Aju 17.05.19 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere,

Olles ise terve elu kokku puutunud depressiooni ja ärevusega üritan ennast üha enam sellel teemal kurssi viia. Hiljuti kuulsin ameerikas teostatavast aju SPECT scanist, ehk siis eesti keeles vist aju stsintsigraafia(?) Kas seda teostatakse ka eestis ning kust kaudu tuleks selle tegemist uurida, psühhiaater, perearst, neuroloog?

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Jah, antud uuringut tehakse nii Tartus kui Tallinnas, kuid sinna suunamiseks on vajalik ikkagi ka haigus, mida me küsime ja milles antud uuring meid aitab. Seda uuringut ei tehta lihtsalt patsiendi soovil ja lisaks on see küllalt kallis. Neuroloogias on see Parkinsoni tõve/parkinsonistliku sündroomil diagnostika üheks osaks. Ma ei oska öelda, kas Teie murega teevad seda uuringut psühhiaatrid, aga ma kahtlen selles, sest ärevuse ja depressiooni korral on SPECT uuringud kasutuses küll teaduslikult geneesi/protsessi põhjuse väljaselgitamises mitte diagnostikas.
Lugupidamisega,
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Migreen

Hakkab silme eest vibrama siis hoian umbes 10-min.silmi kinni siis läheb üle, pärast tekkib peavalu.Sooviks teada kas see võib olla aju verevarustus häiretest? viimane kord hakkas palavusest vist.

Vastas dr Sulev Haldre

Põhimõtteliselt sobib kirjeldus auraga migreenihoole. Täpsemalt öelda ei saa. Aura ajal tekkivad sümptoomid on seotud veresoonte toonuse muutusega. Aju verevarustuse häired insuldi korral on hoopis teistmoodi. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi