E 08.04.15 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Probleem on menstruatsiooni puudumine 7 kuud. Menstr. on olnud eluaeg ebaregulaarne, kuid kahel viimasel aastal vähenenud 6-7 korrani aastas. Vereanlüüsis on alla normi FT4 (vaba türoksiin) ja üle normi ACTH; samuti on liiga vähe LH ja FSH, mistõttu östradiooli tase madal.
Vereanalüüsi tulemused on: TSH 2,05 mlU/L; proklatiin 197,3 MlU/L; Anti-Mülleri hormoon 0,33 ng/mL; Kortisool seerumis/plasmas 505 nmol/L; Vaba trijoodtüroniin 3,21 pmol/L; Vaba türoksiin 11,8 pmol/L; LH 0,4 IU/L, FSH 2,4 U/L; Östradiool 23 pmol/L, ACTH 47,7 pg/ml; Kaltsium 1,19.
MRT peaajust (hüpofüüs) tulemus: adenoomile sobivat leidu ei ilmne, supratentoriaalsel mõned mittespets. valgeaine lesioonid (tuleb arvesse Lymei tõbi). Tehti ka LH test (veeni lisati 2 tunni jooksul 5 korda hormooni) ja reaktsioon oli normaalne.
Raviks määrati Estrofem, et kasvatada limaskesta, 2 kuu pärast antakse juurde Duphastoni. Mu günekoloog ütles mulle kui olin vanuses 20-30, et emakakael on põletikuline ja emaka limaskesta kude asetseb väljapool emakat (proliferatsioon). 2008. a oli emakaela konisatsioon (HPV 16 ja CIN III), ning eeldatavasti eemaldati ka see osa emakakaelast. Mul on ka südame mitraalklapi triviaalne reurgiratsioon. Estofemi vastunäidustused on südamehaigused, endomeetriumi hüperplaasia. Mul on mure, et kas see ravim sobib mulle, kuna emakaelas oli hiljuti düsplaasia (pool aastat tagasi oli PAP test taas ASCUS) ja noorena ka emaka limaskesta proliferatsioon (ma ei tea kas see on endomeetrumi hüperplaasia), aga Estofemi soovitatakse ravimijuhises emakata naistele emaka vähiriski suurenemise tõttu. Endokrinoloogi sõnul pole probleem munasarjades, vaid ajus (madal LH ja FSH ja LH testile oli reaktsioon olemas). Kui menstruatsiooni puudumise põhjus on stress, miks on viimaste aastate jooksul m. vere kogus üha vähenenud ja tsükkel muutunud veel harvemaks? Kas on teisi ravimeid, mis mulle paremini sobiks? Ei julge Estofemi võtta, kuna östrogeen suurendab vähiriski ilma Duphastonita ja mul on olnud ka südame rütmihäired.
Aitäh vastuse eest!

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Momendil huvitab mind Teie kehakaal.FSH ja LH madal tase viitab alakaalulisusele ja sellest tulenevalt on madalad ka östradiool ja progesteroon. Raviskeem võiks ju esialgu estrofem+ duphaston toimida,aga kuna Teil esineb kantserofoobia emamakakaelal toimuvate muutuste tõttu.võiks valikpreparaadina kasutada Liviali 2,5 mg igal õhtul ja muuta oma toitumist nii,et toiduga saadav energia ületaks kulutatud energia.. Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Vaskspiraal ja sos pillid

Tere. Lasin paigaldada nova t spiraali ja paar päeva hiljem peale vahekorda võtsin sos pilli kuna ei olnud ikka spiraalis kindel. Kas sos pill mõjutab vaskspiraali toimet ja vastupidi? Lugupidamisega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Nova-T on mittehormonaalne emakasisene rasestumisvastane vahend ehk vask-spiraal, mille toime on mehhaaniline ,s.t. ta takistab viljastatud lootemuna pesastumist emakasse. Vaskspiraali ...

Loe edasi

Põletik

Olen juba üle kolme aasta põdenud bakteriaalseid (kolibakter, enterokokk) uroinfektsioone,mis alluvad väga halvasti ravile ja seetõttu saanud väga palju erinevaid antibiootikume. Soolestik nii rikutud ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, PAP test on onkoloogilises mõistes korras, küll aga on tegemist atroofilise tupe limaskestaga, mis on arvestades teie postmenopausaalset perioodi eakohane ja normaalne. Soovitan kasutada tuperaviks ...

Loe edasi

Põepõletik ja antibiootikum

Tere! Ma olen 11.nädalat rase ja mind kimbutab põiepõletik (põiepõletik on minu puhul krooniline). Uriinist avastati coli bakter. sain raviks Nitrofurantoin. Kahjuks on ravikuur kohe läbi ja paremaks ei ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Rasedatel tuleb ravida kõik haigustekitajad, mis leitakse. Ravi on alati ohutum, kui ravimata jätmine. Nitrofurantoiin on leebe ...

Loe edasi

TSS’i oht

Tere!
Mul on hetkel menstruatsioon ja kasutan tampoone. Eile unustasin tampooni vahetada (super imavusega) ja see oli sees 12 tundi. TSS’i sümptomeid mul hetkel ei ole aga kas need võivad veel tekkida ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Mõistan teie hirmu , kuid TSS on siiski väga harva esinev tüsistus.
Kui tampoon ununeb pikemaks ajaks tuppe, soovitan peale eemaldamist mitte enam uut tampooni panna ja kasutada menstruatsiooni ...

Loe edasi

Põieprobleem - pidamatuse mure

Tere. Soovin küsida- olen hädas mõningase uriinipidamatusega. Tavaolukorras on olemine normaalne aga esineb kahel moel probleem: esimene probleem, kui on köha, siis on püksid märjad. Kui on süda paha ja ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere jääb mulje, et tegemist pigem pingutusuriinilekkega. Sel juhul oluline kaalulangetamine ja võimlemine(spets. harjutused vaagnapõhjalihastele), kui need ei aita, siis tõesti on linguoperatsioon viimane ...

Loe edasi

Laik rindade vahel

Tere , Mure selles et peale solaariumit tekkinud rindade vahele punane laiguke võtan solaariumit alati pesuga mitte alasti , millest see laik võib olla ja kas peaks muretsema ? hirm suur samas see koht ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Tegemist võiks olla tavapärase päikesepõletikulaadse naha I astme põletusega, (solaariumi)allergiaga, dermatiidiga vms, ka riiete ...

Loe edasi

Mure

Tere. Oleme abikaasaga 1a2k üritanud last saada. Eelmised rasedused tulnud ruttu, viimane sünnitus ligi 4a tagasi. Viimased tsüklid on olnud pikad - 35p, 52 p, 23 p (analüüside võtmiseks duphastoniga esile ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere !Kas Te rasedustesti olete teinud ? Kui vahekord oli 31.märtsil siis vōib siin olla rasedus.
TSH väärtus jääb normi piiridesse ja ei oma olulist tähtsust.
Edu soovides , Maie Väli

Loe edasi

Erapooletu arsti nõuanne

Tere, ma sooviksin arsti nõuannet oma murele. Nimelt on olnud mul üks raseduse peetumine 6. nädalal ja üks meditsiinile katkestamine enne 21. nädalat seoses enneaegse lootevee puhkemise ja arengupeetusega. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 31-aastane

Tegemist on TSA tüsistunud sünnitusabi anamneesiga, 2 patoloogilist rasedust. Kas olete sünnitanud? Kas soovite sünnitada?
Loe edasi

Suguhaigused

Tere
Peale kaitsmata vahekorda tekkisid partneril sugutile punased täpid ja eesnaha alla koor. Minul erilisi kaebusi pole, vahel sügeleb natuke. Partner ei ole kellegi teisega vahekorras olnud. Kas ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Kindlasti peate broneerima aja naistearstile, partner meestearstile või ka suguhaiguste arstile, sest analüüse võtmata ei ole ...

Loe edasi

Emaka limaskest

Tere!
Kas uskuda günekoloogi sisemist UH või mittegünekoloogi välist UH.
Kas võib olla, et sisene ja väline UH ongi natuke erinevad.
Günekoloogi otsus - aasta pärast uus UH.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 55-aastane

Tegemist on sageli esinevate healoomuliste müoomisõlmedega emaka lihaskestas, mida esineb ~40% naistest. Te ei pea nende pärast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi