cipralex? 25.10.03 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Psühhiaater kirjutas minu 16.aastasele pojale cipralex`i.Algul ütles , et on vaja võtta kolm kuud, aga nüüd muutis oma otsust et ühest ravikuurist st.ühest kuust piisab. Poiss oli väga närviline peaaegu võimatu oli temaga suhelda.Sügisest tekkisid probleemid ka koolis, lubades enda käitumise käsile võtta lubati tal kooli jääda. Nüüd on esimese veerandi lõpp ja tunnistusel mitu kahte (mida kunagi enne pole olnud) käitumishinne küll rahuldav aga lisaks klassijuhataja märkus ebasobiva käitumise eest. Tänu ravimile on muutunud minu poiss rahulikumaks ja mõtleb natuke enne kui midagi ütleb.Nüüd ma kardangi et see ravikuur jääb äkki liiga lühikeseks ja närvilisus kordub uuesti, Tema probleem oli liialt tõsine selleks et praegu asi uuesti käest ära lasta. Soovitati ka rääkida psühholoogiga, seda katsun talle ka organiseerida on meil koolipsühholoog olemas. Aga siiski, äkki peaks seda ravikuuri tegema ikkagi kolm kuud? Tohter arvas, et kuna poiss ütles et tal on parem, pole rokem vaja...Minu poiss ütles alguses ka, et tal pole midagi viga, kas ta ise on ikka otsustaja? Ette tänades murelik ema. Tema diagnoosiks oli sügav depresioon tujulangusega...

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Miks poiss närviline? Mis põhjusel kahed? Miks käitumine häiritud ja õpetaja kirjutas märkuse?
Lahtisi otsi liigselt palju ehk pojaga tuleb edasi tegeleda. Tallinna Psühhiaatriakliiniku juures on ka psühholoogid ehk töö psühholoogiga igati vajalik. Koolipsühholoog peab tohtril suuniseid saama, infot tehtu ja plaanide suhtes.
Depressioon on tulem ja mitte põhjus. Millise rohuga (või rohuta) ja kuidas ravida, seda ütleb tohter, aga ravi ning poisi suunamine-juhendamine peab jätkuma.
Rääkige oma kahtlustest-muredest veelkord ravitohtrile, arutlege üheskoos olukorda. Kõik osapooled peavad tulemusega rahule jääma: Poiss, Teie ja ka Tohter (ka Õpetaja).
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Ärevushäired ja paanikahood

Tere. Kirjutasite, et annusega mängimine on õige. Kas aga tohib minna 10mg cipralexi pealt 15mg peale? Algul võtsin 10mg, viis päeva olen võtnud juba 12,5mg ja nüüd peaks kohe võtma 15mg. Internetist uurides, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Võib küll ja vabalt 5mg kaupa "mängida" annusega.
Vajalik on vererõhku vaadata - liigselt madal või siis liigne kõrgenemine annavad pearinglust, "minestamise eelset tunnet".

On võimalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: