Väikelaste viirushaigused 01.08.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Olen kolme kuni 6a laste ema. Lapsed on kodused ja pigem harva haiged - ca 3x aasta peale. Küsimus:: kas peab paika väide, et kui nende kehad pole tuttavad viirushaigustega, siis põevad seda hullemalt sest haigust läbi põdedes muutub immuunsus tugevamaks? Kas mu lastel on sellest pigem kahju või kasu, et nad harva nakatuvad viirushaigustesse?

Lugupidamisega,

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!
Kui keskmine täiskasvanu põeb viirushaigusi ca 2-4 korda aastas, siis alla kolmeaastased äsja lastekollektiivi läinud lapsed võivad haigestuda isegi kuni 12 korda aastas. Olulisimaks põhjuseks on see, et laps pole varem erinevate viirustega kokku puutunud ja tema immuunsüsteem pole piisavalt "treenitud". Lisaks sellele, et lapsed on lastekollektiivis tihedalt omavahelises kokkupuutes, on ka väikelaste hügieeniharjumused puudulikud. Vanuse suurenedes muutub immuunsüsteem iseenesest küpsemaks ja laste hügieeniharjumused paremaks, seetõttu ei pruugi laps, kes pole varem lastekollektiivis käinud, haigestuda sama sageli kui äsja lasteaeda läinud kolmene. Kuid kuna spetsiifilisi viirusvastaseid antikehi on vähem, võib ta haigestuda mõnevõrra sagedamini kui laps, kes on varasemalt käinud lasteaias. Sagedasem haigestumine ei tähenda seda, et peaks haigestuma raskemalt. Uuringud on näidanud, et kokkupuude väikelapseeas erinevate meil levinud viirushaigustega ei ole lapsele pikas perspektiivis sugugi kahjulik ja aitab "treenida"lapse immuunsüsteemi.
lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Probleemid suuga

Viimase poole aasta jooksul olen hädas olnud igasugu erinevate suuprobleemidega. Nimelt Juunis 2014 tekkis paremale ja vaskule suus sisse herpest meenutav lööve punne on palju tänaseni ei ole need kadunud ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Vabandan, et minu vastus tehnilistel põhjustel hilineb.
Antud juhul on ainult kirjelduse järgi ja haiguspilti nägemata väga keeruline öelda, millega on tegu. Tõepoolest, erinevad viirushaigused ...

Loe edasi

analüüsid lapsele

Tere!
Millal peaks tegema lapsele vere- ja uriinianalüüsi esmakordselt
-kui laps ei ole olnud haige.
Laps on praegu 1,5 aastane ja perearst ei pidanud vajalikuks neid teha ka aastasel ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Üldjuhul peaks lapsele tegema vereproovi rauapuudusaneemia väljaselgitamiseks lapse 9-12 kuu vanuses. Samal ajal võiks teha ka nö igaks juhuks uriiniproovi.
Kuna vereproovi tegemine on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: