Borrelioosi kahtlus 02.11.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Mul on viimase ca 2 aasta jooksul esinenud tervisega väga palju probleeme. Mul on pidevalt väike palavik umbes 37.1-37.3. Lisaks on peaaegu koguaeg kurk haige ja vimasel ajal on asi läinud eriti hulluks, käisin ka lor arsti vastuvõtul, kuid tema bakteri infektsiooni kurgust ei leidnud ja määras mulle tilgad, mis peaks aitama paistetuse ja põletiku vastu. Lisaks on mul selle aja jooksul halvenenud silmanägemine ja vaatamata prillide kandmisele valutavad silmad pidevalt. Lisaks on igapäevasel peavalud ja pidev väsimus, tihti esineb seedehäireid, südame pekslemist või valu rinnus ning tihti valutavad ka liigesed (valu on põlve piirkonnas, eriti hommikuti). Lisaks tekkisid dermatiidi laadsed sümptomid (käed lähevad katki, kui puutun kokku mõne puhastuvahendiga või muu kemikaaliga). Tegin kõigepealt synlabis terviseriski paketi analüüsid, mille tulemuste kohta ütles laboriarst, et need ilmselt viitavad kroonilisele põletikule organismis. CRP oli 5,6; LDL kolesterool oli veidi üle normi ning hemoglobiin oli 144, eelnevalt on olnud pidevalt alla normi või normi alumisel piiril(olen saanud ka aneemia diagnoosi) ning ka rauavarud olid üle 30, mis minu puhul on üsna kõrge(eelmisel aastal samal ajal oli see näitaja 11). Hiljem tegin ka puukborrelioosi testi ning selle esmane IgG antikehade test tuli positiivne, kuid kinnitav test oli negatiivne. Kas on võimalik, et mul siiski on puukborrelioos? Ja kui ei ole siis millele võivad need sümptomid ja analüüsid veel viidata? Ma ei taha uskuda, et mõne aastaga on mul tekinud nii palju tervise probleeme, mis ei ole omavahel kuidagi seotud. Suured tänud ette!

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!
Borrelioos on Borrelia burgdorferi poolt põhjustatud nakkushaigus, mida tavapäraselt levitavad puugid. Borrelioosi tüüpiliseks esmasümptomiks on peale puugihammustust tekkiv nahalööve. Tavapäraselt on see punetav laik puugihammustuse kohal. Kui Teil ei ole teadaolevalt esinenud puugihammustust ega tüüpilist nahalöövet ning ka borrelioosi kinnitav test on negatiivne, siis ei ole tegu puukborrelioosiga. Võib olla,et kõik Teil esinevad sümptomid on küll omavahel seotud, kuid nende põhjus ei ole borrelioos. Soovitan Teil pöörduda oma perearsti poole ja arutada, millest võivad olla Teie kaebused põhjustatud.
lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

puukentsefaliit

Tere! Leidin 6 päeva tagasi hommikul 3.aastase lapse seljalt puugi.Ta oli kinnitunud, aga tundus, et imenud ei olnud.Praegu veel mingeid haiguse tunnuseid ei ole.Kui suur on entsefaliidi nakkuse oht?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Väga väike. Kuid jälgima peab nii borrelioosi kui entsefaliidi osas.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: