Pregabaliin ja toime mälule 15.04.20 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere,

Kas ja kuivõrd olete teie oma arstipraktikas täheldanud gabapentinoidide, täpsemalt pregabaliini mõju lühi- ja pikajalisele mälule? Uurides välismaailmast teema, selgus, et mõningad teadusartiklid on seda meelt, et mõju on pigem lühiajalisele mälule negatiivne, samas lõplikku seisukohta pole.

Parimat

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Psüühilisi funktsioone palju ja mälu (mälul ka mitmeid komponente: lühi, kaug, protseduuriline, semantiline, episoodiline, priming) ka oluline.
Mis on põhiprobleem, miks arst selle ravimi kirjutas: epilepsia, valusündroomid, ärevus...Miks?
Sellel ravimil on psüühikat pidurdavaid toimeid, koos teiste ravimitega võib olla ka meeleolu kõrgendavaid omadusi.
Milliseid ravimeid veel võtate?
Kõik aju-psüühikat pidurdava toimega ravimid või psüühikaseisundid pidurdavad ka mälu.
Mis on põhiline põhjus, algprobleem?
Depressioon pärsib mälu, üleväsimus, aju verevarustuse häired jne jne .
Koos töö raviarstiga js siis leiate vajalikud ravimid, ravimi annused ja muud soovitused.
Minu ravimise prontsiip: Ravim on suurusjärgus 1/10 võimalikust, 9/10 on harjutused, eluviisi muutus, enda keha ja psüühika tugevdamine, õige töö- ja puhkerežiim.

parimate soovidega,
Jüri O.-M. Enne

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

"Lyrica"/pregabaliin annustamine

Tere,

Spetsiifiline küsimus seoses pregabaliini annustamisega.
Diagnoos on üldistatud ärevus. Arst määras ärevuse raviks 300mg 2x päevas. Lugedes ravimi infolehte, tundub kõik nii nagu ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Arstirohtu võetakse ju selleks, et parem oleks. Rohtu võetakse selliselt, et ka on parem. Annusega "mängimine" e. õige annuse leidmine ja õige ajarežiim - see on nö elementaarne.
Pikaajaline/lühiajaline ...

Loe edasi

Asperger, ärevus, ATH

Tere,

Sooviks teada teie kui arsti soovitust ravimite valiku osas. Nimelt on kannatan sotsiaalärevuse all (ametlik diagnoos). Oma arst leiab, et oman lisaks kergeid pervasiivseid (Aspergerile ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Häire/haigus - konkreete inimene ja ravi - siin tuleb suurim olukorda parandav ühisosa leida.
Doseerida-tiitrida saame ravimi annuseid, nende võtmise kellaaegu. Ravimeid võtta erinevatel kellaaegadel, ...

Loe edasi

Tähelepanu ja keskendumine

Viimase poole aasta jooksul olen täheldanud probleeme keskendumises ja tähelepanu koondamisel ühele konkreetsele asjale (liiga palju hooletusvigu tööl). Autojuhilubade tegemiseks võtan õppesõitu juba üle ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Depressiooniks põhjusi oli hulgi ja see ei avaldu ainult töövõime languses, tähelepanematuse kasvus, produktiivsuse alanemises, düskomfordis, eneseusu kõikumises jne.
Depressiooni ravi ja selle ...

Loe edasi

Asjade unustamine

Ma unustan asju. Igakord unustan vahel keegi ütleb midagi, möödub väike hetk, läheb meelest ära. Ma tunnen ennast vahel väga halvastim ma ei jaksa ma ei jaksa koolis õpida, kõik oleks nagu väga raske, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Üleväsimus, vähene puhkus viivad töö-/õpivõime langusel, mälu tunduvale alanemisele. Korralik õine uni on esmane. Minu Palve-Meditatsiooni harjutuse esimene samm vabastab liigseist pingeist, parandab aju ...

Loe edasi

Sügav depressioon

Kirjutan, sest olen väga mures mulle lähedase inimese pärast. Ta on 50-aastane naine, 13 aastat tagasi oli tal peatrauma, mille tagajärjel on tal siiani korduvad depressioonid. Aeg-ajalt saab ta antidepressantidega ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kes senini on raviarst olnud, kus haiglas ravitud? Koostöös psühhiaatriga saab õige ravimi ja ravimannuse. Kõik tervistavad ettevõtmised on kasulikud ja vajalikud - arstirohust üksi ei piisa. Alustada ...

Loe edasi

Probleemid mäluga

Tervist!

Mind häirivad mu mäluprobleemid. Varem ei esinenud neid nii palju, et segaksid, kuid viimasel ajal on need üsna sagedased. Mul on väga raske meenutada mida ma eile sõin või üleeile ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mälu protsesse halvendab väsimus (halb uni) - parandada puhkamisega seonduvat. Mälule mõjub stress ja depressioon - õppida pingeid maandama kerge sportliku tegevusega, minu Palve-Meditatsiooni esimene ...

Loe edasi

Ravim Diaprel

Minu ämmale kellel on mälu probleemid,ta ei mäleta kuupäevi,ei tea oma laste sünnipäevi jne.kirjut.ta perearst rohtu Diaprel MR-i,küsisin miks on talle vaja,vastas arst,et on vaja ja kõik aga intern.lugesin,et ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diaprel on suhkruhaige rohi ja kui seda liigselt võtta, siis veresuhkru tase läheb liigselt madalaks (hüpogükeemia) ning inimene higistab rohkelt.
Kui veresuhkru probleeme ei ole, siis MITTE tarvitada. ...

Loe edasi

Stress ilmselt

Asi algas umbes 3-4 kuud tagasi. Tekkis hirmus väsimus päeval (laiskus ) mida enne pole olnud. Öösiti und korralikku ei saa,ainult vähkled voodis,söögiisu ja mälu ei ole kah endine,ka erektsioon on kadunud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Korrastage töö- ja puhkerežiim. Andke endale puhkust, võtke aeg maha. Kui nn tavanipid und ei aita, siis veidi uinutit. Sport on praegu liiast, jalutuskäigud aga sobivad küll. Depressiooni-stressiga muutub ...

Loe edasi

Rohypnol

Mida arvata Rohypnoli tarvitamisest ärevusest tingitud unetuse vastu, mis tabab inimest üks kord igas nädalas, enne teatud sündmust? Kas üks kord nädalas 1 tablett võib mõjuda ohtlikult mälule või muule? ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere!

Rohypnol on tõesti üsna tugeva toimega ravim ja võimas abimees unetuse korral.Iga juhul üks tablett nädalas Teie tervisele ohtlik ei ole.Muidugi tuleks jälgida,et tarvitamine ei hakkaks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: