16 kuuse lapse uneprobleemid ja nutukramp 07.09.20 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Kõigepealt siis unest. Laps on olnud suhteliselt kehva magaja sünnist saadik aga viimasel ajal on asi päris hulluks läinud Päeval magab max 1,5 tundi aga vahel ka ainult 45min. Õhtuste uinumistega enne probleemi ei olnud aga viimasel ajal on ka need väga rasked. Öösel ärkab hirmsa nutuga ja siis teinekord vôib tunde üleval olla. Vahepeal jääb rahulikult oma voodisse ja üritab magama jääda aga peale pikka vähkremist jäälle püsti ja nõuab sülle
Nädal tagasi laps kukkus selili ja siis nagu tahtis nutma hakata aga läks krampi ja ei hinganud vähemalt minut ja kui lõpuks hingam a hakkas oli väga loid ja tahtis nagu magama jääda, vaikselt nuuksus. Kuna polnud enne nutukrambist kuulnudki, siis oli ikka ehmatus ja paanika suur. Kiirabi viis meid lastehaiglasse, selle aja peale tundus lapsega juba kôik korras olevat. Arst siis selgitas, et tegu nutuktambiga.
Mulle tundub et peale seda on une asi veel hullemaks läinud. Kas võib nii olla? Neuroloogile sain aja alles paari kuu pärast, kas oleks môistlik otsida tasulist aega kiiresti? Mure lapse pärast on suur

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere ja aitäh pöördumast!
Arvan, et uni sellest nutukrambi episoodist ei peaks kehve´maks minema. Olukord ei ole selline, et peaksite kiiresti abi otsima, aga neuroloogi konsultatsiooon on siiski vajalik.
Oma perearstiga peaksite küll lapse uneprobleeme arutama.Selles vanuses lastel on uni ebaküps ja väga oluline on Teie ja lapse elustiil, tegelus lapsega päeval,
Edu Teile!
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Nutukrambid

Tere, lapse algasid nutukrambid aastaselt ja alguses olid vahest mitu korda päevas. Nüüd on jäänud oluliselt vähemaks, vahest kord nädalas või nii. Aga nüüd uus mure juhtus umbes kolm kuud tagasi: laps ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
minu praktikas ei ole sellist juhtumit olnud, kus lapsel oleks tekkinud nutukramp söögi ajal ja sellest probleem.
Soovitan kindlasti pöörduda neuroloogi vastuvõtule, et olukorda täpsustada ...

Loe edasi

9-kuuse lapse haaramisliigutused

Selline küsimus, et 9-kuune laps vahel haarab mänguasju nagu mitu korda, tõmbab käe välja, ajab sõrmed laiali, puudutab mänguasja ja siis tõmbab käe tagasi, veel paar korda nii ja siis lõpuks võtab kätte. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast!
Arvan, et see kuulub lapse normaalse arengu rubriiki. Muretsemiseks pole põhjust.
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Loe edasi

6-kuuse lapse kolju

tere! Laps 6-kuune. Suur lõge otsmikul on normaalne, kuid sellest lõgemest küljepeale läheb katsudes nö peenike vagu, tundub nagu kolju pole kinnikasvanud. See esineb lapse pea paremal pool. Vasakul pool ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
arvan, et muretseda pole vaja. Lõge ja õmblused võivad olla lahti esimese eluaasta jooksul.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

minestamine

Tere, mure on järgmine, 3,5-aastane poeg on kaks korda minestanud peale kukkumist ja nutma hakkamist. See ei ole nagu nutukramp, siniseks ei ole läinud, lihtsalt nutub ja siis vajub ära, temaga suheldes ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! See on siiski tõenäoliselt nn. nutukramp-nende väljendus võib olla erinev. Soovitan kohe lasteneuroloogi poole pöörduda ja uuringud ära teha. Edu Teile!
Lugupidamisega,
Loe edasi

näo asümmeetria

5-kuuse lapse nägu on asümmeetriline, üks silm natuke väiksem ja üks põsk ka. Ka kaela hoiab ta paremale poole. Võimlemise ja ujumisega peaks kaela korda saama, aga kas ka näo? Neuroloogi st Teie vastuvõtul ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Näo asümmeetria lapse kasvades väheneb, kuid täiesti ei kao. Seda ei ole võimalik mõjutada. Muretsemiseks ei ole põhjust-enamusel inimestest on nägu asümmeetriline.
Lugupidamisega,
Loe edasi

nutukramp

Tere,
Olen 3,5 a. tüdruku ema. Nn. nutukrambi probleem tekkis meil siis kui laps käima hakkas. Kukkudes maha jäi tal hing kinni ja vajus kokku.
Hiljem ei ole ta päris kokku vajunud aga nutma ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Nutukrambid on tõesti tüüpilistel juhtudel ohutud, ega tohiks põhjustada probleeme hilisemas elus. Ma arvan, et Teil tuleks aktsepteerida arstide arvamust ja see aeg lihtsalt ...

Loe edasi

kuue kuuse lapse arendamine

Tere!
Sooviksin oma poole aastase pojaga mingeid arendavaid mänge mängida. Endal ei tule hetkel küll üksi pähe. Poeg on väga energilne, veel väga hästi ei rooma aga üritab. Kas oskaksite mõnda mängu ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Arvan, et praegu olete kõige atraktiivsem "mäng" Teie ise. Rääkige lapsega, pange talle mänguasju ette, et ta püüaks neid kätte saada-hakkab kiiremini roomama. Siis saate näiteks ...

Loe edasi

Peaümbermõõt

Kas kuskil netis on üleval tabel vanuse ja ümbermõõdu suhte kohta? Meie 3-kuuse peaümbermõõt hetkel 43 cm, mis tundub kuidagi paljuvõitu.... Sündides oli 36 ja 2-kuuselt 42 ( 1-kuuselt miskipärast ei mõõdetudki ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Teie lapse peaümbermõõt on täiesti eakohane, mistõttu ei ole muretsemiseks põhjust. Miks mõõdetakse? Osade haiguste korral kasvab pea liiga kiiresti, teiste korral kasvab vähe.
Loe edasi

lõge peas

tere. minu 5kuusel pojal on peas olev lõge kuskil ühe sõrme suurune,kas see ei ole mitte liiga pisike juba? lapse kaal oli 5kuuselt 9400 ja pea ümbermõõt 45cm. kas peaksin muret tundma?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Teie 5-kuuse poja pea ümbermõõt on täiesti normaalne. Suure lõgeme suurus ja avatus on väga individuaalsed, mis ei oma tähtsust kui lapse pea normaalselt kasvab. Küll on aga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: