PAP ja HPV 19.03.08 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Olen 21aastane, aborte pole olnud, rasedusi samuti mitte. Eelviimane kord käisin naistearstil suvel, kus tehti rutiinse läbivaatuse korras PAP-test, mis oli korras. Nüüd, aga sain PAP-testist sellised vastused :
PAP : adekvaatne materjal.
Portsio : Lameepiteeli pind ja vahekihi rakud. lameepiteeli mõõdukas düsplaasia. Düskeratoos. Kepiline mf. Mõõdukat neutrofiile. PAP III. HSIL. HPV?
Tservikaalkanal : Silinderepiteeli kogumikud, kohati reaktiivsed. Mõõdukalt neutrofiike. Atüüpiline metaplaasia. Düskeratoos. Nõrgalt düsplastline lameepiteel. PAP II-III. HPV? dešifreerige palun??

Ehk siis suunati edasi kolposkoopiasse, mida ma nüüd värisedes ootan. Ühelt poolt öeldi, et arvatavasti jäetakse esialgu jälgmisele : vanuselt noor jne, et enamikel juhtudel saab organism ise võitu. Samas on mõõduka düsplaasia raviks ikkagi kirjas konisatsioon. Samuti öeldi, et tõenäoliselt on kõrge riskiga HPV. Kui noores vanuses on ikkagi CIN II, siis konisatsioonile minek?
Lisainfoks nii palju, et pille olen võtnud kokku u 2 aastat ning on olnud/on endiselt üks partner. Koos on oldud kolm aastat! Kummaline, et alles nüüd välja lõi?
Sellistesse asjadesse tuleb suhtuda täie tõsidusega, aga kui mures ma peaks olema, sest nii noorelt selliste muredega maadelda ja konisatsiooni peale mõelda on hirmutav!

Kes see, et praegu on/võib olla kõrge riskiga HPV, kas see tähendab, et tulevikus on suurem/suur tõenäosus vähi arenguks.
Irooniline on see, et läksin sellel korral arstile, et rääkida soovist end vaktsineerida!

Ei teagi rohkem, mida küsida, eks ole lihtsalt hirm! Hea, et on selline koht kuhu murega saab pöörduda!

Aitäh Teile!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Suur tänu meie töö tunnustamise eest.
On selge, et antibeebipille tarvitavad naised kasutavad harvem kondoome. Seetõttu on neil sagedamini nii bakteriaalseid infektsioone kui ka viiruslikke.
Pap-testi soovitatakse teha alates 20ndast eluaastast neil, kes on olnud seksuaalvahekorras. Algselt kaks testi üheaastase intervalliga ja kui need analüüsid on korras, tuleks skriinimist jätkata 2 aastase vahega kuni 69nda eluaastani.
Teil esineb PAP testi patoloogia:
P-portiol ehk emaka kaela pinnal: HSIL (high-grade squamous intraepithelial lesion) kõrge astme lamerakuline intraepiteliaalne lesioon (muutus).
HPV? inimese papillloomiviiruse kahtlus (vajalik HPV uuring 390.-).
Preparaadi kirjeldus viitab emaka kaela põletikule, mis noortel on sageli. Välistada tuleks nii urogenitaalne klamüdioos kui ka gonorröa. Kui soovite kiiresti uuringuid, siis kumbagi hind on 200.-
Kõik naised tuleb suunata kolposkoopilisele uuringule koos sihtbiopsiaga ja vajadusel emakakaelakanali abrasioonile. Edasine taktika sõltub sellest, kas kolposkoopiline uuring on adekvaatne või mitte.
8.3. CIN II ja CIN III ravi
Soovitatav ravitaktika on emakakaela kirurgiline ravi (konisatsioon).
Alla 21 aastaseid noori naisi võib CIN II korral teatud tingimustes (adekvaatne kolposkoopia, lesioon ektotserviksil, patsient koostöövalmis) ka jälgida. 6 kuu möödudes korrata tsütoloogiline analüüs ja kolposkoopia. CIN II püsimisel või lesiooni süvenemisel suunata naine emakakaela konisatsioonile.

Iga naistearst peaks valima taktika Eesti Naistearstide Seltsi ravijuhise järgi www.ens.ee.
Emaka kaela vähi vastu on vaid 4 meetodit:
-mitte suitsetada, hoida ja tõsta oma immuunsust
-kasutada kondoomi
-külastada ettenähtud ajal naistearsti
-vaktsineerida!!!

Mina teostan näidustatud uringud, määran 6-ks kuuks emaka kaela põletiku ravi ja vaktsineerimise ning kordan uuringu 1 kuu peale viimast vaktsiini süsti. Reeglina on kõik muutused kadunud. Sest tugev ja terve noor organism saab viirusest ise võitu.

Lugege juurde:
www.ens.ee-juhendid-emakakaela vähieelsete seisundite diagnoosimine, jälgimine ja ravi
www.vaktsiin.ee
www.hpv.ee
http://www.cancer.ee/?op=body&id=97&art=25
http://www.kasvaja.net/index.php?id=165
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pap

Tere!

2013 aastal võetud Pap näitas tulemuseks ASCUSt (reaktiivsed rakud, metaplastilised rakud, kohati atüüpiline metaplaasia, kahtlus nõrgale dusplaasiale, HPV?). Olin tol hetkel 24 ning ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
3 aastat tagasi võetud PAP analüüsi vastus ASCUS võis olla seotud nii põletikuga tupes kui ka HPV-ga. 24 aastaste naiste hulgas on HPV kandlus ( nakatumine mõne HPV kõrge riski viirusega) väga ...

Loe edasi

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

PAP test

Tere,
Nimelt käisin nädal aega tagasi tegemas suguhaiguste teste, võeti ka PAP ja HPV testid. Selgus, et suguhaigusi polnud, emakakaela muutusi ei esinenud, kuid öeldi, et leiti PAP viirus 51. Organism ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 22 aastane naine. Selles vanuses on HPV esinemissagedus kõrge ja üks kõige sagedamini esinevatest HPV tüüpidest ongi HPV 51. Viirusega nakatutakse sugulisel teel ja selles vanuses õnnestub ...

Loe edasi

PAP-test

Tere!
Soovin rohkem infot oma PAP-testi analüüsi vastuste kohta. Saan arstile alles detsembri lõpus ja ootus teeb ärevaks.
Lisan siia ka oma analüüsilehel kirja pandu:
Adekvaatne
Kepiline ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
PAP ASCUS tähendab , et rakkudes on muutusi, mille põhjus on ebaselge- need muutused võivad olla reaktiivsed ( seotus põletikuga) või on põhjuseks HPV (HPV on viirus, millega on seotud emakakaela ...

Loe edasi

HPV 16 ja 31

Tere, sooviks teada, millistel juhtudel tehakse kolposkoopiat?!
Või kuidas ma peaksin edasi toimima? Mul diagnoos on HPV tüüp 16 ja 31 on positiivsed. PAP on korras II.
Arst palus tagasi tulla ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
paljudel naistel, kes on nakatunud HPV kõrge riski tüvega, ei teki emakakaela vähieelseid muutusi e. düsplaasiat, kuna HPV viirus hävitatakse organismi immuunsüsteemi poolt. See toimub tavaliselt ...

Loe edasi

HPV

2011. aasta kevadel peale vahekorda aeg-ajalt vähene veritsus tupest. Tehtud PAP- test ja muud uuringud, mis olid korras. 2 kuud hiljem tehtud ka HPV proov, mis oli positiivne (HPV 18) proov näitas ka ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 18 on üks inimese papilloomiviiruse kõrge riski tüüpidest. HPV 16 ja 18 on kõige sagedasemad emakakaela vähi põhjustajad. Kui olete HPV 18-ga nakatunud, ei tähenda see, et haigestute emakakaela ...

Loe edasi

papillomviirus

PAP testi tulemusena selgus, et on papillomiviirus (II-III?), lisaks käisin täiendavalt kolposkoopias mille tulemusena selgus, et on krooniline emakakaelapõletik.
Kas emakakaelapõletikku ravitakse, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Väga sageli ajavad patsiendid segamini PAP testi ja HPV testi.
Unustasite märkida oma vanuse.
PAP test on günekotsütoloogiline uuring emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi

hpv

Minul avastati hpv 53.Kondüloome ei ole välistel suguelunditel, ega tupes .Kas on võimalik et see haigus kulgeb ka nii et kondüloomid ei löögi välja?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
On võimalik, et viirus on juhuleid. Ei pea olema kaebusi.
Vähemalt 1 kord aastas tuleb teostada PAP analüüs emakakaelalt.

Loe edasi

HPV 16

Tere

Pöördusin günekoloogi poole emakakaela põletikuga. Põhjuse selgitamiseks tehti analüüsid s.h. ka HPV ning PAP. Pap vastus oli Cin I, kuid leiti HPV 16.
Varem mulle HPV analüüsi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
HPV 16 on emakakaelavähi kõrge astme riski viirus.
Kui maksate ise raviteenused, siis võiks kõik teha: arsti vastuvõtt ~110. - 250.-, kolposkoopia ~100.-, biopsia ~100.-, ...

Loe edasi

Mirena

Kas Mirena võib olla PAP- viiruse leviku ja arengu intensiivistajaks?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui Pap-analüüsis on leitud HPV viirus, siis pole selle tekitajaks Mirena.
Soovitav on määrata HPV tüüp ja jälgida rakulisi muutusi emakakaelas Pap- analüüsis vastavalt vajadusele 3-6 kuu järel.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi