Lapsel istudes midagi viga 02.04.14 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Laps 2a, 6k hakkas selle aasta algusest tegema kummalist asja. Nii kui maha istub (pepuli, jalad ette poole) hakkab imelikult rääkima, nagu läbi hammaste. Tõmbab põlved kõverasse ja varbad kronksu. Täpselt selline tunne nagu hoiaks kõva pissihäda kinni. Aga ei, kui potile käskisin minna, siis ainult sirtsutas. Kannatab hoopis midagi muud. Kui laps püsti tõused, on kõik korras. Täiesti elav ja rõõmus. Kui küsin temalt, kus on see, mis paneb teda niimoodi tegema. Siis näitab ta tussud ja vahel ka peput. Aga ta ei ütle, et see valu teeks. See läks mingi aeg üle. Veebruaris hakkas jälle kõik uuesti ja nüüd nii, et ALATI kui maha istub teeb ta seda. Siis mingi aeg tuli tal nohu, läks asi nii hulluks, et igakord kui istus, hakkas ta nii meeletut nutma. Ise ütles, et kõhus valutab. Läksime perearstile, uriiniproov polnud päris korras, saime antibiootikumid peale. Nutt kadus, aga kõik muu jäi. Siis käisime pediaateri juures, kes kahtlustas häbememokkade liitumist. Kirurg vaatas narkoosi all läbi, uuris ka kuseteid, aga kõik oli korras. Arvas, et äkki võib laps ussidest niimoodi teha. Tegime ka ussikuuri ära, aga ikka muutuseta. Tehti ka kõhust ja puusadest ultraheli, kõik oli korras. Nüüd siis arvas pediaater, et tegemist äkki onanismiga. Aga laps ei nühi ega hõõru ennast kusagile vastu. Ei ole ju nii, et lihtsalt istub ja see tuleb? Ma ei oska enam miskit mõelda, mis tal viga on. Aga see pole ju normaalne, et laps ei saa istuda. Millele ma veel võiks mõelda ja kuhu pöörduda?Suured tänud

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
arvan, et tegemist on lapseea onanismiga. Kui laps niimoodi teeb nagu kirjeldasite, siis katsuge millegi huvitavaga lapse tähelepanu köita. Rohkem uuringuid ei ole kindlasti vaja.
Edu Teile!
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Lapsel pea viltu

Tere! Lapsel sünnist saati peaga olnud probleem, et kasvab liiga kiiresti. Aastaseks sai oli pea 49,5cm. Käisime Tartu lastekliinikus uuringutel, kuna pere siseselt on meil geenides labrune sündroom. MRT ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast,
aga soovitan pöörduda siiski arsti poole, kes Teid uuris.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Kätega vehkimine

Tere!
Mul on 5 kuune poeg aga tal on viimastel päevadel tulnud komme kätega vehkida.Tundub et ta teeb seda ilma mingi põhjuseta ja vahel ka mitteteadlikult!(?)
Samas juba varem mänguasja suhu ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Kirjelduse järgi on raske vastata, millega tegemist on. Arvan, et peaksite pöörduma lasteneuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

ahvivagu

Tere. Mure on selles, öeldi et lapsel on peos ahvivagu. Tahaksin teada mida see tähendab, kas lapsel võib midagi viga olla? Areng lapsel (4kuune) on täiesti normaalne, teeb kõike mida tema vanune laps ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Muretsemiseks ei ole küll mingit põhjust! Ahvivagu on nn. mikrosümptom, mis eraldiseisvana ei oma mingit tähtsust. Tundke oma lapsest rõõmu!
Lugupidamisega,
dr. ...

Loe edasi

imiku unetus

1.5k laps magab 0.5-1.5h ja yleval on3-5h.see ei ole ju normaalne.

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Lapsed on väga erinevad ja seda ka une suhtes. Nende magamise ja ärkveloleku tundide järgi ei saa küll järeldust teha, et lapsel midagi viga oleks.
Lugupidamisega,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi