Probleemid maoga 08.01.18 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,

Mul on pikemat aega probleemid maoga. Sümptomiteks on gaasid kõhus ja pidev kõrvetamine. Olen söönud nexiumi pea 1,5 aastat. Tehti gastroskoopia uuring, aga minu perearst ei seleta mulle vastuseid. Lisan selle siia, kas palun oskate mulle öelda, mida selle uuringu vastus tähendab.

Söögitoru on puhas, limaskest on normipärane. Kardia avatud, maolimaskesta refluks söögitorru; Z-liin on selgesti eristuv, ebaregulaarne, Z-liini alusi visuaalselt intestinaalne metaplaasia (biopsia x 2); hiaatuse hernia 40-45cm hammasreast.Magu on tühi. Seinad elastsed, peristaltika korrapärane. Maopõhja, kardia, korpuse, antrumi limaskest normaalse välimusega. Pülooruse ava on sümmeetriline, vabalt läbitav ning intaktne. Bulbuse limaskestal punased turselised erosioonid, alaneva duodeenumi limaskest normipärane. Kokkuvõte: Insufficientia cardiae ventriculi. Hernia hiatalis. M. refluxualis. Duodenitis.

Eriti huvitavad järgmised asjad:
1) Mida tähendab intestinaalne metaplaasia?
2) Mida tähenab Bulbuse limaskestal punased turselised erosioonid?
3) Mida see diagnoos kokkuvõttes tähendab ja kuidas edasi minna võiks? Kui Ohtlik see on?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan usalduse eest. Teie kiri on õpetlik kõigile arstidele- väga tähtis on aja leidmine ja selgitused uuringu tulemustest. Kui see jääb ära, on tulemuseks sageli suured kannatused ja hoopis uued probleemid.
Z liin- on vaatlusel sikksakiline mao-söögitoru limaskesta ülemineku piirkond. Looduse poolt on see maos ja söögitorus erineva ehitusega ja ka uuringul nähtav. Teil on selles piirkonnas aga normaalne limaskest osaliselt asendunud sooletüüpi limaskestaga ehk intestinaalne metaplaasia. See ei ole paha, kuid vajaks regulaarset kontrollimist.
Bulbus- see on kujult laiem kaksteistsõrmiksoole algusosa. Teil esinevad selles piirkonnas punetavad turselised limaskesta kahjustused ehk erosioonid. Umbes nii nagu nohu korral on ninalimaskest punetav või kurgupõletiku korral on kurk punane. Ei midagi paha.
Kokkuvõtteks. Teil esineb mitu probleemi. Kirjelduse põhjal on juhtiv nendest mao-söögitoru piirkonna song. Jupike magu on pugenud läbi vahelihase ja seetõttu pääseb mao happeline sisu kõrvetama söögitoru. Sellega kaasnevad ka limaskesta muutus. Kaksteistsõrmiksoole limaskesta põletik ehk duodeniit.
Mida teha. Teile on määratud ravim, mis pidurdab mao happe tootmist, nii peaks vähenema ka maomahla ründav-ärritav mõju söögitorule. Ega juhtumisi pole määratud uuringul Helicobacter pylori-t, ehk pisikut, mis võib põhjustada mao-kaksteistsõrmiksoole põletikku. Kui see on olemas, siis kasutatakse raviks kolmikravi- 2 antibiootikumi ja mao happetootmist vähendav ravim. Seda tuleks uurida. Pisikut saab määrata ka väljaheitest, kuigi täpsem on selle määramine "mõõgauuringuga".
Olete saanud pikalt ravi, kuid vaevused püsivad. Päris pikalt ka ei tohiks seda ravi määrata, võimalikud on uued probleemid. Lugedes Teie kirja soovitan pöörduda asjatundliku kirurgi vastuvõtule, kellel on praktiline kogemus mao-söögitoru songa kirurgilise raviga. Ta teeks kordusuuringu ja kaaluks kirurgilise ravi võimalust, seda tuntakse ka Nisseni protseduurina, siin on sellest ülevaade: https://en.wikipedia.org/wiki/Nissen_fundoplication.
Mul on päris mitu patsienti, keda olen aastaid "toitnud" maohapet vähendava raviga", siis aga oleme patsiendiga mõlemad õnnetud ja otsime uusi lahendusi. Olen suunanud patsiendid Pärnus dr.Mart Niidu vastuvõtule. Protseduurid on läinud edukalt ja puudub vajadus ravimeid neelata. Oleme kõik rõõmustanud. Muidugi ei tehta seda lõikust hurraaga ja kohe, eelneb tablettravi ja dieet. Muuseas tuleks vältida ka lamamist-magamist madala peaalusega- see soodustab maomahla tagasivoolu söögitorru. Teiste piirkonna kirurgide kohta annab infot Teie perearst, iga kirurg on kitsamalt spetsialiseerunud mõnele valdkonnale.
Loodan, et leiate lahendused oma tervisemurele.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

antibiootikumid

Tere!Pöördun Teie poole sellise murega, et minu emale kirjutas perearst välja sellised rohud ospamax 1000mg ja klerimed 500 mg.-7 päevaks(probleem maos).Samal ajal võtab ta ka veel lisaks kolesterooli, ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
Need antibiootikumid on osa kolmikravist, mis on mõeldud Teie ema vaevava maoprobleemi lahendamiseks. Kui on pidevalt probleemid maoga ja tuleb käia sageli tülikal uuringul, siis on kindlasti ...

Loe edasi

probleemid maoga ja seedesüsteemiga

Tere!
Minu mure on selline.Sept.2005 opitud sapipõis.Kaks kuud hiljem jäin rasedaks.Vaevused on mind kiusanud raseduse algusest saati ja nüüd järjest süvenenud.Pidevalt tunnen valulikkust maos-seda ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Soovitan vaevust ikka täpsustada, peab arvestama, et " olete kahekesi". Kui ema seedimine on pikemat aega häirunud, siis on karta , et ka laps Teie ihus ei saa päris kõike toitaineid, vitamiine ...

Loe edasi

probleemid maoga

Tere.
Mul on kunagi mitmeid aastaid tagasi diagnoositud mao ülihappesus. Nüüd
on lisaks kõrvetistele tulnud ka gaasid, ja ülekilod aina kogunevad, kuigi
toitun lausa "näljareziimil". ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud küsija.

On väga tõenäoline, et kõrvetised, iiveldustunne, "krooksud" ja gaasid on
tingitud mao ülihappesusest. Soovitan teil konsulteerida oma perearsti
või gastroenteroloogiga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: