katkemisohus rasedus 08.06.05 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere,

7.ndal rasedusnädalal tekkis pruunikas määriv voolus ja pöördusin valvearsti juurde, kes ütles UH alusel, et emakas on toonuses ja oht on raseduse katkemisele. Kirjutati välja NoSpa (3x päevas 1 tbl) ja Duphaston (2 x päevas 1 tbl) ja määrati voodirezhiim. Järgmisel päeval läksin oma naistearsti juurde, kes leidis analüüsidest coli bakteri näitajad ja määras mulle ravikuuri ning pani mind 3 nädalaks haiguslehele. Hetkel jookseb 10. nädal ja viimane UH (paar päeva tagasi) näitas taanduvat hematoomi (saan aru, et see on verevalum emakas?).

Küsimus on aga hoopis tulenev järgnevast - lugesin just Teie (G. Litter) kommentaari TervisPluss ajakirjas, kus ütlete, et paljudes lääneriikides enne 11. rasedusnädalat rasedust säilitavat ravi ei kasutata, kuna looduslik valik teeb oma töö ja sageli on varajases staadiumis katkevad rasedused kromosoomihäiretega loodetega.
Seega - kas minu juhtumi puhul peaksin arvestama suurema võimalusega, et tegu on haige lootega või antud juhul võib katkemise ohu omistada pigem bakterist tingitud põletikule? Lootevee uuringule mu oma arst mind saatma ei soostu, kuna muud näitajad (vanus alla 30, perekonnas kromosoomihäiretega lapsi pole jne) seda ei toeta?

Sellest tulenevalt küsin ka seda - kuidas ilma arsti saatekirjata on võimalik siiski Tallinnas lootevee uuringule saada? Tasulised võimalused? Missugused haiglad?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Teil on õigus, ei ole teaduslikku tõendusmaterjali, et aastakümneid kasutusel olnud NoSpa "säilitab" rasedust. Sellist tabletti arenenud lääneriikides ei kasutata raseduste puhul alla 12 nädala ja ka hiljem. Küll aga on kõigile arstidele tuttav lause: "Mõni tabletikene on nii arsti kui ka patsiendi rahustuseks".
Dots. K.Matti loengus jäi kõlama lause, et meil ei ole võimalik tõestada , kas on tegelikult kollakeha hormooni puudulikkus hetkel ja tulevikus platsenta puudulikkus vähesest kollakeha hormoonist (Duphaston).
Te ei kirjuta, millisest analüüsist külvati välja Coli bakter.
Oluline on olla positiivsem ja lootusrikkam: kui määriv veritsus möödub, rasedus kasvab, loode areneb, siis möödub ka katkemise oht.
Artiklis oli juttu katkenud rasedustest, mida uuriti geneetiliselt.
Alati on võimalik veresegune määrimine tupepõletikust, emakakaela põletikust,
(suguelu) traumast, lootemuna irdumisest, infektsioonidest neerudes, põies, hammastes, neelus jm.
Kui soovite väga lootevee uuringut, siis võtke ühendus Nova Vita Kliinikuga Viimsi Haigla ruumides, dr.Peeter Karits. Neil on ka kodulehekülg. Peale riskide kaalumist, on võimalik tõenäoliselt uuring ka Teie soovil.
Alati peab arvestama, et üksi uuring ei garanteeri meditsiinis 100% vastust, kuna inimorganism on ülikeeruline looduse ime koos ettearvamatute situatsioonidega, mis on antud organismile ainulaadsed.
Soovitused:
-säilitage rahu ja rõõmus meel
-puhake, kõndige looduses ja mere ääres
-sööge eesti kvaliteetset toitu
-suhelge oma lähedastega, jagage oma muret
-olge õnnelik oma raseduse üle, neid on kaasja naise elus väga harva
-ebamugavustunde puhul hoiduge suguelust, säilitage raseda reziim
-külastage rasedate loenguid
Kas mul on õigus, kui arvan, et tegemist on 1. oodatava sünnitusega (rasedusega) ?
Rasedate ravijuhendis on ette nähtud 10.-14. nädalal loote kuklavoldi uuring, siis Triple Test veeniverest enamlevinud geneetilistele häiretele, siis loote ultrahelikontroll enne 22. nädalat jm.
Teile hingerahu soovides,
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Peale SOS tabelit võtmist pillidega alustamine

Tere!
Mul on 3 küsimust:
1) Olen 21 aastane naine ja plaanisin hakata võtma pille (Sibilla Plus) alates peagi saabuva menstruatsiooni esimesest päevast. Enne oodatavat menstruatsiooni umbes ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, jah kohe võite alustada pillidega, kui menses algab.Kuid peate arvestama, et menstruatsioon võib nihkuda seoses SOS pillidega. SOS pille ei tohi võtta üle korra kuus. Regulaarseks kasutamiseks neid ...

Loe edasi

Raseduse algus ja lennureis

Tere!
Olen I tüübi diabeetik (25aastat, viimane kolme kuu keskmine 7,2), nüüd olen rase (viimane menses 17-21.oktoober, rasedustestid näitavad positiivset, kolmapäeval tehtud hCG oli samuti 800). ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmestest selgub, et olete 30-aastane juveniilse diabeediga patsient

Rasedus on suur õnn kõigile, aga tõenäoliset eriti teile, sest anamnees on koormatud ja põete ...

Loe edasi

Peetumine, tableti abort ning nüüd kirurgiline emaka puhastus

Tere
Alustan algusest augusti kuus sain teada et rasetus on peetunud loode oli kasvanud aga seest tühi. Arst otsustas tabletti abordi teha , see sai tehtud 4 sept peale seda tundus kõik olevat hästi ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere , Uh pildi järgi on teil vajalik teostada emakaõõne abrasioon. Kui te peate kenasti režiimi ja ei teki põletikku, siis ei tohiks edaspidi probleemi tekkida. Oluline on muidugi et teil ka hiljuti ...

Loe edasi

Lühike luteaalfaas

Tere!
Olen 31.a naine. Esimene laps on 1a 6k, oleme viimased 4 kuud üritanud last saada, kuid seni pole see õnnestunud. Selle aja jooksul on olnud viis menstruatsiooni, millest vähemalt kahel korral ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 31-aastane

Peate tegema valiku: kas imetate esimest last edasi või lõpetate imetamise ja plaanite uut rasestumist ning sünnitust. Kahjuks ...

Loe edasi

uuesti rasestumine

Tere! Ma soovin teist korda rasestuda. Esimene sünnitus oli plaanipärane keisrilõige (kuna laps oli tuharseisus). Taastumine on läinud hästi. Mentstruatsioonid on kestnud juba pool aastat. Probleem on ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kuna täpselt ovulatsioon ikkagi toimub ei saa väga kindlat öelda, reeglina ikkagi tsükli keskel ja tagantjärgi arvestades 14 päeva enne menstruatiooni. Alati võivad olla nihked ka. Kindlasti võivad ...

Loe edasi

Sos pill

Vastasite minu kirjale ja küsisite kas toidan rinnaga kuid enam mitte laps on mul pudelitoidul. Kas siis on risk olemas isegi kui võtsin sos pilli? Või on siiski veel võimatu?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgu, et olete 22-aastane

Enamasti mitte, aga seda näitab aeg ja negatiivne rasedustest. Kui te enam ei imeta, siis valige antibeebipillid, EVRA plaastrid ...

Loe edasi

Sos pill

Tere! Olin kaitsmata vahekorras 05.11 kella 22 paiku ja võtsin sos pilli 06.11 kella 11 paiku. Olen väga mures kunas esimene laps alles kahe kuune ning sündis keisriga ja teist veel ei sooviks nii pea. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 22-aastne

Olen juba teile vastanud pikemalt, et liigseks mureks põhjust ei ole. Tehke rasedustest nädala pärast hommikusest uriinist, mis ...

Loe edasi

Sos pill

Tere! Olin kaitsmata vahekorras 05.11 kella 22 paiku ja võtsin sos pilli 06.11 kella 11 paiku kas peaksin siiski muretsema? Teist last veel ei sooviks kuna esimene alles kahe kuune ja sündis keisriga. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 22-aastane

Loen kirjast, et laps on 2-kuune. Kas toidate rinnaga vähemalt 6x ööpäevas? Reeglina rinnaga toitmise ajal esimestel kuudel ovulatsioone ...

Loe edasi

Treclinac geeli kasutamine enne rasedust

Tere!

Akne probleemide tõttu kirjutas arst mulle umbes aasta tagasi Treclinac geeli, mida mõnda aega tookord kasutasin. Samal ajal tarvitasin ka antibeebipille Jeanine. Nüüd aga 4 kuud tagasi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 31-aastane

Kas ma saan õigesti aru, et hetkel te ei ole rase?
Arvan, et tähtsaim eesmärk meie elukutses on tegelda patsientide viljakusega. ...

Loe edasi

Vahelejäänud pill

Tere!

Minu mure on järgnev:

Olen võtnud pille nimega Sybilla plus alates 2016. aasta augustist. Seega peaaegu 1 aasta ja 3 kuud.
Viimane menstruatsioon andis vähese määrimisega ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Sibilla Plus on uued ja hästi toimivad antibeebipillid aknevastase hea toimega. Kuna olete neid tarvitanud üle aasta, siis rasestumise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: