gastroskoopia 17.09.22 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,

Märtsi kuust alates on mind vaevanud surve/ebamugavus tunne kõris, mis alati tuleb koos ülaselja valuga.Samuti esineb röhitsusi.Kõik need tunnused võimenduvadki eelkõige pärast söömist (mitte iga pärast toidukorda aga iga päev).
Perearst on teinud kõikvõimalikud vereanalüüsid ja kontrollinud ka kilpnääret. Kõik on korras olnud. Käisin hiljuti ka gastroskoopias kus tundub, et oli ka kõik korras (nii sain perearstilt vastuse)Lisasin kirjelduse failina.
Küsiksingi üle , et kas ma saan õigesti gastroskoopia tulemustest aru, et mao ülehappelisuse ja refluksiga mul probleeme pole ja sellest ei saa mul neid vaevusi olla?
Lisaks tahtsin ka küsida, et kas helicobakteri analüüs gastroskoopia ajal võetakse vaid siis kui on näha limaskestas muutusi? (mul seda analüüsi ei võetud)Kas on võimalik et mul maos limaskest korras aga ikkagi helicobakter organismis ja tekitab neid vaevusi?
Oskate äkki soovitada, mida veel üldse kontrollida annaks.Ei oska enam midagi peale hakata.

Ülaseljavaludega seoses olen juba ka neuroloogi juures käinud kes midagi ka otseselt ei avastanud, et viga võiks olla.Ja kuna valu pigem tekib peale söömist, siis ei tundu neuroloogiline probleem olevat.

Tänud ette!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Inimese tervisevaevus, valu, ebamugavus võib olla tingitud kas kehalisest haigusest, psüühhikast somatoformse häirena või kombinatsioon mõlemast. Teid on kenasti uuritud ja ei ole leitud konkreetset haigust. Igaks juhuks võib teha 1 nädal ravikuuri, mis vähendab maohapet- käsimüügist saab osta ravimi toimeainega esomeprazol, omeprazol, panotprazol. Ravim võetakse enne sööki 30 min. Hinnake efekti.
Kui vaevus puudub, siis seda seisundit nimetatakse somatoformseks tükitundeks, ingl k globus sensation. See vajab samuti ravi, koostöö perearsti, psühholoogi ja vajadusel ka psühhiaatriga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Küsimus

Tere Doktor!

Suured tänud kiirete vastuste eest!
Soovitasite mulle eelnevalt kirurgi konsuldatsiooni. Seda ma ka teen, kuid soovitati ja ka Teie soovitasite mulle teha kordus gastroskoopia, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan hoiduda omeprazolist ja esomeprazolist enne uut gastroskoopiat. Ja võimalusel peaks selle uue uuringu tegema kirurg. Nagu märkisin, on terapeudi ja kirurgi lähenemine veidi erinev. ...

Loe edasi

Magu

Kas gastroskoopia näitab maos kasvaja olemasolu?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tavaliselt jah.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

magu

Kas gastroskoopia näitab kasvaja olemasolu?Mulle hiljuti tehti ja pidid ainult mingid väikesed haavandid olema(võeti hulk proove) ,mis kaovad peale tablettide ravi.Järelikult neid enam pole.Kuna see uuring ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Jah, gastroskoopia näitab maokasvajaid kohe kindlasti. Kompuuteruuring on tore, kuid väga suure kiirguskoormusega ja ka väga kallis, ning arvan, et hetkel pole see vajalik. Tasub süüa prootonpumba ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: