edasi

loote areng

Tere!
Minu lugu on järgmine. Mul on tuvastatud polütsüstilised munasarjad ja väike emaka vahesein 1,1cm. Menstruatsioon on mul olnud alati 3-5 kuu tagant. Väga-väga ebaregulaarselt. Poolteist aastat ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane

Rasedusaja määramisel on tähtsaim daatum viimase menstruatsiooni 1. päev. Kas saan õigesti aru, et teil oli tegemist ka seekord ...

Loe edasi

Võimalik rasedus

Probleem selles,et mul pole päevi juba selle aasta 11 -ndast aprillist ,aga ette rutates olen käinud 2 aastat tagasi operatsioonil munajuhad pandi kinni,et mitte rasestuda ja peale seda oppi päevad käisid ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Teil premenopaus ja sellest tingitud kaebused nagu kaalutõus, rindade hellus jne. Menopausi saab diagnoosida alles 1 aasta viimasest menstruatsioonist ja seega tagantjärgi. HCG on teil negatiivne ...

Loe edasi

müoomi opp ja rasestumise soov

Olen 40 aastane, kaks last, vanem 7 a ja noorem on 11 kuune. Plaanime kolmandat last, kuid ultraheli kontrollis selgus, et emakaõõnes tagaseinas on 0.98 mm suurune müoom, mis deformeerib emaka õõnt. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Sageli emakaõõnde ulatuvad sõlmed, isegi väikesed nagu teil, võivad anda rohke verega tsüklit ja sel juhul igal juhul vajalik eemaldamine. Kui selline sõlm oleks kusagil lihases, siis oleks see ...

Loe edasi

Kuidas lõpetada piima tekkimist?

Tere!
Mul oli 18-ndal novembril raseduse katkestamine 21. nädalal med näidustusel. Eile (20.11) sain koju. Rinnad hakkasid suurenema, nagu kivid, piimatäis. Võtsin 1 mg Dostinexsi, aga piima siiamani ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Kahjuks kaasneb hilisheidenditega ja suurte raseduste katkestamisega laktatsioon ja piimapais.
Ise saate rinnad tugevalt ...

Loe edasi

Antibiootikum ja rasdeus

Tere olen 29 aastane naine ja rase siis 22 nädalät ja on kolmas kord tulnud tagasi põiepõletik, nüüd käsisin arsti juures uuesti ja kuna 3 kord tuli tagasi sain kolmandat korda antibiootikumid siis nitrofur-C ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,

alates 20st nädalast on ravimid, mis on arstlikul näidustusel, lubatud, sest kõik loote organid on juba arenenud, jätkub vaid nende kasv. Nitrofurantoiin on lubatud kogu ...

Loe edasi

voolus

Tere, mul oli augustis raseduse väga varajane peetumine, mis puhastus iseenesest augusti teises pooles. Järgmised päevad hakkasid 29 päeva peale puhastust ja kestsid 10-11 päeva. Enesetunne oli hea, HCG ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Selline voolus on normaalne ka varem ei pea pöörduma arstile kui tei on aeg. Ainult kui hakkab verd tulema, siis kûll. Kijeluse and ja kerge urineerimisvalulikkuse tôttu jooge pôie- ja leesikateesid. ...

Loe edasi

Ovulatsiooni stimulatsioon

Tere

Olen 26.aastane ning kasutasin 6 aastata antibeebipille. Alates 01.07.2016 enam pille ei kasutnaud, kuna soovime elukaaslasega last saada.
Juulis ja augustis mul menstruatsiooni ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, mõnedel naistel võibki pillidejärgselt tsükkel ja ovulatsioon taastuda umbes poole aasta vältel. Ma ei kiirustaks. Kui tõesti ei rasestu, siis ovulatsiooni stimulatsioon tähendab tsükli alguses ...

Loe edasi

Kolmas keisrilõige ja rasedus.

Tere olen 27 aastane naiste rahvas, minu kaks last on sündinud keisrilõikega. Esimene poeg kes on nüüdseks 6 aastane sündis keisrilõikega, sest emakas ei avanenud peale mitut päeva üle 5 sõrme ja loote ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Olen teie arutlusega nõus, sünnitada 3. laps ja siis munajuhad sulgeda. Ette ei tasuks muretseda, sest iga rasedus on ainulaadne ja rasedust jälgiv ämmaemand ning rasedust ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: