Ületöötamine 02.08.11 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Lp. dr. Ennet, Te oskate alati nii kenasti vastata ja lohutada. OLen sellises vanuses, et pole enam jaksu töötada suure pingega, kuid juhtus nii, et kevadel olin sunnitud mitu kuud järjest töötama väga pingeliselt nii vaimselt kui füüsiliselt, lisaks veel tempokalt. Ma pingutasin väga, mu tööpäevad olid pikad, nii, et 8 tundi püstijalu ja kogu aeg pingelises töös. Tundsin juba siis, et süda ööseti kloppis ja ei saanud ennast välja puhata. Aga mis kõige hullem, siis tuli puhkus, kuu aega, ilusas suvekodus ja kujutate ette, et terve kuu aega ma ei saanud ühtegi ööd korralikult magada, sest kogu aeg minu sees jooksis see tempo, et kiiresti, kiiresti, süda kloppis ja värin oli sees. Jalutasin, ujusin, puhkasin metsas, marjad ja puha, aga see tempo enam maha ei lähe, on suur hirm uue töölemineku ees, et pean jälle hakkama rabama ja olen sellest suures vaevas, valutavad vahepal jalad ja muud kohad, valu rändab ringi mööda ihu ja ma ei saa rahu. Olen üldiselt tasakaalukas ja rahulik inimene, pole erilisi probleeme närvidega olnud, aga nüüd on midagi viltu. Mida ette võtta, töötamata ei saa olla, sest olen FIE ja pean oma last koolitama ja töötama vist surmani. Kas peaksin rahusteid võtma või oleks ka mingi muu moodus kuidas närvipingest ja ületöötamise pingest vabaneda? Lugupidamisega K.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Nn. puhkepäeva või puhkuse-n e u r o o s on tänapäeval väga-väga laialt levinud. Meie kõik ei oska puhata ja veelgi enam - ei julge puhata, lõõgastuda, rahuneda. Seda tuleb õppida ja kasutada iga päev. Iga päev!
Mind aitab režiim - igal õhtul kindlal kellaajal raamat kinni, silmad kinni ja kahe minuti jooksul magan. Enne teen oma Palve-Meditatsiooniharjutust väga rahulikult. Selle käigus soovin ka lähedastele lõõgastumist-rahu-tervist-rõõmsameelsust..(nn eestpalve).
Kiirusta aeglaselt - tööl ka seda kasutada. Puhke minutid-veerandtund on tegelikult ajavõit. Helistades saab ju silmadele puhkust anda, töös mittevajalikke lihaseid saab lõõgastada, kurjustamise asemel saab Mona-Linda naeratust kasutada, Mänguliselt, nagu mängus - printsiipi kasutada. Rahustavad teed apteegist.
Täna pole mõtet närveerida - elektri hind ju alles tõusma hakkab, EUR-i kriis alles võtab hoogu, toidu ja muud hinnad ei hakanud ju alles täna tõusma...Õppides puhkama saate oma last veelgi paremini toetada. Õpetage ka lapsele neid lõõgastumise-puhkamise vajalikke nippe.
Puhkamine on õpitav, ka õige pingutamine-töötamine on õpitav. Mõlemad on tähtsad, nad moodustavad tervitu.
Elus - järelikult õnnelik! - selliselt algab minu päev. Siis eestpalve jne.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

ületöötamine

Tere,
Olen 35 aastane naine. Viimase kolme aasta jooksul on mul tekkind mingi imelik tervisehäire, millele põhjust või tekitajat pole ükski erialaarst suutnud tuvastada. Mingil hetkel füüsilise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ületöötamisest võib tuleneda ka ärevushäire. Seda Teil on.
Lahendid: vt. varasemad soovitused.
Psühhiaatri vastuvõtule ja ühiselt saabki leida sobivad lahendid.
Nii ületöötamise kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: