Kas unehäire? 16.07.15 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere! Mure on selles, et minu poeg on viimane kuu aega ärganud sagedasti segasusseisundis. Umbes peale 1 tundi magamist tõuseb tavaliselt voodis püsti, nutab, silmad on lahti, vahepeal räägib segast juttu, et klotsid on seina peal või et võta see asi ära käe peal, kuigi käes polnud midagi. Iga kord olen ta igaks juhuks wc-sse viinud pissile, seal pissib minu abiga ära alati. Tagasi voodisse tulles on ta ikka segaduses, ronib voodisse, silmad on pärani ja hirmunud pilguga, nagu vaataksid läbi minu. Vahepeal hakkab värisema. Ja siis läheb see üle ning jääb magama. Eile oli selline segasusseisund ilma nututa, lihtsalt oli segane ja hirmunud näoga ja värises. Kokku kestab see umbes 2 minutit. Hommikul ei mäleta ta midagi ja on alati heas tujus ning energiline. Olen tal käskinud endale otsa vaadata selles seisundis ja ta vaatab, kui talle küsimusi esitan siis vastab midagi segast ja näitab suu peale või sügab ennast kuskilt. Mulle tekitab kõige rohkem muret, et ta väriseb. See on umbes nagu külmavärinad või hirmuvärinad.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast! Selline seisund kuulub unehäirete valdkonda-nimetatakse unepaanikaks. Lastel esineb seda väga sageli ja enamasti on tegemist nn. isepiirduva probleemiga, s.t. probleem kaob. Soovitan läbi mõelda lapse päevaplaani ja selle, kas viimaste kuude jooksul on toimunud lapse elus sündmusi, mis võiksid närvisüsteemile mõjuda. Näiteks elukoha vahetus, lasteaed, vanemate vahelised arusaamatused jne. Õhtul paar tundi enne uinumist on soovitavad rahulikud tegevused, näiteks lugemine. Arvutimängud on soovitav lõpetada või tegelda nendega päeva esimesel poolel.
Edu!
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

unehäired

Kas oskaks keegi nõua anda, mis aitaksid öiste nutmiste (tihti lausa röökimine) vastu. Laps 2,4 aastane. Ärkab öö jooksul mitmeid kordi ja ei isa ega mina suuda teda maha rahustada. Samuti on õhtused magamajäämised ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Kui lapsel on 2,4 aasta vanuses nii rahutu uni, siis soovitan pöörduda lasteneuroloogi poole. Kõigepealt on vaja välja selgitada põhjus ja alles siis ravima hakata.
Lugupidamisega,
Loe edasi

kas kasvuvalud?

tere!
minul on mure oma 2 aastaseks saava tütre magamise pärast.
ta on olnud väga hea unega terve elu, mineig uneprobleeme ei ole esinenud, samuti mitte öösiti ärkamist.
nüüd viimased ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Kirjelduse järgi arvan, et tegemist on öiste hirmudega, need on unehäired. Probleemi täpsustamiseks soovitan külastada lasteneuroloogi.
Lugupidamisega,
dr. Anu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi