Lapse käe liigutused 27.12.11 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere! Minu laps sündis õigeaegselt ja kaalus 3340 g, pikkus 50 cm. Apgar 7-9-9. Algava hüpoksia tõttu oli vaakumsünnitus. Peale sünnitust tehti aju UH-uuring, kõik oli korras.
Praegu laps on 4k ja 3n vana ning eelmisel nädalal panin tähele, et ta hakkas tegema parema käega kontrollimatuid süstemaatlilisi liigutusi, nagu mulle tundub. Ta teeb seda (neid liigutusi) ainult parema käega. Seda ei juhtu küll tihti, kuid tundub, et iga päevaga neid liigutusi on järjest rohkem.

Käisime kaks korda neuroloogi juures, kui laps oli 2.5 ja 3.5 kuud. Igaks juhuks tehti veelkord ajust ultraheli ning kõik oli hästi. Arst jäi kõigega rahule. Ei toonust ega muid probleeme tema sõnul lapsel ei ole.
Vaakumsünnituse tõttu käisime ka taastusravi arsti juures, ning ta jäi lapse arenguga ka rahule.

Igasugune natukene imelik asi paneb kohe muretsema, kuna raseduse ajal olid läbi viidud mitmed uuringud, mille vastused olid väga hirmutavad. Nimelt mõõdeti väga palju kordi loote ajuvatsakeste suurused, kuna nad oli asümmeetrilised, kuid kogu aeg kuni 10 mm, samas kui pöördusin teise arsti juurde, siis öeldi, et nad on ilusti ühesugused.
Asümmeetria põhjuse leidmiseks tehti ka MRT uuring 29. nädalal, mille vastus oli järgmine: Leid:
Aju kortikaalpiirkonna konfiguratsioon vastab loote eale.
Aju külgvatsakesed on ebasümmeetrilised, parem külgvatsake on märgatavalt laienenud cella media ja tagasarve osas. Vasak külgvatsake, III ja IV vatsake on iseärasusteta. For. Monro näib olevat avatud bilateraalselt, akvedukt on jälgitav- jääb mulje, et liikvoriteedes oklusiooni ei ole.
Ajukoes, kummaski frontaalsagaras, vatsakese eessarvede juures ilmnevad patoloogiliseks hinnatavad 2 väikest lakunaarset kollet. Laienenud vatsakese seinas lateraalsel on näha T2 hüpointens. joon, mis viitab võimalikule varasele läbitehtud germinaalmaatriksi hemorraagiale.

Arvamus. Asümmeetriline ventrikli laienemine võib olla põhjustatud ümbritseva ajukoe kahjustusest.
33. rasedusenädalal tehti uuesti loote aju UH ning siis oli: Ajukülgvatsakesed: parem 0,8 cm, vasak 0,56 cm. Platsenta tagaseinal, lootevett normis , OLM 2100 g - vastab gestatsiooni ajale, hemodünaamika normis. Arst ütles, et mingeid verejooksu märke ei ole.

Praegu laps areneb väga hästi, ta on väga rahulik ja rõõmsameelne, jutukas, talle meeldib väga kõhuli olla, ta väga hästi toetub kätetele ning haarab mänguasju, uurib neid ja paneb suhu. Rusikad või sõrmed väga tihti suus. 4- kuusena kaalus ta 8270 g (sööb ainult rinnapiima). Mänguasju haarab aktiivselt mõlema käega. Kui ta oli 3k ja 3n hakkas seljalt kõhule keerama nüüdseks teeb seda väga osavalt, kuid ainult üle parema õla, üle vasaku õla saab ka, kuid ainult abiga või kui teda suunata siis teeb ka ise. Aga päris iseseisvalt ei ole seda veel kunagi teinud.
Kindlasti lähen näitan last neuroloogile, kuid kuna niipea arstu juurde veel ei saa, sooviks mingit arvamust kas või kirjelduse järgi. Tema sellest imelikust käte liigutusest mul on olemas ka video, kui vaja võin selle ka saata.
Mida selline liigutus võib tähendada? Kas on põhjust muretsemiseks? Kas äkki tasuks mingeid spetsalseid harjutusi teha, et ta nii ei teeks? Kas tasub pöörduda massööri poole?
Tänan vastamast

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Oluline on teada, kas käega liigutuste ajal laps on teadvusel (jälgib, reageerib). Kui mitte, tuleks seda arstivisiidil rõhutada. MRT uurin näitab siiski ajukahjustusi ja tõenäoliselt tuleks teha ka EEG uuring (suunab lasteneuroloog).

Dr. Ain Pajos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Valud õlavarres

Olrn kuu aega maadelnud valuga õlavarres,söönud valuvaigisteid nagu perearst kirjutas.Eile tehti röntgen ja selgus,et probleem on kaelas.Õlas pole muutusi,aga kaelalülid lamendunud C lordoos,luukontuurid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Pildil olevad kaelalülide muutused ei pruugi veel olla valude põhjuseks. Kui pea liigutused valu ei põhjusta ja valu tekib käe tõstmisel või pööramisel, on tegemist õlaliigese kapsli või sidemete põletikuseisundiga. ...

Loe edasi

närvipõlrtik?

Tere!

Juba 6 kuud tagasi väänasin trepist alla minnes ja libisedes kätt mille tulemusena oli käsi suhteliselt liikumatu st tundis ennast hästi ainult rippuvas asendis. Muud liigutused olid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Närvipõletik on ebatõenäoline. Kui tahate täpset vastust tulge konsultatsioonile.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi

gilles de la tourette sündroom

kas seda sündroomi saab ravida.ja kas on yldse võimalik et se yldse ära kaob.kas seda esineb paljudel noorte..ons see pärilik või millest se tekib?palun vastake.aitäh.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Umbes kolmandikul haigetest on pärilik seos(osaline). Oma osa võib olla ka lapsena läbipõetud streptokokkinfektsioonil. Ravimid suruvad vastutahtelised liigutused ja häälitsused maha, ei ravi aga välja. ...

Loe edasi

Gilles de la Tourette sündroom



Lp. tohter,kas selgitaksite selle sündroomi olemust,kulgu ja ravi.Kas seda tervisehäiret on võimalik täiesti välja ravida? Teid ette tänades, murelik lapsevanem.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Haigus algab tavaliselt 7-9 aastaselt vastutahteliste tõmblustega (tik) näolihastes (silmapilgutused), võivad lisandude tõmblused kaela ja õlavöötme lihastes, mitmesugused häälitsused. Liigutused võivad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: