Lapsel ebatavaline käitumine 09.11.17 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen täheldanud viimastel paaril nädalatel oma 9 kuusel poisil nö ebatavalist käitumist. Esiteks hakkas poeg väga kehvasti magama, ärkab öösel 5-10 korda. Ärkamine on alati koos lohutamatu nutuga, vahel aitab lapsele rinda andmisest, kuid alati see ei aita ja peale pikemat aega nutmist tema jääb mul kätel magama. Peale uinumist võib ärgata poole tunni pärast ja kõik on täpselt sama moodi. Hommikul ärgates on poiss enamuse ajast heatujuline, mängib, tegutseb, uudistab mööda korterit. Päeval magab kas 2 või 3 und, oleneb päevast. Päeval magab samuti 30-40 minutit järjest, vahel pikemalt ja magama jäämine on samuti raske, tihti nutuga.
Teiseks hakkas poeg keelt suust välja ajama, nagu limpsiks ülemist huult. Seda teeb ta tihti ja ajab välja ainult ühele poole (suunurka). Samuti tihti, peale keele välja ajamist hakkab tema peab liigutama ühest küljest teisse. Kas see on uute liigutuste katsetamine või võiks see viidata millegile muule?
Kaks nädalat tagasi juhtus meil õnnetus - laps oli voodist alla kukkunud (umbes 50 cm kõrgust) ja peaga alla poole. Peale kukkumist laps nuttis paar minutit ja pärast rahunes. Jälgisin teda mitu päeva (oksendamist, puupillide erinevust, ebatavalist käitumist jne ei esinenud, laps oli tavalise käitumisega). Vaatasin terve keha üle ja ei leidnud mitte ühtegi sinikat või muhki.
Tekkib siis küsimus antud olukorra kohta, et kas lapsel võis olla põrutus vms ilma sümptomiteta? Kas need uued liigutused saavad olla seotud kukkumisega? Kas sellise kukkumise tagajärjel võib midagi lapsel edaspidises arengus häiruda? Kas on võimalik, et kukkumise tagajärjel on lapsel kõrgenenud koljusisene rõhk? Olen väga mures.

Tänan ette!

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast! Kukkumisega seoses võis tekkida kolju põrutus, mis sümptomeid ei anna ning sellega võib seostada häirunud und, kuid samas võib lapse und häirida hammaste tulek. Uusi liigutusi ma kukkumisega ei seostaks.Koljusisese rõhu tõusu küll nende sümptomite alusel pole vaja kahtlustada ning ühe kukkumise pärast lapse areng ka seisma ei jää.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Imiku tōmblused

Tere Dr Sööt.

Lapsel on tekkinud sellises tōmblused nagu videolt näha. Esineb sagedasti just hommikul peale ärkamist aga ka vahel päevasel ajal. Tōmbab jalad kōhule pingesse vōi lükkab just ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Videol ei ole näha lapse nägu, aga see on väga tähtis. Kas lapsega sellel ajal kontakti saate kui ta neid liigutusi teeb?
Tunduvad ealised lapse liigutused, aga ...

Loe edasi

Tourette sündroom

Tere

Minu lapsel diagnoositi Tourette sündroom, sellega seoses oleks täpsustavad küsimused

1. kas see on tavaline et tikid algavad juba 4 kuuselt?
2. olen mitmest kohast ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Tikide algus selles vanuses on väga ebatavaline ning kindlasti ei ole võimalik diagnoosida Tourette sündroomi.
Soovitan kindlasti pöörduda lasteneuroloogi vastuvõtule, ...

Loe edasi

Kätega vehkimine

Tere!
Mul on 5 kuune poeg aga tal on viimastel päevadel tulnud komme kätega vehkida.Tundub et ta teeb seda ilma mingi põhjuseta ja vahel ka mitteteadlikult!(?)
Samas juba varem mänguasja suhu ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Kirjelduse järgi on raske vastata, millega tegemist on. Arvan, et peaksite pöörduma lasteneuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

Kogelemine.

3.a. lapselapsega kokkusaades tahab niipalju rääkida,siis ei tule sõnad hästi
välja,kordab sõnu ja üritab kätt tõsta või jalga,et öelda õigeid sõnu.Palun temal rahuneda ja rahulikult rääkida,siis ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Aktiivse kõnearengu perioodis on selline käitumine tavapärane. Teete õigesti kui palute lapsel rahulikult rääkida.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: