Analüüside vastused. 08.11.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.
Sooviksin teada kas maksanäitajad on korras?
Varasemalt on olnud probleeme et maksanäitajad on halvad.
1) Kui palju saab usaldada neid analüüse?
2) Millised peaksid olema tulemused ,et näha et maks on kahjutatud?(Numbrites alla normi ja üle normi)
3) 4.111.2019 oli mul mandli operatsioon ,arst kirjutas välja Antibiootikumid, Paracetamoli 4g ööpäevas ja veel vajadusel Dolmeni.
Kui palju kahjustavad need ravimid maksa. Ei julge ravimeid võtta kartes et maks saab suuri kahjustusi.
4) Peale mandli opist taastumist,millal oleks õige aeg teha uued maksa analüüsid?
5) Kas nende analüüside põhjal on mul põhjust karta,et maks saab suuri kahjustusi ja hirm on isegi et maks saab nii kahjustada et võib lõppeda surmaga..

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!
Antud analüüsis on maksanäitajatest kontrollitud ALAT ja ASAT. Neist ASAT on täiesti normis, ALAT on minimaalselt tõusnud, mis ei sea piiranguid ravimite tarvitamisele. Paracetamol võib teoreetiliselt põhjustada maksaensüümide tõusu. Seetõttu oleks mõistlik, kui tarvitate Paracetamoli pikemat aega, kontrollida paari nädala pärast maksanäitajaid uuesti.
Fotolt küll ei selgu, millises laboris analüüs on tehtud, kuid ei näe põhjust, miks see ei peaks olema usaldusväärne.
Kui esineb maksanäitajate 2-3kordne tõus, peaks tarvitatavad ravimid uuesti üle vaatama ja kaaluma kasu/kahju vahekorda.
Mandli operatsiooni järel on Paracetamol üks paremaid valikuid valu vaigistamiseks, sest ei tõsta veritsusriski. Lühikese kuuri korral on maksakahjustuse tõenäosus väike.
lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Borrelioosi kahtlus

Tere!

Mul on viimase ca 2 aasta jooksul esinenud tervisega väga palju probleeme. Mul on pidevalt väike palavik umbes 37.1-37.3. Lisaks on peaaegu koguaeg kurk haige ja vimasel ajal on asi ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Borrelioos on Borrelia burgdorferi poolt põhjustatud nakkushaigus, mida tavapäraselt levitavad puugid. Borrelioosi tüüpiliseks esmasümptomiks on peale puugihammustust tekkiv nahalööve. Tavapäraselt ...

Loe edasi

Suukuivus ja neelatamine valus.

Suukuivus ja neelatamine valus.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere!
Tänan usalduse eest. Esmalt soovitan veelkord perearstikülastust. Kolleeg vaatab Teid kui tervikut ja hindab võimalikke suukuivuse põhjuseid. Neid võib olla väga mitmeid ja erinevaid, olgu ...

Loe edasi

lipoom

Tere Doktor!
'Aitäh eelneva kiire vastuse eest mu murele. Kuid teie vastus natuke hirmutab mind. Minu arust on see lipoom algusest saadik olnud piklik veresoone või lihase peal asetsev ja pigem selline ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere!
Vabandan kui hirmutasin Teid oma vastusega. Kuid saage aru ka minust. Ma ei ole Teid näinud, katsunud ja vaadanud, Teid kui tervikut. Arusaadav on, et ma ei saa ja ei tohi panna mingeid täpsemaid ...

Loe edasi

Puukentsefaliit

Tere! Sain puukentsefaliidi vaktsiini 26.05.2019. 31.10.2019 tehtud vereproovis oli TBEV IgG QN 194.5. Kas see on normaalne, et 5 kuu möödudes on antikehade näitaja niivõrd kõrge? On olemas kehv valgustundlikus ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Peale vaktsineerimist tõusevadki IgG antikehad ja see näitab, et vaktsineerimise järel on tekkinud immuunsus. See on igati normaalne reaktsioon ja ei saa olla Teil esinevate sümptomite põhjuseks.
Loe edasi

Lipoom

Tere Doktor!

Minu mure seisneb selles, et märtsis 2 kuud peale sünnitust avastasin endal paremal rangluu all oleva kühmukese, valguse käes on see näha, muidu silma ei hakka, kuid katsudes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere!
Täna on pika ja usaldava kirja eest. 1. mõte palun usaldage oma arste! Isiklikult arvan täpselt nii nagu teie perearst ja kirurg: kui teeb väga muret katsuti iga päev muretsete ja mõtlete siis ...

Loe edasi

Lapse hingamine

Tere
Lapsel oli hiljuti köha,nohu ühel päeval ka palavik . Köha on peaaegu läinud,hommikuti kohati veel on köhinud,vahel köhis nii,et toit tuli välja,nagu läkastas köhides. Nüüd olen tähele pannud,et ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Antud olukorras soovitan esmalt last natuke jälgida: kas tal füüsilisel koormusel tekib köha. Kas tal tekib tavapärasest kergemini hingeldus ja/või vilistav hingamine. Kui sellised vaevused ...

Loe edasi

Suukuivus ja kurk haige.

Kurk oli 2 nädalat paremalt poolt valus .Tarvitasin erinevaid imemistablette ja saialille-taruvaigu tinktuuri.Samas tekkis ka suukuivus.

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Sagedasemad suukuivuse põhjused on suhkrutõbi, stress ja ärevus, vananemisega kaasas käivad hormonaalsed muutused, magediabeet, suitsetamine, öine norskamine, kuiv õhk. Ka teatud ravimid võivad ...

Loe edasi

süljenäärmed ja kõrv

Tere!
Nägu valutab, süljenäärmed suured, lümfid 8 ja 2 mm paremal.
Hakkasin soolalahusega nina loputama ja tundub , et näo ja kõrva valud väiksemad. On hakanud kuskilt neelu tagant , meelekohas ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Teie poolt antud vähese info põhjal on väga keeruline nõu anda.
Epstein-Barri viirus on viirus, mis tähendab, et antibiootikumid sellele ei mõju. Antibiootikumid mõjuvad ainult ...

Loe edasi

Pidev haiglane enesetunne

Tere,
Mure seisneb selles, et mul on praktiliselt iga nädal haiglane enesetunne. Külmetuse sümptomid. Lihasvalu, külma, soojatunne, neelu valu(mandlid lõigatud), nüüd paar nädalat nohu. Palavikku ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Kuna Teie vaevused on kestnud juba mitu kuud, oleks mõistlik läbivaatuseks, vajadusel analüüsideks/uuringuteks ja diagnoosi täpsustamiseks pöörduda perearsti vastuvõtule. Ilma patsienti nägemata ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: