Emaka limaskest 25.04.19 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Kas uskuda günekoloogi sisemist UH või mittegünekoloogi välist UH.
Kas võib olla, et sisene ja väline UH ongi natuke erinevad.
Günekoloogi otsus - aasta pärast uus UH.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 55-aastane

Tegemist on sageli esinevate healoomuliste müoomisõlmedega emaka lihaskestas, mida esineb ~40% naistest. Te ei pea nende pärast muretsema, kui kaebusi ei ole. Mõõdud võivad erineda iga päev ja iga erineva vaatajaga, sest ultraheliuuring on osaliselt subjektiivne ja sõltub spetsialistist. Kaebuste puudumisel ei vaja need erijälgimist ega ravi, kuna tegemist on üleminekueaga ja postmenopausiga.
55-aastaselt on viimane emaka kaela vähi PAP sõeluuring. Sõeluuringud on kohustuslikud, oportunistlikke uuringuid piiratakse ja vähendatatkse.
Sarnased fibroadenoomid võivad olla ka piimanäärmetes, seetõttu külastage kindlasti sõelmammograafia uuringuid kuni vanuseni 62, kes paaris aastal sündinud, neil paaris aastail ja vastupidi. Alates 64 anname ise saatekirjad mammograafiale.
Suure tõenäosusega on menstruatsioonid lõppenud, sellele viitab ka õhuke limaskest ehk endomeetrium. Siis peaksid müoomisõlmed hakkama kahanema, kuna on lõppenud munasarja hormoonide stimulatsioon.
Profülaktilisest günekoloogilisest kontrollist piisab kord kahes aastas, enne sõelmammograafia ja perearstil hemoglobiin, glükoos, vererõhk.
Asjatult ei ole vaja muretseda, nautige kaunist kevadet ja suve, sõpru ja sugulasi.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Analüüsi vastus hüsteroskoopia

Tere,

Käisin nädal tagasi hüsteroskoopiat tegemas. Täna nägin saatekirja vastust, mis oli selline:

Vastus:
Üksiku primaarse lümifolliikliga keskproliferatiivne endomeetrium.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Proliferatsioonifaas tähendab seda, et teil on menstruaaltsükli I faas ja selline leid on normaalne. Juhul kui tegemist oli teil menstruaaltsükli II faasiga st. peale 15ndat tsüklipäeva ja teil pole ...

Loe edasi

soovin arvamust

Tere.
Nende tulemuste peale saatis arst mind emaka puhastuse protseduurile. Olen VÄGA arg ja tundlik :) , ühesõnaga põgenesin haiglast viimasel minutil. Ma sooviks teada kui ohtlik praegune olukord ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Uhs väikesed müoomisõlmed, mis ei tohiks probleemi põhjustada. Ka emaka limaskest õhuke ja kasvajamarkerid korras. Ainuke , mida peaks jälgima on munasarja tsüst, mis võib olla seotud üleminekueaga. ...

Loe edasi

Emaka polüübid

Tere

Üks päev enne menstruatsiooni algust vaginaalsel ultraheliuuringul avastati emaka polüüp -id. Kui suure tõenäolisusega see diagnoos võib olla õige? Otsustasin teha sellist uuringut, sest ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
vahetult enne menstruatsiooni on emaka limaskest paks ja ultraheli uuringul võib jääda kahtlus polüübile. Et hinnata, kas emakas on polüüp, on vajalik teha ultraheli uuring vahetult peale ...

Loe edasi

emaka limaskesta paksenemine

Tere! Olen 46-aastane. 2 a. tagasi pöördusin günekoloogi vastuvõtule, sest menstruatsioonid olid iga 2 nädala järel ja vererohked. Arst diagnoosis mul limaskesta tsüstilise paksenemise.Mulle tehti puhastus ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Virve! Ilmselt on Teil tegemist endomeetriumie.emaka limaskesta lokaalse paksenemisega.Seda nimetatakse emaka limaskesta polüübiks ja emakaõõne puhastusega vaevalt seda eemaldada õnnestub.Oleks vaja ...

Loe edasi

polüüp

Tere
Sain ultraheliuuringu käigus teada, et emaka limaskest on paksenenud ja soovitavalt peaks opereerima polüübi.Kuna rasestumise vältimiseks olen kasutanud aastaid tupeküünlaid(pharmatex),siis ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Teie haigus ja Pharamtex lokaalsed tupekuulikesed ei ole seotud. Emaka limaskest on emaka õõnes, küünlad toimivad vaid tupes.
Teie kaebused olid tüüpilised limaskesta paksenemise ...

Loe edasi

Viljatus

Tere
Olen 32-aastane naine, varemalt 4 rasedust, s.h. 1 sünnitus. Üle 2 aasta tagasi (2003.a. nov.) kasutasin viimati depo-Provera süsti rasestumisvastase vahendina (kasutasin seda kokku pool aastat ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Depot-Provera ei tõsta reeglina prolaktiini taset.Pigem jääb mulje,et emaka limaskest on liiga õhukene,et lootemuna sinna pesastuda saab.Provera tõttu ongi emaka limaskest õhuke.Võib olla peaks m.tsükli ...

Loe edasi

õhuke limaskest

Tere!
Mida tähendab (mis riske) patsiendi jaoks õhuke emaka limaskest, mille tagajärjel see võiks 'õhukeseks minna' ja mis soodustaks selle paksenemist? Tänud

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Ultraheli uuringul on näha emaka limaskest. Vahetult peale menstruatsiooni on see õhuke ja enne päevade algust on limaskest kohev. Sellise muutused limaskestas toimuvad normaalselt tsükli jooksul. ...

Loe edasi

Õhuke limaskest

Rasestuda olen üritanud u.3 aastat. Eelmisel aastal avastati mul endometrioos, tehti laparoskoopia, eemaldati kolded ja sain 2 Diphereline süsti. Siis paar kuud ilma rohtudeta. See kuu võtsin esimest korda ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! On ikka,aga me ei saa ju Teid interneti kaudu ravida.Õstrogeenide lisamine ravile Serophene tarvitamise ajal soodustab emaka limaskesta kasvu.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

Naistehaigused

Olen 51.a. Mul on müoom. See on nii väike, et seda opereerima ei pea. Praegu on mul verejooks juba 24 päeva. Võtan Norcoluti ja olen võtnud 2x5 päeva Desaminoozytocini, aga siiani on ikka verejooks. Mida ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere KUi ultrahelis on emaka limaskest paksenenud, siis peaks tegema emaka puhastuse ja selle järgselt ordineerima hormoonravi. Kui see ei aita, siis operatsioonile alternatiiv on emaka limaskesta resektsioon ...

Loe edasi

üleminekuiga ?

Olen 45a naine, kelle tsükkel on olnud siiani korrapärane . Nüüd esimest korda tsükli lõppedes tekkisid häired - kõrge vererõhk ja vähene määrimine, mis kestis 4 päeva. Arsti poole pöördudes avastati ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Teie raviarst soovib Teile kindlasti parimat. Kui üleminekueas esineb tsükliväline veritsus ja ultraheli uuringul on emaka limaskest paksenenud ning esineb kahtlus patoloogiale (polüüp, emaka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi