raseduse katkemise taoline organismi reaktsioon 10.01.04 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere
Olen teistkordselt rase ning praegu jookseb teine kuu. Eile õhtupoolikul tabas mind tugev terav valu emakas. Kuna olen varem ka rase olnud siis pidasin seda valu ebanormaalselt tugevaks ning tunne oli keskmiselt tugeva sünnitusvaluga sarnane. Valu emakast kandus selga ning lõppes kohese kõhulahtisusega. Kui oleks raseduse lõpp võiksin pidada neid nähte sünnituse alguseks. Võin päris kindlalt väita, et peale esimest tugevat valuhoogu tegi emakas mitu tugevat kokkutõmmet, et väljutada loode emakast. Kuna aga verejooksu ei alanud siis see vist ei õnnestunud. Tekkis tunne, et nüüd katkeb raseedus ära. Helistasin ka keskhaigla valvearstile, kes soovitas oodata veel ning vaadata, kas valud korduvad. Ka pakkus arst välja, et tegemist on emakakasvamisega. Minu esimese raseduse ajal valutas mul pidevalt emakas ning emakakasvamise valu oli pigem nõrk ja tuim mitte terav ja järsk. Ka olen alles aasta tagasi sünnitanud, seega ei tohiks minu organismis olla lootel kitsas, kuna nii lühikese ajaga ei suuda organism täielikult taastuda sünnituseelsesse seisundisse.
Kuna veritsust polnud ning tugevaid valuhooge ei kordunud pole ma ka veel arsti juurde põõrdunud. Kas vastab tõele, et raseduse katkemisega kaasneb ka alati verejooks? Mida võiks selline tugev valuaisting tähendada? Kui suur on tõenäolisus, et minu loode siiski ei saanud kannatada ning mul avaneb võimalus kanda rasedus edukalt lõpuni? Kuna umbes samal ajal oleks mul pidanud olema ka teistkordne ärajäänud menstratsioon, siis kas on võimalik, et organism lihtsalt üritas alustada uuesti menstratsiooni? Kas peaksin siiski kiirustama arstlikule läbivaatusele või võiksin oodata veel 10 päeva ajani, kui mul on ette nähtud regulaarne kontroll günekoloogi juures?

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere.
Teie kõhuvalu põhjus võis kirjelduse järgi olla tingitud hoopis sooletegevusest. Ka väga äge peristaltika võib põhjustada emaka kokkutõmbeid. Kui praegu valud puuduvad ja Teie enesetunne on hea, siis suure tõenäosusega on Teie rasedusega kõik korras. Kui loode on hukkunud, proovib emakas tavapäraselt loodet väljutada, sellega kaasneb alati ka veritsus. Kui muretsete, oleks õigem oma raviarstiga ühendust võtta ja paluda varasemat vastuvõttu.
Edu Teile soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasedus

Tere olen 13 nädalat rase ja päris pikalt veritsenud
Verd pole palju aga mure on suur.millest võib see olla.kauneid Jõule.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere ,Veritsuse põhjuseid on palju, kuid alati mõelda võimalikule raseduse katkemise ohule. Soovitan külastada naistearsti või ämmaemandat, kes teeks UH uuringu. DRKadastik

Loe edasi

Lennureis esimese trimestri ajal

Tere!

1) Kas kehtib mingi üldreegel, et esimesel trimestril lendamine suurendab raseduse katkemise riski? Milliseks peate varajase raseduse staadiumis lennureisiga seotud riske?
2) Kas ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Raseduse katkemine on olukord, mille puhul emakasisene rasedus lõpeb enne 22.rasedusnädalat. Erinevate uuringute põhjal katkeb kuni 50-70% kõikidest rasedustest. Enamik neist katkeb nii varases järgus, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: