hiline otsus 26.07.04 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 40 aastane naine, esimene laps on 17.aastat vana. Sünnitus kulges normaalselt, ilma komplikatsioonideta. 21 aastat ja 19 aastat tagasi olen kahel korral aborti teinud. Siis kandisn pikalt spiraali.
Nüüd sooviks teist last. Kas see on hilinenud otsus? Spiraal on väja võetud, analüüsid on tehtud, kõik tundub nagu korras olevat. Olen aga oma 15 aastat elust vahelduva eduga suitsetanud. Hetkel olen kõvasti ülekaaluline (110 kilo), kuigi tunnen end hästi. Mees kardab, et äkki ma ei suuda seda rasedust tänu ülekaalule välja kanda. Kas tema kahtlustel on alust? Vererõhuga on muidugi ka olnud probleeme, kuid günekoloog arvas, et võib olla peab siis lihtsalt rohkem ja pikemalt haiglas jälgimisel olema. Kui suur on vereõhu probleemi roll minu vanuses rasedusele?
Tsükli pikkus on 26 kuni 30 päeva. Millal oleks kõige õigem aeg viljastumiseks, kui see on õige otsus?
Kas on palju üle 40-neseid sünnitajaid ja kui suur on nende hulgas tõenäosus, et nii lapse kui rasedusega on midagi viltu (kui paljudel tuleb pärast lootevee uuringuid lapsest loobuda väärarengu tõttu)?

Vastuse eest ette tänades
kõhklev, kuid igati rasestuda sooviv Mariann

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere Mariann.
40 aastane naine ei ole kindlasti sünnitamiseks 'liiga vana'. Neid naisi, kes otsustavad sünnitada 40 aasta kandis on igal aasta ikka enam .
Ülekaal ei ole raseduse kandmisel vastunäidustuseks. Küll võib ülekaalulistel naistel olla anovulatoorseid tsükleid rohkem kui tavapäraselt. Vererõhk võiks olla enne rasestumist kontrolli all. Soovitan enne rasestumist konsulteerida dr. Anne Kirsiga Tartu Naistekliinikus, et määrata sobiv ravi (ravi, mis sobiks ka raseduse ajal) ja teha ka veresuhkru analüüs. On võimalik, et raseduse ajal vererõhk tõuseb, mistõttu võib olla vajalik sagedasem kontrollis käimine või ka haiglaravi.
Kui Teil on regulaarne tsükkel võiks oodatav ovulatsioon olla 12-14 päeva enne uut menstruatsiooni.
Iga viiekümnes üle 40 aasta vanune naine riskib sellega, et tema lapsel on kromosoomihaigus. Selleks , et seda välja selgitada, tehakse kõigil üle 37 aastastel naistel nende nõusolekul geneetiline amniotsentees (lootevee uuring). Protseduur tehakse ultraheli kontrolli all ja on lootele ohutu, kuid võib suurendada raseduse katkemise ohtu 0,5 % võrra. Risk raseduse katkemiseks on kindlasti väiksem kui risk sünnitada haige laps.
Suure tõenäosusega kulgeb Teie rasedus ja sünnitus kenasti, kuid kindlasti soovitan rasestumise korral arvele minna võimalikult varakult, et teha kohe vajalikud uuringud.
Kui Te ei ole rasestunud spontaanselt poole aasta jooksul võiksite võtta ühendust oma naistearstiga, et teha süvendatud uuringud (mehe spermaanalüüs, hormoonuuringud, laparoskoopiline munajuhade uuring jne).
Edu Teile soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasestumisvõimalus 50+

Tere!
Vabandust ehk rumala küsimuse pärast, aga kas võin 51-aastase naisena olla täiesti kindel, et mul puudub oht rasestuda? Olen terve, minu menstruatsioon on alati olnud ja on siiani regulaarne ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Sellises vanuse te enam ei rasestu , võimalik ainult kunstlikul teel .Lugupifdamisega Ülle Kadastik

Loe edasi

Esimene rasedus

Tere!
Kui olen 33, reesusnegatiivne naisterahvas, kas mul on esimene rasedus (rasedaks jäämine, sünnitamine jne) seotud mingite riskidega? Kui siis millistega? Olen hästi hilise arenguga olnud (hiline ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui teie mees on ka Rh neg, siis teil antikehi ei teki. Posit. mehe reesuse korral võivad tekkida antikehad järgmise raseduse ajal. Seega kui teil on esimene rasedus, siis ohtu hetkel ei ole. Peale sünnitamist ...

Loe edasi

Plaaniline keiser

Tere! Olen hiline (34 a) esmasünnitaja, reesusnegatiivse verega (lapse isal reesupositiivne), varasemate abortide ja raseduse katkemistega ja -4 lühinägelikkusega. Kuivõrd tõenäoline on võimalus saada ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik



Kui raseduse ajal antikehi pole, kui laps on peaseisus ja on teile sobivas suuruses, siis tõenäosus keisriks on väike.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: