Rasedus ja probleemid hammastega 04.09.03 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere Dr. Litter!

Olen suure huviga lugenud küsimusi ja vastuseid siin portaalis ning saanud teada väga palju uut ja vajalikku. On nii tore, et selliseid tänuväärseid netilehekülgi tehakse!

Olen 25-aastane ja 4-nädalat rase, arsti juures ei ole veel käinud, kuid on broneeritud aeg Keskhaiglas ämmaemanda juurde arvele võtmiseks järgmisel nädalal.

Nagu noored, esmakordsed ootajad ikka, olen mures kõikvõimalike probleemide pärast.

Konkreetsed küsimused on aga järgmised:

1) Lugesin "Päikeselaste" leheküljelt, et igemepõletikud võivad põhjustada mitmesuguseid probleeme, enneagset sünnitust ja madalakaalulist last. Mul on alati olnud hammastega prbleeme, niikaua kui mäletan (ilmselt ka seetõttu, et ise sündisin 7-kuu pealt, olin vaid 42 cm pikk, kuid muidu terve, olen lugenud, et enneagsetel on hambaprobleemid tavalised). Minu hambaid on aegade jooksul väga palju parandatud ning 2 nendest on tunnistatud "kõlbmatuteks" ehk nende heaks enam midagi teha ei saa, närvid on suretatud, hambakroon praktiliselt olematu, kuid juured alles sees ja välja tõmbamata. Üks neist on enam vähem, teisel aga esineb aegajalt veritsust ja väikest põletikku, tekib väike mädapunn, mis mõne aja pärast kaob, hammas ise ei valuta. Ei ole midagi väga selles osas ette võtnud, kuna olen arvanud, et veritsus on põhjustatud peamiselt seetõttu, et hambaid pestes vigastan natuke praktiliselt olematule hambakroonile pealekasvanud iget ning varsti probleem kaob. Nüüd aga olen tõsiselt mures tagajärgede pärast!

Mida peaksin antud situatsioonis ette võtma? Kas sellist põletikulist olukorda saab kuidagi efektiivselt ravida ka raseduse ajal ja vältida kahjulikku mõju lootele? Millises raseduse staadiumis on see lootele kõige ohutum? Hammaste üldise ravimise kohta olen lugenud, et raseduse ajal seda tehakse, vajadusel kasutatakse vähemohtlikku tuimestust jne.

2) Samuti on mul veidi probleemne emakakael. Juba ammu diagnoositi kaasasündinud emakakaela haavand, kuid mõned arstid on öelnud, et see on noortele mittesünnitanutele normaalne? Olen käindu regulaarselt kolposkoopias. Aprillis leiti väidetavalt PAP-viirus, kuid korduvanalüüs maikuus oli negatiivne, detsembris pidin uuesti kontrolli minema, kuid nüüd hoopis ootan beebit. Kas peaksin oma probleemse emakakaela tõttu võtma tarvitusele täiendavaid etevaatusabinõusid?

Pöördun Teie poole, kuna usaldan väga teie arvamust, mida ei saa kahjuks kõigi naistearstide kohta öelda. Viimane, keda eelmisel kuul külastasin, kirjutas mulle vähese seenvooluse vastu Clotrimazoli, kuigi ütlesin talle, et planeerin rasedust, infolehte lugedes sain aga teada, et seda kindlasti tarbida ei tohiks ja loomulikult seda ka ei teinud. Usaldus kadus hetkega.

Jutt venis küll pikale, kuid tahaksin teha enda poolt kõik, mis (veel) võimalik, et rasedus kulgeks ilusti ja oodatud silmarõõm sünniks tervena.

Suurimad tänud vastuse eest!

Tervitustega,

Margit

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Margit!
Suur tänu Teile heade sõnade eest meie mees- ja naiskonnalt.
1. Sellist lehekülge ma ei tunne, aga peaksite koheselt reserveerima aja hambaarstile. Teil on õigus, enneaegsetel on enam probleeme, kuid teadvustades neid, saate nendega edukalt toime tulla.
Ravimata, põletikulised mädabakteritega hambad on lootele infektsiooniohuks, mitte ravi.
Vajadusel suunab arst Teid hügienistile.
2. Tõenäoliselt avastati HPV viirus.
Kuna viiruseid ei saa ravida, saate ise hoiduda suitsetamisest ja sugulisel teel levivatest haigustest.
3. Seeninfektsioon on rasedatel sagedamini esinev. Lokaalsed ravimid (ravimid tuppe ) ei kahjusta loodet.
Naistearst G.Litter

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Soov rasestuda, aga mure tervisega

Ma sooviksin rasestuda, aga mu tervisega seonduvad asjad panevad mind muretsema. Mu süda lööb pidevalt kiiresti ja mul on diagnoositud siinustahhükardia ja ma ei talu palju koormust. Vererõhk on ka madal. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kui teil südamega probleemid, siis peaksite ikka täpsustama millest see on. Kui rasestute, siis koormus kehas tõuseb ja probleem võib süveneda.. Ka reflux võib süveneda. Ilmselt vajate ka raseduse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: