Vaba vedelik kõhuõõnes 17.01.21 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Juba teist nädalat tunnen alakõhus ja seljapiirkonnas menstruatsioonivalule sarnanevat valu. Valu ei ole väga tugev, aga häirib ja tuletab ennast pidevalt meelde. Mul on diagnoositud polütsüstiliste munasarjade sündroom ja peaaegu terve elu olen tarvitanud hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid. Viimane aasta aega ei ole enam tarvitanud ja menses on olnud regulaarne ja ilma suuremate kõrvalekalleteta. Viimane menses oli 26.12 ja käisin nädal tagasi ka naistearsti vastuvõtul oma murega. UH tuvastas arst et ovulatsioon oli hiljuti toimunud ja kõhuõõnes leidus vähesel määral vaba vedelikku(2-3mm arsti sõnul). Munasarjad olid väidetavalt tavalise suurusega ja midagi muud eriskummalist ei tuvastanud. Palus mitte muretseda ja väitis, et hullemaks midagi minna ei saa. Paaril päeval ma seda valulikkust ei täheldanud, aga nüüd jälle häirib ja ebamugavustunne endiselt. Minu küsimus on, kui kaua see vaba vedelik seal kõhuõõnes võib püsida ja kust ta tekib? Kas see on midagi, mida esineb polütsüstiliste munasarjade diagnoosiga ja kas see vajab täpsemat uurimist? PAP-test on tehtud ja korras, olen ka vaktsineeritud emakakaela vähi vastu.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 45-aastane

Olen raviarstiga nõus, täna vähki ei ole. Alates sellest aastast on UUED EKV sõeluuringu analüüsid HPV/NAT ja LBC.
Kui olete mures munasarja vähi pärast, siis võite alati ise pöörduda SynLab ja tellida ise tasudes ROMA indeksi. Munasarjade vähke ei saa tõesti varakult avastada muud moodi.
Labor võiks teha kõik kasvajamarkerid, siis enamik patsiente rahuneb.
Emaka Kaela Vähi sõeluuringud on sellest aastast kauem: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65! Ja kehtivad 5 aastat! Küll aga võiksite kontrollis käia kasvõi iga 2 aasta järel: kui paaritul aastal sündinud, siis paaritul aastal ja vastupidi.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PAP testi vastus

Tere! Käisin tegemas PAP testi kuna esines kõhuvalu ja ebaselget menstruatsioonidevahelist verejooksu. Günekoloogiline ultraheli näitas vaba vedelikku kõhuõõnes. PAP testi vastus on M697102(ASCUS), määratlemata ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
PAP testi teostatakse emakakaela vähieelsete muutuste avastamiseks. Kui PAP test on korras, siis on järgmine testimine 3 aasta pärast. On raske uskuda, et kui olete regulaarselt naistearsti ...

Loe edasi

Munasarja tsüst

Tere!
Günekoloogi vastuvõtul avastati paremas munasarjas paksuseinaline tsüst 5 x 4 cm vaba vedelik 8mm. Analüüsides CA 125 ja HE4 tõusu ei ole. Peale analüüside võtmist paar päeva hiljem algas verejooks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 52-aastane

Tsüst ehk vedelik munasarjas ehk munasarja (healoomuline)kasvaja on leitud munasarjast ja see lähtub munasarja koest. Tsüsti ...

Loe edasi

Vaba vedelik kõhuõõnes ja munasarjatsüstid

Käisin 3 päeva tagasi naistearsti juures kontrollis seoses alakõhu ebamäärase valuga, mis oli selleks ajaks kestnud ca 1nädal ja päädis ühel päeval tugevate valuhoogudega. UH-s avastati kõhuõõnes vabavedelik ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 36-aastane.
Kuna olete noor, siis esimene kahtlus vabale vedelikule kõhuõõnes on põletik väikevaagnas. Enamasti ovulatsioonivedelik ja põletikulised ...

Loe edasi

Vaba vesi emaka taga

Tere! Mure selline! Oktoobris oli mul soolekramp, seda on mul ka varem olnud, aga soolestikuuuring korras. Oktoobris oli kuukord, tundus täiesti tavaline, siis kaks nädalat hiljem algasid päevad uuesti ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 41-aastane. Tegemist võis olla ärritatud soole sündroomiga ja ovulatoorse vedelikuga emaka taga. Milline on teie soov: kas soovite rasestuda ja sünnitada? ...

Loe edasi

Munasarjarebend?

Tere! Olen 24. a. Kuu aega tagasi läksin traumapunkti, kaebuseks tugev alakõhu valu, valu tekkis vahekorra ajal. Välist verejooksu ei olnud, omal jalal kõndisin. Tehti ultraheli, diagnoosiks oli munasarja ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, pillide foonil munasaja rebendi tekkevõimalus on harv, kuid välistada ei saa. Usun,et muud diagnoosi olla ei saa, kuna vedelikku ju nähti kõhukoopas ja antud kaebus on hästi tüüpiline sellisel juhul. ...

Loe edasi

platsenta

Tere,
rasedus on 20+, sel nädalal käisin LA uuringul. Kodus avastasin, et kokkuvõttes on kirjas, et platsenta on tagaseinas. Tuli üllatuseks, kuna kuklavoldi mõõtmisel 12.nädalal kirjutas teine ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Raseduse 20+-1 nädalal tehakse oluline ultraheliuuring loote arengu ja organite hindamiseks. See on täpsem uuring. Selle uuringu järgi määratud sünnitustähtajad on täpseimad. Hetkel ...

Loe edasi

Tere!

Olen 40 aastane 2 last sünnitanud naine. Pool aastat tagasi opereeriti (lahtine opp)pöördunud ja suur munasarja tsüst koos munajuhaga. Mõlemad munasarjad on alles. Tsüsti proovist ei leitud vähirakke.Kuu ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Teie mure on mõistetav, kuid selles munasarja vesikasvajas, mis eemaldati, ei olnud kindlasti vähki, kui oli tehtud patoloogilis-histoloogiline uuring.
Ca 125 tõuseb mitmete ...

Loe edasi

ovulatsioonist

Tere doktor,

kas vastab tõele, et ovulatsiooni on võimalik n.ö. näha või prognoosida ultraheli abil?

Tänud

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Ultrahelikontrollis on võimalik määrata juhtiva folliikli suurust. Folliikel suureneb maksimumini, siis lõhkeb. Järgmisel päeval ei ole näha seda folliiklit ja kõhuõõnes võib olla ...

Loe edasi

astsiit

Tere.
Olen 39a,ülekaaluline naine.14 a.tagasi sünnitanud,teisi rasedusi olnud ei ole.Menses regulaarne,kuid valulik.Viimasel ajal on olnud ebamääraseid valusid,mida olen seostanud seedimisega.Kuu ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kindlasti tuleb põhjalikult uurida võimaliku astsiidi põhjuse välja selgitamiseks, s.t. lisaks günekoloogile on vajalikud ka teiste erialade spetsialistide uuringud. Teistele eriarstidele saab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi