emakaväline rasedus 07.10.03 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 25-aastane 6-aastase tütre ema.

Veidi enam kui aasta eest planeerisime elukaaslasega teise lapse saamist. Juhtus aga nii et rasedaks küll jäin, aga arsti juures avastati et tegemist on emakavälise rasedusega. Rasedus katkestati süstiga, peale seda olin enam kui nädala haiglas, kuna oli üsna suur verejooks ja kohutav valu mis ilma rohtudeta ajas lausa oksele.

Nüüd plean plaani kevadel taas "lapse saamisele" mõtlema hakata. Lugesin, et peale emakavälist rasedust on võimalus normaalsel teel rasestuda ca. 60%. Seega on üsna hirmutavalt suur võimalus taas emakavälisele rasedusele.

Rasestumisvastaseid pille kasutasin vaid 3 kuud peale emakavälise reseduse katkestamist (mulle ei meelsi tablette võtta - unustan alailma nende võtmise ära jne.). Peale seda oleme aasta jagu praktiseerinud katkestatud suguühet. Seda põhjusel, et ega ei oleks just väga kurb olnud kui uuesti rasedaks jäänud olekski.

Mida peaksin nüüd tegema? Laskma kontrollida munajuhade läbitavust (mis selline protseduur endast kujutab)? Võtma uuesti pille et välistada võimalus uuesti rasedaks jääda (vähemalt enne kui uuringud tehtud)? Kuna mul on nüüd korra emakaväline rasedus olnud, kas võin veel tulevikus mõelda ka spiraali kasutamisele? Kui suur on võimalus et see kõik kordub ka järgmisel rasedusel? Mis saab siis kui munajuha ei ole enam läbitav?

Tänan ette kui oskate vastata.

I.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere! KUi teil on olnud emakaväline rasedus, sii suuesti saab see korduda umbes 15 %. Põhjus eelkõige on günekoloogline põletik. Kui teil on viiteid selleks, siis soovitaks teha laparoskoopia ja täpsustada munajuhade seisundit.
Reeglina munajuha jääb läbitavaks kus oli rasedus umbes 85%. Liited on võimalik vabastada, mis võib olla emakavälise raseduse põhjuseks. Dr.Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Töö

Mul on viies nädal. Töötan maaler/viimistlejana, mul on 9 tunnised päevad millest 8 tundi seisan. Puutun kokku värvide, lakkide ja tööpinna õliga. Värvid,lakid on veebaasi. Palju müra ja pean asju tõstma. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Kõikide /rahaliste/ dokumentide vormistamiseks peab olema rasedus tõestatud. Rasedus on tõestatud siis, kui emaka õõnes on näha ...

Loe edasi

menstruatsioon pärast operatsiooni

Tere! 21.03 toimus lap. Op kuna tekkis emakaväline rasedus munajuhas ning parempoolne munajuha eemaldati. Kas sellise operatsiooni käigus võib menstruatsioon edasi lükkuda või ka vahele jääda?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kuna teil oli emakaväline rasedus, siis menstruatsioon võiks tulla 4-5 nädala möödudes operatsioonist. Samas võib olla ka varem, oleneb raseduse suurusest. Igal juhul esilgu organism taastub ka hormonaalselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: