Vermoxi kõrvalnähud 27.11.17 / Perearst

Külastaja küsib:

Meil on peres kaks last, 1,5 aastane tütar ja 3,5 aastane poeg. Poeg on juba üle poole aasta isutu, silmaalused sinised, viimased paar kuud kaebab kõhuvalu. Käisime perearstil, kes katsus kõhtu ja tegi vereanalüüsid ja tunnistas meid terveks. 1,5 nädalat tagasi leidsin oma 1,5 aastase mähkmest u 6 cm pikkuse solkme. Perearst kirjutas mõlemale lapsele 3 päevaks Vermoxi tabletid ( kokku 6 tabletti kummalegi ). 1,5 aastasel tütrel tekkis tohutu kõhulahtisus, lõpuks ka väike palavik. Kõht oli lahti kokku 6 või 7 päeva. Süüa ta ei saanud, sest kohe tekkisid gaasid. Tänaseks on temaga kõik korras. Suur mure on aga poja pärast. Tema kõht lahti ei läinudki. Paar päeva pärast ravi hakkas oksendama. Oksendas ühe päeva ja peale seda tundud kõik korras olevat. Nüüd nädal hiljem, hakkas uuesti oksendama. Esimese okse kogus oli tohutult suur ja see oli kohutava haisuga. Edasi oksendab nagu vett ( enam ei haise ). Nüüd tekkis veel kõrge palavik. Perearst arvab kõik need oksendamised kõhuviirused olema. Aga me ei ole kodust väljas käinudki. Ja keegi teine ei kaeba. Kodu oleme äädikalahusega ära küürinud, kõik mänguasjad ära pesnud jne. Kas on võimalik, et selline reaktsioon on ikkagi Vermoxist? Minu suur hirm on see, et äkki on tegemist millegi tõsisemaga. Laps on kogu selle 1,5 nädala jooksul käinud ühe korra kakal ( see kaka oli pigem kinnine ). Kas tal võib sooltes mingi ummistus hoopis olla? Ette tänades murelik lapsevanem!

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!
Ilmselt olid Teie poja 2 kuud tagasi alanud sümptomid (isutus, kõhuvalu jne) tingitud solkmetest, mille raviks perearst kirjutas Vermoxi.
Vermox on reeglina hästi talutav ravim ja kõrvaltoimeid esineb harva. Kõhulahtisust on Vermoxi kõrvaltoimena mõningatel juhtudel kirjeldatud.
Oksendamine ja palavik võivad pigem viidata kõhuviirusele. Näiteks noroviirusele on iseloomulik just oksendamine ja palavik ning kõhulahtisust sageli ei esinegi. Noroviiruse saamiseks ei peagi kodust väljas käima, selle võib endale koju tuua ka näiteks poest puuviljadega. Noroviirust on võimalik roojaanalüüsist määrata, aga paraku ainult haiguse esimesel kolmel päeval. Tõenäoliselt kakab laps harva sellepärast, et ta on vähe söönud ja korduvalt oksendanud. Sellises situatsioonis tuleks anda lapsele palju juua, et tema vedelikutasakaal püsiks normis.
Kirjast ei selgu kui kaua on lapsel tänaseks palavik ja oksendamine püsinud. Kui seisund ei hakka paranema, tuleks kontakteeruda oma perearstiga ja kaaluda haiglaravi ja – uuringute vajadust.
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Maksast

Tere.
Sooviksin Teie arvamust, viimases analüüsis olid ALAT 63 ja ASAT 35. Maksa osas kaebusi ei ole. Analüüsid on tehtud jaanuari lõpus. Kas tablettabort võib maksanäitajaid tõsta? See oli mul ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
ALAT on piiripealne. Tõsise maksakahjustuse korral on see näit tõusnud 2-4 ja isegi 10-20 korda. Ravimid ja alkohol on võimalikud põhjused, millele arstid esmalt mõtlevad. 1 kuu ilma ravimiteta ...

Loe edasi

Solkmed

Tere!
Olen mures oma 3 lapse pärast. Juba aasta aega on neil pidevalt olnud solkmed, oleme saanud iga mõne kuu tagant Vermoxi ravi ja siis korra on olnud proov negatiivne ja siis kohe varsti jälle ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
Solkmete vastu kahjuks Eestis muid inimravimeid peale mebendasooli saada ei olegi. Samuti on solkmetega see paha lugu, et inimene võib nii iseennast kui ka teisi üha uuesti nakatada, solkmemunad ...

Loe edasi

Solkmed

Tere!
Olen mures, et mu 2,5 aastasel lapsel on ussid. Veidi rohkem kui nädal tagasi leidsin ta tagumiku pealt väikese valge niidikese, arvasin, et tegu on surnud naaskelsabaga. Rääkisin perearstiga ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
kui leidsite lapse väljaheites surnud solkmed, siis tuleks kindlasti teha uus 3-päevane kuur ning samuti järgida teisi hügieeninõudeid. Ka teiste pereliikmete ravimine on täiesti asjakohane ...

Loe edasi

Imetamine ja ussid

Tere,
Imetan oma 9 kuu ja 3 nädala vanust tütart ning õnnetuseks avastasin, et olen endale kuskilt korjanud ussid (need kõige tavalisemad pisikesed...valged). Kodus on vanemast lapsest jäänud Vermoxi ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Nende ussikeste ravi ongi 1 tableti sissevõtmine. Piisav on teha vahe imetamises paariks päevaks. Kindlasti saab laps ka muid toite, nii et rinna ärajäämine pole talle kuigi suur katsumus. Sellises ...

Loe edasi

Lapsel solkmed

Juuli lõpus oli 2a 8-kuuse lapse kaka sees pill (20cm) uss-solge. Helistasin perearstile, kes soovitas Vermoxi skeemi: sel päeval, ülejärgmisel päeval, nädala pärast ja kuu pärast. igal korral 1 tbl. Lugesin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan küll, et taas ussiravi kuur. Samas ka hügieen et vältida taasnakatumist.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

veel üks küsimus vermoxi ja imetamise kohta

Olen 7-kuuse lapse ema ja imetan teda alles. Avastasin, et mul on solkmed ja arst määras mulle Vermoxit. Ei soovi kuidagi imetamist veel lõpetada, aga nüüd, kui olen fakti ees, et pean hakkama ravimit ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et ravi ajal on mõtekas loobuda imetamisest. Lapse kahjustamise oht on väga väike, 7 kuune laps saab ka lisatoitu. Tasub ka last uurida ussnugiliste suhtes.
Head tervist soovides, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: