raseduse katkemine 07.05.04 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Minu tütar on 27 aastane,kaks korda on tema rasedus katkenud 7 nädalal,nüüd on ta rase kolmas kord.Ning jälle tekkis tal raseduse katkemise oht.Õnneks seekord puhastuseni ei jõutud. Nüüd avastati ,et tal on liiga "paks veri"-hüübib liiga hästi ,saab ta progesteroni süste(Peab ta neid saama raseduse lõpuni.) Lisaks on tal veel 0 grupi reesusnegatiivne veri. Kas ta peab raseduse lõpuni(praegu on tal 11-12 nädal) viibima haiglas. Kas see ei või mõjutada kuidagi last,ning kas see raseduse katkemise oht on veel väga suur? Kas tal võib tekkida ka reesuskonflikt?

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere.
Milles avaldus ''raseduse katkemise oht''? Kas tekkis veritsus? Valud alakõhus? Kas varasemate raseduste katkemise järgselt leiti ka oletatav põhjus?
Progesterooni kasutatakse tavapäraselt rasedust säilitavas raviskeemis kuni 14 rasedusnädalani. Peale seda peaks platsenta toodetud progesteroonist piisama . Vajadusel aga kasutatakse progesterooni 22-24 nädalani. Kui kaua on konkreetselt vajalik ja kui suur on katkemise tõenäosus Teie lapsel ei oska nii väheste andmete abil küll otsustada. Lootele progesteroon kahjulikult ei mõju.
Kui esinevad hüübivushäired (määratakse spetsiaalsete analüüsidega), on vajalik lisaravi. Progesterooni kasutamine hüübivushäirete korral ei aita. Kui ''veri on paks'' on diagnoositud tava vereanalüüsiga, siis on vajalik lihtsalt vedeliku tarbimine. Selles raseduse suuruses esineb tihti rasedatel iiveldust, oksendamist, mistõttu võib hematokritt olnud tõusnud .
Kui naine on Rh negatiivne ja mees Rh positiivne on konflikt teoreetiliselt võimalik. Konflikti tekkeks on vajalik , et teatud kogus loote verd pääseks ema vereringesse. Väga väikese raseduse korral on see tõenäosus aga väike. Raseduse algul määratakse naise verest AK olemasolu, mida kindlasti kontrollitakse raseduse jooksul veel korduvalt. AK tekkel jälgitakse loodet hoolikalt, vajadusel määratakse loote verest (nabaväädist) loote hemoglobiin. Hemoglobiini languse korral tehakse juba üsasisesi lootele vereülekanne.
Kui kauaks jääb naine statsionaarsele ravile sõltub sellest kaua püsivad kaebused. Kui veritsus puudub, naisel kaebusi ei esine ja lootega on ultrahelis kõik korras võib naine jätkata ravi ka ambulatoorselt.
Edu Teile kõigile soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Viirushaigus raseduse kolmandal nädalal

Tere !

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Tsüklihäired

Tere,


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane


Loe edasi

Kollaskeha hormoon

Tere,


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane


Loe edasi

Unustatud YAZ pill

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Sünnitus


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane


Loe edasi

Positiivne test ja veritsus


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 36-aastane


Loe edasi

SOS pill ja rasedus

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane


Loe edasi

Hambaravi

Kas raseduse 9.nãdalal võib lasta teha hambaröntgeni?
Millist ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Drkadastik.

Loe edasi

Ultraheli ja hCG

Tere!


5+2 oli hCG üle 9000 IU/L
5+4 ligi 15000 IU/L

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

HCG ja progresterooni tase


Samas HCG tase on siiani tõusnud.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: