rasedus ja ravimid 22.04.05 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere Lp dr!
Mul on praegu 7. nädal. Käisin oma naistearstijuures analüüse andmas. Minult võeti verd ja uriini. Analüüside põhjal arst ütles, et mul on lõpuni ravimata angiin ning analüüsidest avastatud piisavalt palju baktereid (kui ma ei eksi see on stofilakokk), arst ütles, et seda peab ravima ning kirjutas mulle antibiootikumi Erythromycin 500 mg Nycomed välja (1x3). Ütles, et seda peab kohe võtma, kuna vere analüüsid näitasid seda, et mulle ei mõju ükski teine ravim. Mul on aga temperatuur kogu aeg 37 ja kõhuvalud. Teie käest tahaks küsida seda, et kuidas see antibiootikum sellises koguses võib mõjutada 7. nädalase loote arengut? Kas mõjub üldse? Kas seda peab võtma praegu või võib oodata kuni 12. nädalani? Muidu arst ütles, et kui ma seda praegu ei hakka võtma, siis rasedus võib katkeda. Sees on mingi ärevus ja mure... Olen kuskilt välja lugenud, et raseduse perioodil ei tohi üldse mingeid antibiootikume võtta. Aidake palun nõuga. Kui ma hakkan seda praegu võtma, kui suur on risk loote arengule?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Teie küsimusele on vastanud dr. Maie Väli 22.04.2005.
Jääb mulje, et Teil on tegemist asümptomaatilise bakteriuuriaga, seega uriinis kasvasid bakterid, aga Teil olulisi vaevusi ei olnud. Mina soovitaks kull raseduse algjärgus kasutada kuseteede infektsiooni puhul Nitrofurantoiini (Nycomed ) 50mg kolm korda päevas. See ravim on kindlasti raseduse ajal lubatud. Edu soovides, Maie Väli

Lisan oma heale kolleegile juurde:
Kõikidele rasedatele, kes soovivad sünnitada, tehakse kliinilise vere, veresuhkru, uriini ja uriini külvi analüüs. Ka Teie raviarst on ordineerinud need uuringud. Kui uriini külvis leitakse patogeensed bakterid rasedal, tuleb seda patoloogiat kindlasti ravida, sest muidu võib rasedus iseeneslikult katkeda. Kui Teil kaebusi ei ole, on diagnoosiks asümtomaatiline bakteriuuria rasedal. Uriini külviga koos määravad laboriarstid koheselt ka patoloogiliste haigustekitajate tundlikkuse ravimitele. Kui Teil avastatud patogeen oli tundlik Erütromütsiinile, siis on see üks valikravimitest ja seda võib rasedale ordineerida. Tema ebamugavuseks on (liiga) sage vajadus võtta ööpäeva jooksul tablette. On mitmeid ravimeid, mis on raseduse ajal lubatud.
Raseduse ajal on kehatemperatuur tõusnud, sest prevaleeriv hormoon progesteroon mõjutab temperatuurikeskust ajus. Seetõttu kehatemperatuuri kuni 37,5 kraadi kaebuste puudumisel, võib raseduse ajal lugeda raseduse tunnuseks.
Kõhuvalu võib viidata ähvardavale raseduse katkemise ohule.
Teie raviarstil on õigus, ta toetub teadmistele ja oma kogemusele. Lootele on väga kahjulikud haigustekitajad.
Teie informatsioon ravimite lubatavuse kohta ei vasta tõele. Kuna kaitsvat platsentat ei ole, siis raseduse katkemise oht on kõige suurem enne 12.nädalat.
Rasedatel ravitakse ka ägedat pimesoolt (operatiivselt), kopsupõletikku, klamüdioosi, gonorröad, mädast angiini jt. nakkusi. See on hädavajalik. Kui rasedus katkeb, on juba hilja ravida infektsioone.
Kindlasti suunatakse Teid perearstile oma üldhaiguste kontrolliks, hambaarstile hammaskonna kontrolliks. Külastage rasedate loenguid.
Soovin Teile hingerahu, õnnelikku beebiootust ja usalduslikku suhet oma raviarstiga.
G.Litter
www.naistearst.ee.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Ultraheli ja hCG

Tere!


5+2 oli hCG üle 9000 IU/L
5+4 ligi 15000 IU/L

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

HCG ja progresterooni tase


Samas HCG tase on siiani tõusnud.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Raseduseaegsed vitamiinid

Tere,
Küsimus on raseduse aegsete vitamiinide ning foolhappe kohta. Nimelt olen 5+3 nädalat rase ning võtan raseduseaegseid vitamiine (Rainbow Light, Just Once, Prenatal One, Food-Based Multivitamin), ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, see annus on piisav.
DRkadastik

Loe edasi

Vonille pill võtmata 3.nädalal

Tere!

Võtan hetkel Vonille pille ning 3nda nädala viies kollane tablett jäi õhtul võtmata (tavaliselt võtan 21 ja 00 vahel). Võtsin unustatud tableti järgmisel hommikul 10.30. Pakendi infolehelt ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Ka antibeebipillid on (hormoon)ravimid, millest peate rääkima igale artile, kuhu pöördute. Jätke meelde kuu ja aasta, millal ...

Loe edasi

Röntgeni mõju lootele ja hematoom

Tere Lp.Doktor,
Kõigepealt tänan Teie töö ja konsultatsioonide eest!
Olen 33.a.vana, neljas rasedus (6näd.) - kaks last, kolmas rasedus peetunud. Mul on seoses rasedusega kaks küsimust:

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kuna teile otsest kiiritust ei langenud, siis ei tohiks küll sellest midagi olla. Jalgrattaga sõita ja vahekorras võite olla. Rasedus pole haigus. Edu teile. drKadastik

Loe edasi

Rasedustest verest, määrimine nädal enne menstruatsiooni

Tere!
Soovin, et tölgiksite minule need laboratooriumi tulemused, näide vöetud Helsingis, telefon ei vasta, et küsida sealt testitulemusi. Kas rasdeus on vei ei ole? Vöi on test tehtud liiga vara? ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Rasedust kindlalt ei ole. Võimalik, et tsüklihäire, mis võib suure tõenäosusega olla seotud vanusega. Teil võib olla juba preklimakteeirline aeg. Jälgige oma edaspidiseid menstruaaltsükleid. Võimalik, ...

Loe edasi

Ootamatu oksendamine öösel ja halb enesetunne 35+6 rasedusnädalal

Tere,
Olen 25 aastane ja ootan oma esimest beebit. Rasedus 35+6. Enne rasedust kaal 65kg nüüd kaal 72kg. (raseduse alguses oksendamisega 63kg). Haigusi pole, näidud olnud terve raseduse korras. Vererõhk ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Teie mure on mõistetav, raseduse algul ja lõpus on palju kaebusi, mis oluliselt halvendavad enesetunnet. Teie pikka kirja lugedes ...

Loe edasi

Rasedusvastased vahendid

Tere! 2010. aastal jäin ma ootama oma esimest last. Hormoonide poole pealt oli mul väga keeruline rasedus. Ma sain sellest aru alles aastaid hiljem kui ma mõtlesin tagasi sellele ajale. Ma sisuliselt ei ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Kaasaja valikmeetodid noortele, alla 35-aastastele normkaalus mittesuitsetavatele naistele, kelle perekonnas naistel ega meestel ...

Loe edasi

tsüklihäire

Tere! Viimati olid päevad 20 aprill, varem on ilusti käinud ja vahet olnud umbes 28 päeva..Täna 27 mai ja päevi pole veel olnud , tavalist enne päevi tunnen ennast halvasti ja alati saan aru kuna hakkavad, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Kui rasedus on välistatud, siis on alates 36. päevast tegemist menstruaaltsükli häirega.
Kui tarvitasite eelnevalt antibeebipille, ...

Loe edasi

Rasedus ja ülekaal

Olen 29 aastane naine. Plaanime abikaasaga, et oleks aeg laps saada. Kuid minu mure on see, et olen tugevalt ülekaaluline. Pikkus 176cm ja kaal 112kg. Praeguseks olen 10kg maha saanud (kaal oli üle 120kg), ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Olete tubli, et pöördute ja küsite nõu. Tartu Ülikooli Naistekliinikus soovitan suurte kogemustega head kolleegi dr Maie Väli ja Tallinnast endokrinoloogi dr Marju Past.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: