Steriliseerimine 30.11.22 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Olen 26 aastane naine, lapsi on 3 ja rohkem ei soovi sünnitada. Olen proovinud mitmeid hormonaalseid vahendeid ja vaskspiraali, kuid tervislikel põhjustel need mulle ei sobi. Sooviksin lasta ennast steriliseerida. Olen kuulnud paljude tuttavate käest, et arstid ei luba nii noorelt ennast steriliseerida, sest "äkki soov tulevikus siiski lapsi saada" kuid ma tean, et vaimselt ja füüsiliselt ma ei suudaks hakkama saada veel ühe lapsega.
Kas arstil on õigus keelduda, kuigi 1 tingimustest operatsiooniks on täidetud?
Aitäh vastuse eest.

Arst vastas:

Urve Pappa

dr Urve Pappa

Naistearst

Confido tervisekeskus

Tere

Sterilisatsioon on lõplik rasedusvastane meetod ja peale seda protseduuri ei ole teil võimalik enam loomulikul teel rasestuda. Olete tõesti selle protseduuri jaoks väga noor, kuna elu on näidanud, et otsused ajas siiski muutuvad. Rasedusvastaste vahendite valik on tänapäeval väga suur ja enamikel juhtudel on sealt võimalik leida endale sobiv pöörduv meetod. Ülimadala hormoonisisaldusega hormoonspiraal Kyleena on tõhususelt sarnane sterilisatsioonile, kuid spiraali eemaldades on rasestumine kohe võimalik. Hormoonspiraali ei saa võrrelda pillidega ja vaskspiraaliga. Soovitan veel mingeid muid variante proovida nagu hormoonspiraal Kyleena või Mirena, tuperõngas Nuvaring.
Kui jääte enesele kindlaks, siis sterilisatsiooni suhtes tehakse otsus arvatavasti komisjoniga ehk koos mitme arstiga.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Steriliseerimine

Tere, on plaanis teha steriliseerimine, ei soovi kindlalt lapsi. Lapsi juba 2 ja vanust palju. (iga kuu mõttes et võtan billid, siis ei ole vajadust-ei ole meest) voodielu ei ole igapäevane. Kuidas ja ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Kui teil on plaanis sterilisatsioon teha, siis peate selles suhtes pöörduma oma günekoloogi poole, kes teid vastavale operatsioonile suunab. Sterilisatsiooni järgselt ei ole teil vajalik ...

Loe edasi

Steriliseerimine

Kas operatsiooni rahastab ka haigekassa? Olen kindlustatud.

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Operastiooni rahastab tervisekassa ainult meditsiinilistel näidustustel. See tähendab näiteks, et teil on rasestumine ja sünnitamine eluliselt ohtlik kaasuvate haiguste tõttu. Või teile ...

Loe edasi

Steriliseerimine

Olen otsustanud steriliseerida end.Olen 40 aastane.Haigekassat ei oma.Mis see op.maksab?Tänan.

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Tartu Naistekliinikus maksab laparoskoopiline sterilisatsioon 8305 krooni. Sellele lisandub voodipäevatasu 25 krooni ööpäev (1-2 ööpäeva).
Tervitades Aire Sekavin

Loe edasi

steriliseerimine

Olen 40 aastane. Viimasel poolel aastal on tsükkel olnud ebaregulaarne Käisin emka puhastusel ja mul on 4 cm munasarja tsüst.Enne viimase spiraali panekut (2 aastat) tagasi proovisin mitut hormoontablette,kuid ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
1. Steriliseerimine on lubatud üle 35-aastastele.
Võiksite lugeda "Raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadust", dets. 1998.
2. Steriliseerimine naistel on munajuhade ...

Loe edasi

steriliseerimine

Lugupetud dr. Ülle Kadastik,



Olen 42 aastane naine,1 tütre ema ja lapsi rohkem saada ei kavatse.Günekoloog pakkus võimalust steriliseerimiseks, kuid enne otsustamist tahaksin ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Naise steriliseerimisel lõigatakse läbi munajuhad. sellega ei kaasne mingit enneaegset vananemist ega midagi muud. On naisi kes elavad munajuhadeta(eemaldatud haiguse tõttu) noores eas ja midagi halba ...

Loe edasi

steriliseerimine

Kuidas suhtuvad meie arstid naise steriliseerimisse tema vabal soovil, kui soovitud laste arv on käes ja vanuse poolest ka enam sünnitada ei soovi? On see organismile kergesti või raskesti talutav? Kõigil ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Tere!

Naise steriliseerimisse suhtuvad kaasaegse koolitusega naistearstid nagu igasse patsiendi soovi ja vabasse valikusse otsustada oma organismi üle. Eesti Vabariigis kehtib "Raseduse katkestamise ...

Loe edasi

steriliseerimine ja tagajärjed

Tere!

Olen 41.a.naine.Aasta tagasi keisrilõike ajal mind steriliseeriti.Kas sellest võivad olla tingitud väga ebakorrapärane menstruatsioon(21-40 päeva) ja tunne,et mul on kõhus mingi võõrkeha?Samuti ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Arvan et need kaebused ei ole põhjustatud munajuhade sterilisatsioonist, pigem põhjused on muud. Kliimaksi diagnoosimiseks tehakse hormoonuuringud kui tekib sellises vanuses.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi