2aastane tüdruk närviline 23.11.05 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Nov alguses sai minu tütar 2aastaseks. Hakkasime sept-s käima lastemängukoolis. Lastega meeldis talle väga olla, aga kui n.ö. tund peale hakkas ja tädi laulma-mängima hakkas, läks asi halvaks: alguses ta hoidis ennast vaos, kuigi ma nägin, et nutt on kohe tulemas. Rahustasin, julgustasin. Esimesel päeval kannatas ta selle tunni välja. Teisel päeval hakkas ta hüsteeriliselt nutma just siis, kui see tädi ema poole pöördus ning nõudis õue minemist ja me tulime sealt kiiresti ära. Rohkem pole sinna läinud.
Umbes pool aastat tagasi oli tal näpp haige ja ta sai arsti juures käimisest ilmselt negatiivsee elamuse. Kui me eelmisel nädalal uuesti arstile läksime, tundis ta maja-ukse ära ja hakkas juba enne arsti juurde jõudmist nutma. Arst ütles: ta nutab hüsteeriliselt. Arst soovitas palderjani tablette õhtuti ja melissi-piparmünditeed. (Umbes kuu aega tagasi loobusime lutist. Ta magab sünnist peale minu kõrval.)
Milline lapsevanem ma olen: ma olen kindlasti nüüd juba ka ise temaga arsti juurde minnes sisemiselt pinges (kuigi ma ei näita seda välja), kas ta tunneb seda? Ma olen hoolitsev, kannatlik, teda vägaarmastav, aga ma hakkasin ka okt-s 3-4-õhtul nädalas koolis käima. Last hoiab vanaema,kes elab meiega koos, aga kui me kõik kodus oleme, siis eelistab ta igal juhult minu seltskonda. Mulle tundub, et vanaema hoiab teda ka väga.
Kuidas suhtuda tema käitumisse mängukoolis, kas peaksime kuskile mujale minema või kui ma näen, et ta ei taha seal olla, siis loobuma või siiski aegamööda teda seal harjutama? Meil ei ole võimalik kuskil mujal teiste lastega suhelda.
Ta ei räägi veel, kõnes on üksikud sõnad ja mõned valesti kinnistunud sõnaosad, nt. ku: jänku, nuku jne, aru saab kõigest.
Kas kirjeldatu on eakohane.
Lugupidamisega, Pille

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast! Teie juttu arvestades on Teie lapse areng praktiliselt eakohane. Kõnes võiksid küll olla 2-sõna väljendid. Last soovitan siiski hakata harjutama teiste lastega tasapisi. Kui ta üldse ei lepi, siis oodake aasta ja proovige uuesti. Selles, et ta Teiega kõige rohkem olla soovib, pole midagi imelikku. Koolis peate muidugi käima. Küllap ta lepib, kuigi ka see võib võtta aega. Tõenäoliselt oletegi olnud pigem "ülehoolitsev" ema. Magama peaks laps siiski oma voodis. Ka seda tuleks harjutama hakata.
Edu Teile!
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

tasakaaluhäired

Tere, olen 16 -aastane tüdruk.
Ma ei teagi tegelikult kuhu arsti juurde ja kas üldse peaksin pöörduma. Ma ei ole varem tasakaaluprobleemidele suurt tähelepanu pööranud, kuna mul on alati olnud kehalise ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
soovitan siiski pöörduda neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

ei tea kust otsast alustada

Nimelt olen mures oma 5 aastaseks saava tütre pärast. Sügisest saati on pidev nohu, detsembris lisandus köha ja palaviku tõus mis kulmineerus minestamise või palavikukrampidega nagu haiglas kirja pandi. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Arvan, et peaksite kindlasti oma perearstiga nõu pidama, kuid samas ma soovitaksin pöörduda lastearsti poole. Probleeme on peres palju ja last tuleks kindlasti toetada.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi