Spinaalkanali ahenemine 06.02.05 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,

kirjutasin Teile eelmise aasta detsembris kirja (nr 31165), milles küsisin nõu diskiprolapsi operatsiooni järgsete vaevuste püsimise kohta.

Kõigepealt tahan teid tänada vastuse eest.

Niisiis olen 30a mees, kellel oli diskiprolapsi operatsioon 18.11.2004. Peale seda läbisin 10 päevase sanatoorse ravi (mašaas, mudaravi, võimlemine). Olen käinud nõelravis, tegelenud igapäevaselt ravivõimlemisega, paar korda nädalas teen tervisesporti. Kuna kahe kuu möödudes operatsioonist, ei olnud mu vaevused ikkagi kadunud, konsulteerisin uuesti oma operatsiooni teinud arstiga, kes otsustas teha mulle uue MRT uuringu.

Kl.andmed: 18.11.04 op L5-S1 diski prolaps vasakult. Ebamäärane perioodiline valu püsib, tuimus ja rakustunne mõlemas jalas.

MRT leid: Müelogrammi liikvoridefektid puuduvad, kuid konf. viitab stenoosile. Uuringul ilmneb degeneratiivset tüüpi signaalimuutus L2-3, L3-4, L4-5, L5-S1 diskides ja lülides L5-S1 lõpp-plaatide läheduses. Diskide kõrgus on veidi langenud. Esinevad väikesed servmised spinaalkanali-suunalised osteofüüdid. Lülide vahelised liigesed on artrootilised.
L5 lülikaares vasakul on näha väike laminotoomia defekt. Jälgitav on kontrasteeruv armkude defektis ning samas epiduraalsel vasakul ja ees. Dura kott deformeeritud ei ole, liiteid vas. lateraalretsessi piirkonnas ei saa välistada. Diskiprolapsi enam ei esine. Spinaalkanal on siiski kitsas (sagit. diam ~10mm). L4-5, L3-4, L2-3 on spinaalkanal stenootiline - kongenitaalselt + liigeste muutused, sagit. diam. 10...12mm; later. retsesside ja intervert. foraamenite ahenemine ei ole väljendudnud.
Postop. muutused.
Lumbaalosas on spinaalkanal stenootiline.

Seega minu vaevusteks on - nii parema kui vasaku külje peal magades lähevad jalalabad ja sääre välisküljed nagu paksuks või hakkavad valutama ( raske on seda tunnet kirjeldada); istudes hakkab vasak jalg valutama kintsu tagaküljed ning jalalabad ja sääre välisküljed lähevad ''paksuks'', parem jalg kipub istudes tuimaks minema; selg valutab peaaegu koguaeg.
8 tundi tööl olla ilma valuvaigisteta on raske. Jalgade vaevused on muutuvad, kuid kirurg ütles, et need on S-1 alal. Praktiliselt on seisukord sama, kui enne operatsiooni. Midagi on ka paremaks läinud ja midagi on juurde tulnud.

Siit minu küsimused:
1. Kas sellise diagnoosiga on veel mingeid ravivõimalusi või ootab mind ees järjekorde operatsioon?
2. Mida selline operatsioon edaspidiseks eluks ette võib tuua, kirurg rääkis, et selg muutub ebastabiilseks?
3. Kui tõsised sümptomid peavad olema, et selline operatsioon ettevõtta?

Olen Teile väga tänulik, kui saate mulle asjakohast nõu anda. Samuti tuleksin heameelega koos piltidega Teie vastuvõtule.

Lugupidamisega,

mures patsient

Arst vastas:

Katrin Kaarna

dr Katrin Kaarna

Neuroloog

Päevakirurgia Erakliinik Medex

Tänan Teid e-maili eest!
Et anda korrektset arvamust Teie seisundile, peaksin Teid läbi vaatama ja esitama täiendavaid küsimusi. Kindlasti sooviksin ka MRT pilte vaadata.
Kaaluda tuleb operatiivse ravi võimalust lähtuvalt sellest, kuidas Teie vaevused mõjutavad Teie elu kvaliteeti ja kas operatsioon tagaks olulise paranemise.
Soovitan Teil kokku leppida aeg minu vastuvõtule tulekuks, selleks helistage, palun, "MEDEXI" registratuuri numbril 7 366 088.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

CT angiograafia

Juunis tekkis öösel parema kehapoole tuimus ja lühiajaline kõnetakitus. Kiirabi mõõtis vereõhuks 200 ning viis haiglasse. Tehti uuringud. UH-d paremal aCi 40% ja vasakul 24 % stenoosi. Vereõhk on kõrge ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Veresoonte ahenemine ei ole väga väljendunud ja ilmselt ei olnud vereringehäire põhjuseks. Tuleks üritada paremini kontrollida vererõhku ja jätkata aspiriini tarvitamist.

Loe edasi

Käevalud ja tuimasus

Karpaalkanali ahenemine, sündroom. Mida teha ja kuhu pöörduda nende jubedate valudega?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui hormoonsüstid käerandmetesse ei aita, tuleks pöörduda neurokirurgi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Alaseljavalud

Käisin 28.04.11 MRT uuringul alaseljaga. Vastus on : Lumbaallordoos lamenenud. Kõik diskid veesisalduse ja kõrguse langusega.L1/L2, L2/L3 tasemel väikesed Schmorli herniad, diskide herniatsoone spinaalkanali ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Üksnes pilt ei määra operatsiooni vajadust. Millised on kaebused, kaua on nad püsinud?? Väga oluline on läbivaatuse leid.
Konsultatsiooniks saatekirja vaja ei ole.
Helistage tel. 6 748 591
Loe edasi

Turja ja õla valud

Tere.
Probleem järgmine. Umbes kuu tagasi hakkas ülaselg valutama, vahel on valud rohkem vasakus õlas ja ka vasakus kaela pooles. Hommikuti on asi päris hull. Läheb mitu tundi, enne kui korralikult ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

MRT leid alaseljas viitab võimalikele muutustele ka lülisamba kaelaosas. Otsest seost ülaselja valudega võivad olla vaid muutustel kaela ja rinnaosas. Alaselja op kaela ja õlavaludest ei päästa.

Loe edasi

Selja valu

Tere!
Olen juba ammu hädas alaselja valuga. Käisin MRT-s, vastus: L5/S1 diski kõrgus langenud, diskitsentraalne laial alusel võlvumine spinaalkanali suunas. Duurakott kergelt komprimeeritud. Lateraalretsessid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Uuring näitab nimmelülidevahelise kõhrketta kahjustust, mis võib esineda ka ilma kaebusteta. Operatsiooni vajalikkus määratakse aga kliinilise leiu alusel peale neuroloogilist läbivaatust. Kas olete teinud ...

Loe edasi

selja närvikanali ahenemine

lisaks veel küsimusele 54900!

Tehtud on röntgenpildid, millelt nähti, et 5 selgroolüli on kuidagi valesti. Seljavalu lööb vahel edasi jalga, mistõttu muutub jalg tuimaks.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Jalavalu ei ole tingitud lüli valest asendist vaid lülidevahelise kõhrketta väljasopistusest.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

arvamus diagnoosi ja ravi kohta

Tere !

Kuidas suhtuda järgnevasse diagnoosi ja missugune ravi (operatiivne või ravimite kombinatsioon) oleks patsiendile parem ? Kas ebameeldiv tunne peas tugevamal astumisel jm. ning mõnikord ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Muutused selgroo kaelaosas võivad põhjustada probleeme õlas või käes. Näoprobleemid ei ole sellega seoses.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

kaua kestnud seljavalu

Olen 21 a noormees , mul on olnud pidevad seljavalud juba 6 aasat, tegelesin enne võrkpalliga kuid pideva seljavalu tõttu olin sunnitud loobuma. Valu on alaseljas , lisaks on mul pidevad lihaste krambid.Hiljuti ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Toodud muutused võivad põhjustada nii seljavalu kui ka valu jalas. Kui esineb tugev jalavalu, tuleks minna neurokirurgi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

käsi jõuetu

Tere .Kirjutan oma probleemist, mis tekkis mul mõni kuu tagasi. Vasaku käe kaks välimist sõrme ja pool labakätt on nö.surnud.Paar päeva tagasi suri kogu vasak käsi. ei valuta. Kas see võib olla kaelast? ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Käesuremine viitab närvikompressioonile. Põhjuseks võib olla kaelalülidevahelise diski väljasopistus, muutused küünarliigese bõi randmeliigese sidekoekapslis. Diagnoos selgub tavaliselt neuroloogilise ...

Loe edasi

jalgade valud

Tere!
2005a. aprillist hakkas mul varvaste tuimus , jalapäkad läksid ümmarguseks ja hellaks. Valutama hakkasid ka jalasääred , põlveõndlad , valu levis kuni tuharateni.Jalasääred muutusid hellaks ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tulge vastuvõtule võttes kaasa eelnevate uuringute tulemused.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: