Nõrga närvikavaga laps 25.01.12 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Laps sündis keisriga, apgar 8. Oli suhteliselt väikese sünnikaaluga, 2800, aga on nüüd iga kuu 1 kilo juurde võtnud. Laps on sünnist saati olnud väga ärev, ehmub kergesti (moro refleks), nuttes lõug väriseb, üksi olla eriti ei taha, ainult süles rahul, nutab suhteliselt palju.
Siiani on ta ainult kodus olnud (st oleme ainult mõned tunnid temaga külas käinud). Nüüd käisin temaga sugulastel külas ja olime seal kaks nädalat. Ööbisime mitmes erinevas kohas, rahvast oli palju ning kõik hüpitasid ja uurised teda jne. Samuti oli teisi lapsi, kes kisasid jne. Ühesõnaga palju lärmakam keskkond kui kodus. Neljandal päeval muutus lapse ööuni rahutuks, ainult siples ja vähkres terve öö, kui lutt suust tuli, siis kisa lahti (varem magas ööune rahulikult). Nüüd oleme kolmandat päeva kodus ja uni ikka rahutu. Nüüd on laps isegi rohkem ehmatama hakanud, ei uinu enam ka päeval, on väga ärev. Paar päeva tagasi, kui ta paljat õhuvanni võttis ja mees kõvasti aevastas, siis ajas käed täitsa sirgeks laiali ning paari sekundi pärast algas kiljuv nutt (nii suurt ehmatust tal varem pole olnud). Sama kordus ka perearsti juures, kui perearst teda lauale tõstis. Laps nagu võpatab hetkeks.
Kui laps oli 2,5 kuune pöördusin ise arsti juurde, ka just rahutuse pärast. Tehti igasugu uuringud ja ka aju uh, aga kõik oli korras. Kas selline keskkonna muutus võis lapsele nii mõjuda, et muutis ta ärevaks?
Veel ei ole lapsele sünnist saati meeldinud sellili olla. Kui ta sellili on siis on ehamtused eriti kerged tulema. Kolmekuuselt käisime füsioterapeudi juures, kes jäi lapse arenguga igati rahule ning ütles, et laps terase pilguga ja mõnus suhtleja.
Kas peaksin siiski nende võpatuste pärast neuroloogi juurde pöörduma? Samuti alalõug veel ja on moro refleks, aga need ju peaks juba kaduma.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast! Kongenitaalsed refleksid kustuvad 6.elukuuks. Väljendunumad on nad ergu närvikavaga lastel. Nii väikesele lapsele on siiski parim paik kodu ja kindel päevareziim.
Kuudega muutub laps kindlasti vähem tundlikuks. Oluline on ema ja isa rahulikkus.
Edu Teile!
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Laps nõrga närvikavaga

Poiss on 11.a., käib 5.klassis. Nüüd sügisel vahetus klassijuhataja ja tulid uued aineõpetajad. Koolis on igasuguseid hindeid alates 2 kuni 5ni. Õpime kodus koos (tavaliselt õpime 2-4 tundi iga argipäeva ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Silmade pilgutamine e. tikid on sageli esinev probleem selles vanuses lastel. Tikid on eeskätt lastel, kes elavad oma muresid sissepoole, kes on ebakindlad. 5.klassi laps ...

Loe edasi

lapsel riided ebamugavad

olen 4 aastase lapse ema,mure lapse riidesse panemisega.iga päev peab olema samad riided.nüüd tuleb üleminek kevad riietele ja mure laps keeldub panemast kuna kõik on ebamugav ei loobu yillastest sokkidest ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
soovitan kindlasti pöörduda lasteneuroloogi või-psühhiaatri konsultatsioonile.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

laps toksib unes jalgadega

Tere,
minu 4 a poeg toksib magades jalgadega - seda siis kui magab kõhuli,siis kõverdab jala põlvest ja laseb nagu vaba langemisega vastu voodit. niimoodi võib teha tükk aega, siis aga jälle magab ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
kas käisite lasteneuroloogi vastuvõtul? Kas EEG uuring tehti? Kui ei, siis soovitan pöörduda uuesti lasteneuroloogi vastuvõtule Tartu Ülikooli Lastekliinikusse.
Lugupidamisega,
dr. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi