e.coli bakter 18.11.06 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere,

Sellel suvel sünnitasin oma esimese lapse. Sünnitusjärgses kontrollis selgus, et emakasse on jäänud platsenta tükke ja tuli teha puhastus ning natuke hiljem veel teine puhastus, kuna oli ikka midagi sisse jäänud. Peale teist puhastust veritses 1,5 ndl ja siis muutus voolus kollakaks. Arst võttis proovid ja avastas, et kasvab e.coli bakter ning määras raviks antibiootikumid(zinnat 250 mg, 5 p).Samas ta ka mainis, et antud bakter võib inimesel olla, kuid peaks ikkagi välja ravima. Nüüdseks olen need ära kasutanud, kuid voolus endiselt kergelt kollakas. Kontrolli pean minema aga alles 3 ndl pärast. Olen kuulnud, et antud bakterist polegi nii kerge lahti saada ja et võimalik et tuleb veel mitu ab kuuri enne läbi teha kui asja korda saab. Kuna aga toidan last rinnaga, siis ei tahaks küll rohkem antibiootikume süüa, eriti kui veel pole kindel kas neist ka mingit abi on. Siit ka küsimus, mis bakretiga täpselt tegu on ja kui ohtlik ta inimesele on? Juhul kui ei ole nüüd sellest bakterist lahti saanud, siis kas tuleks teha kindlasti kohe uus ravi või kannataks sellega mõned kuud oodata, kuni imetamise lõpetan? Mis tagajärjed võivad olla, kui õigeaegselts eda välja ei ravi? Ning kuidas see bakter levib ja kas sugulisel teel kandub edasi ka mehele?
Teie vastust ootama jäädes,
Mari








Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Mari!
Kõige olulisem probleem oli see, et väljutada emakasse jäänud platsentakoe osised. Bioloogiline materjal on kõigile mikroobidele väga hea sööde, ning tõsine tüsistus oleks emaka põletik peale sünnitust. Vanal ajal öeldi "lapsevoodi palavik", ning vanasti oli heade ravimite puudumisel ka neid olukordi raske lahendada.
Kuna nii raseduse ajal kui ka sünnitusjärgselt on naise organismi immuunsus langenud, s.o. vastupanu haigustele, siis tuleb ravida kõik leitud tekitajad.
Kõigil sünnitusjärgsetel naistel, kellel on kas palavik või patoloogiline veritsus või lootekestade või platsentakoe peetus, tehakse külv bakteritele emaka kaela kanalist ja määratakse nende tundlikkus ravimitele. Nii on võimalik õigeim ravi.
Coli bakter on soolekepike, mis naise anatoomia tõttu võib sattuda ka suguorganitesse. Teatud tiitrite juures on vajalik teda ravida.
Soovitused:
-toituge korralikult, sööge kvaliteetset eesti toitu, puhake, kui võimalik paluge pereliikmete abi kasvõi 3 tundi päevas, et saaksite oma tervisega tegelda
-kasutage intiimpesugeeli Lactacyd 2x ööpäevas, mille saate osta apteegist
-kuni järgmise kontrollini on soovitav suguelust hoiduda või vajadusel kasutada kondoomi põletike riski tõttu
-mehele see bakter ohtlik ei ole, sest tugev ja terve organism saab ise bakteritest jagu
-lapsele ja Teile on ohtlikumad patoloogilised bakterid kui antibiootikumid
-kui Teil järgmisel külastusel kaebusi ei ole ja emakas on hästi kokku tõmmanud, ning põletikulist voolust ei ole, siis ei vaja Te ka korduvaid ravikuure
-rinnaga toitmine on kasulik nii rinnavähi profülaktikas kui ka emaka kokkutõmbumise soodustamiseks, toitke keskmiselt 10 kuud.
Ohtlik on palvik üle 38,5, halvalõhnaline voolus, alakõhuvalu, verejooks jm.
Pean õigeks sünnitusjärgseid kontrolle 2 nädalat ja 2 kuud pärast sünnitust. Ning kaebuste puudumisel peale 1. menstruatsiooni (6-10 kuu pärast).
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Soov rasestuda

Tere, Mul selline mure.

Olen 31 aastane naisterahvas ja pole varem sünnitanud, aga soov on suur. Igalpool räägitakse, et alates 30 aastates on raskendatud rasestumine. Olin 4 aastat suhtes ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Osadel naistel võtabki rohkem aega, et rasestuda. Reeglina alustatakse süvauuringutega kui rasestumist pole tekkinuid 12 kuu vältel eeldusega, et elatakse regulaarset suguelu ja mees on uuritud. ...

Loe edasi

Steriliseerimine

Tere! Tegin mõned päevad tagasi rasedustesti ja sain positiivse vastuse. Viimased päevad olid 30.jaanuaril. Kuna lapsi rohkem ei soovi, siis antud raseduse soovin kirurgiliselt katkestada. Minu küsimus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 42-aastane

Teie otsus on õige, kui enam ei soovi sünnitada, siis tuleks tõesti valida kirurgilise katkestamise meetod ja munajuhad sulgeda. ...

Loe edasi

Rasedus ja lendamine

Tere!

Tegin paar päeva tagasi rasedustesti ning see oli positiivne (küll heleda triibuga) ning arvestades viimase tsükli alguskuupäeva, olen 4 nädalat rase. Minu küsimus seisneb selles, et ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud J.,
andmetest selgub, et olete 34-aastane

On selge, et raseduse ajal on suurim risk tromboosidele, eriti keiserlõike järgselt. Tegemist on TSA tüsistunud sünnitusabi anamneesiga: ...

Loe edasi

sünnitamine

Tere!
Mul on kaks last. Esimene sünnitus 24aastaselt (3100g 49cm), teine 34a (3900g 51cm). Hetkel olen 35a. Sooviks paari aasta jooksul ehk veel üht pesamuna, aga kardan kohutavalt. Teise sünnituse ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, väga raske on ettearavata kuidas kolmas sünnitus kulgeb. See ,et teil nt ühe sünnituse juures venis väljutusperiood, võis olla tingitud lühikesest nabaväädist. Keisrilõikeks peavad olema kindlad ...

Loe edasi

Sünnitus lapse tuharseis

Tere!

Plaaniline keiser on määratud 2.03. Tartu Kliinikumis.
Kuna laps tuharseisus ja juhul kui veed tulevad ära enne plaanilist keisrit, siis kas tohin sõita Tartu haiglasse vahemaad ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui veed lähevad enneaegselt , siis õigem oleks mitte sõita enam ja minna lähimasse haiglasse. Tuharseisu puhul on väike oht nabaväädi väljalangusele.
DRKadastik

Loe edasi

Oscar v Triple

Tere.
Kui OSCAR test oli korras, Trisomy 21- 1/4905, (12+5), kas on vajadust triple testi järele? Vanust 35 a.

Tänan

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kui OSCAR korras, siis kindlasti ei ole vajadust muudeks testideks. Lugupidamisega DR Kadastik

Loe edasi

Hormoonanalüüsist

Tere!

Sooviksin natuke infot hormoonalaüüside interpreteerimisel.
Tsükli 5.päeval sellised tulemused:
FSH 8,4IU/l
LH 2,13 IU/I
Östradiool 95,8 pmol/I
Prolaktiin ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, I faasi hormoonid korras, võiks teha ka II faasis progesterooni. Vastus sellele, miks te ei rasestu, ei saa kohe öelda. Kindlasti vajab ka mees uuringut, alles siis kui mees korras, võiks teid rohkem ...

Loe edasi

Gardasil ja rasedus

Tere, mul tekkis selline küsimus et kas raseduse ajal võib teha Gardasil vaktsiini või mõjub see lapsele halvasti? Soovime elukaaslasega pere luua aga mul on hetkel esimene vaktsiin juba tehtud ning sooviksime ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Tubli, et olete juba saanud 1. HPV vastase vaktsiini Gardasil 9. Tavapärane skeem on 0, 2, 6 kuul.
Kui rasestute, siis ...

Loe edasi

Rasedus või tsüklihäire

Tere,

Olen 29. aastane naine. Alates eelmise aasta septembrist ei kasuta ma enam rasestumisvastaseid vahendeid ja soovin lapseootele jääda. Käisin oktoobris pärast antibiootikumide kuuri tupeseene ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Tõesti tore, et soovite rasestuda: korrake rasedusteste 1 kord nädalas hommikusest uriinist. Kui on tegemist m tsükli häirega, siis enamasti ei toimu ka ovulatsioone.
Loe edasi

Loote pea mõõtmine

Tere!

Käisin 28+4 rasedusnädalal loote 3D/4D ultrahelis ning sealne arst mõõtis loote pead teisiti, kui seda varem on tehtud. Üldiselt märgitakse mõõtmise ajal "ristikesed" nö ühest valgest ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Ultraheliuuring on ikka subjektiivne, sest see on konkreetse arsti silm ja konkreetse arsti käsi, küll aga kogemustega arst näeb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: