Käe-eelistus 4-kuusel beebil 05.03.22 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Mul on mure 4-kuuse beebiga, kellel on selge käe-eelistus. Laps alates haarama õppimisest on eelistanud vasakut kätt kasutada - lisasin ka video, kus on näha, et ta kõhuli asendis pigem haarab paremal pool asuvat mänguasja üle keha risti vasaku käega. Selili asendis keskjoonel asuvat mänguasja haarab samuti esmalt vasaku käega. Ei ole täheldanud, et paremat kätt kramplikult rusikas hoiaks või seda üldse ei liigutaks, saab kenasti hakkama mõlema käega mängimisega - lihtsalt esimese eelistusena eseme haaramisel alati kasutab vasakut kätt. Muus osas on areng eakohane - hoiab juba pikemat aega pead, pöörab esimest nädalat seljalt kõhule (küll seni samuti ainult üle vasaku külje), naeratab ja loob silmsidet jms. Uurisin ka internetiavarustest käe-eelistuse kohta ning sealt leitav võtab seest väga kõhedaks (tserebraalparalüüs).
Lisan igaks juhuks juurde, et sünnitus möödus kiirelt ja kergelt, hapnikupuudust ei kahtlusta. Olen kartnud ka, et seoses vaktsineerimisega läks midagi halvasti - 6. vaktsineerimisjärgsel päeval laps oksendas, oli pool päeva loid/vajus pidevalt magama ja tekkis palavik (ilmselgelt ei saa ka lihtsalt haigestumist välistada, aga lõpuni ei tea - eelnevalt pole laps haige olnud; selline ekstreemne loidus tegi väga murelikuks). Kas miski siit viitaks, et peaksin lapse neuroloogile ette näitama või jääb selline käe-eelistus ja muu kirjeldus normi piiresse?

Tänan!

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere ja aitäh pöördumast!
Video kahjuks ei avanenud. Soovitan siiski pöörduda neuroloogi vastuvõtule, sest kindlaks käe eelistuseks selles vanuses pole selgitust.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

7 kuuse beebi uni

Tere
Minu 7 kuusel beebil muutus uni rahutuks paar kuud tagasi. Nâha on, et tahab magada, aga öösel miski segab. Perearsti soovitusel olen pannud nüüd kaks korda paracetamooli küünalt. Selle küünlaga ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Soovitan pöörduda lastearsti vastuvõtule.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

B12 näit beebil

Tere!

Mu 2-kuusel beebil mōōdeti B12 vitamiini näitu vereprooviga näpust, tulemus 175 pmol/L.

Perearsti sōnul on näit normis, lastearsti sōnul madal ja soovitas osta käsimüügist ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast!
B12 vitamiini näit on täpselt piiripealne. Sööge ise kala, liha ja mune ning võite lisaks võtta ka B12 vitamiini, siis jõuab see Teie lapseni.
Lugupidamisega
Anu ...

Loe edasi

jalavoldid

Tere, 5 kuusel beebil ei ole jalavoldid samasugused..Kas jalavoldid peavad olema täpselt samasugused ? Puusa voldid on samasugused tal ..

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Võite olla rahulik-jalavoldid on väga sageli inimestel asümmeetrilised. See ei ole patoloogia.
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Loe edasi

Beebil käte ja alahuule värin

3-nädalasel beebil värisevad käed, kui vahetan mähkut, nagu ta kardaks midagi, ja alahuul ka väriseb vahel, kas see on normaalne?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Värinaid kätes või jalgades ja lõuas esineb beebidel väga sageli. Kui värinad kaovad 4.elukuuks ning on püsiva vähenemistendentsiga, võib neid lugeda normaalseks.
Lugupidamisega,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi