süüfilis 27.06.09 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Mind vaevab suur mure. Olen 50aastane naine, abielus. 22 aastat tagasi haigestusin oma abikaasalt esmase vahekorra ajal trihhomonoosi. Siis meid ka raviti. Arst tunnistas mind terveks. Paari aasta pärast sünnitasin lapse. Sünnitusjärgselt tehti ka vereülekanne. Nüüd, aastaid hiljem tuli mul läbi teha songaoperatsioon. Pärast operatsiooni palus kirurg mul minna suguhaiguste arsti juurde, sest minu vereproovist avastati süüfilise pisik. Ka korduvanalüüs mu verele oli juba selleks ajaks tehtud. Olin endast täiesti väljas. Arsti juures nägin seda analüüsi lehte, seal oli kirjas arvuks 10. Abikaasa andis samuti analüüsid, temalt ei leitud seda. Arst rahustas mind ja käskis elada normaalset elu edasi, ravi mittemingit ei määranud, uuesti analüüsi andma tulla ei käskinud. Olin nii paanikas, et ei osanud kõiki küsimusi kohe küsida. Mis see oli? Vana jälg millestki? Kas pisik on mu sees edasi? Kahjustab see mind või teisi lähikondseid? Arst ütles, et nüüd tehakse väga spetsiifilisi analüüse ja isegi 6 aastat tagasi selliseid veel ei tehtud? Kas võisin selle saada vereülekandega 20 aastat tagasi? Emotsinaalselt mõjus see mulle nii, et abikaasaga me enam üle poole aasta vahekorras pole olnud. Hirm on ka arstide juurde minna, sest elektrooniliselt on arstidel analüüside vastused ju nüüd näha ja tohutu häbi on. Mida teha?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Kindlasti ei peaks te häbi tundma arstide juures. Arstid ongi seatud ravima haigusi, ka suguhaigusi. Arstid jm. personal peavad igasse haigesse tegelikult suhtuma vajaliku ettevaatusega, et mitte nakatuda ise.
Süüfilis on klassikaline suguhaigus ja sellega tegelevad suguhaiguste eriarstid-veneroloogid. Haigus on väga keeruline oma mitmete avaldumisvormide ja staadiumitega. Süüfilise tekitajaid saab leida vaid esmaskoldest, küll aga jäävad mitmed analüüsid verest tekitajate antikehadele pikaks ajaks positiivseks.
Peaksite paluma veneroloogilt oma analüüside koopiad ja pöörduma teisesele nõustamisele täpse diagnoosi selgitamiseks. Tartus soovitan dr. Airi Põder, Tallinnas on dr. Aime Kangur, kes on tegelenud meie seltsi süüfilise ravijuhendi uuendamisega.
Peaksite veneroloogilt paluma kirjaliku dokumendi, kus on kirjas: 1) täpsustatud diagnoos koos rahvusvahelise koodiga, 2) analüüsid, millel see diagnoos põhineb, 3) soovitused edaspidiseks.
On olukordi, kus süüfilise sõeluuringute tulemused on kaua aega positiivsed, kuid te ei ole nakkav ja ei vaja ravi. Selleks peabki olema tõend veneroloogilt, et ka teised arstid teaksid täpset vastust kui vajate operatsiooni, hambaravi vm.
Kui saate ammendava vastuse kaob ka hirm, sest elada tuleb tulevikule, mitte minevikule mõeldes.
Kasutage otsinguid süüfilis, lues, Treponema pallidum AK, RPR, TPHA jm.
G.Litter, www.naistearst.ee
http://www.apollo.ee/product.php/0761893

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Antibeebipillide (Yasminelle) kasutamise lõpetamise mõju organismile

Tere

Mu küsimus puudutab antibeebipillide mõju organismile.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Mükoplasma bakter


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 41-aastane.

http://www.eusti.ee/wp-content/uploads/2016/11/Ravijuhis_2015.pdf
Loe edasi

Müoom ja hüpotüreoos

Tere!

Olen 51aastane naine.
Mul on juba paar aastat diagnoos müoom.
Sain niisugused ultraheli ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Valu paremas pool kubemes ja puusa piirkonnas.


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Hormonaalne tasakaal pärast sünnitust

Tere!

Sünnitasin 25.09.2016.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

SOS pill


Paar tundi hiljem oli uus vahekord, ja kuna ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Rasedus ja kõrge vererõhk


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Veritsus pärast vahekorda

Tere!

Olen võtnud Yaz pille umbes 6 aastat ning probleeme pole nendega eelnevalt olnud. Kordagi pole põdenud ühtegi suguhaigust ega ka naistehaigust, kuid nüüd on tekkinud probleem, kus pärast ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane

Iga veritsuse (ja uue partneri) puhul peavad olema välistatud sugulisel teel levivad infektsioonid ja rasedus. Saate teha rasedustesti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi