agressiivsus ? 26.06.05 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,
olen mures oma 2,7 aastase lapselapse pärast. Oma arengult minu arvates igati normaalne tüdruk. Ma ei ela koos noorperega ja seetõttu ei näe ma ka oma lapselast tihti. Paaril korral olen aga olnud tunnistajaks , kuidas ta mitte mingil põhjusel hakkab raamatust lehti välja rebima või siis näiteks asju pilduma . Kui keelata, läheb veel rohkem hoogu. Samas ei saa öelda, et ta oleks vihane. Teeb seda rõõmsatujuliselt. Ja veel - mitmel korral on ta ka äkki, täiesti igasuguse põhjuseta hakanud mind taguma, juustest rebima jne. Olen püüdnud jääda rahulikuks ja suunanud teda muule tegevusele. Kas võiks olla tegemist tärkava agressivsusega või tuleb niisuguseid momente selles vanuses lastel tihti ette ? Pean vajalikuks mainida ka seda, et laps on kakskeelsest perest ja suhted vanemate vahel pole just kõige paremad - palju esineb tülisid, nääklemisi ja lapse kuuldes karjumist. Olen oma miniaga sel teemal rääkinud , kuid tema arvates olevat lapse niisugune käitumine normaalne ja tema tuttavate lapsed tegevat ka nii. Muidu on laps igati hoolitsetud, ema on lapsega kodus, temaga tegeldakse jne.
Oskate ehk mulle mingit nõu anda ?
Teid ette tänades
mureli vanaema

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast! Teie jutust järeldan, et laps käitub tihti nii. Lapsele sellise käitumise lubamist ei pea õigeks. Ta on vanuses, mil katsetab piire suhtlemises-mida tohib, mida mitte. Küllap on temaga ka pahandatud ja korrale kutsutud, aga mitte järjekindlalt. Laps teab, et nii pole ilus teha, kuid kuna alati tõsiselt korrale ei kutsuta, siis tunneb mõnu oma halvast teost. Põhimõte- vaat mis mina võin teha! Ka kodused riiud ei mõju lapsele hästi-tal kujuneb arvamus, et nii peabki käituma. Kui nüüd laps läheb lasteaeda, siis hakkab ta eakaaslasi lööma. Katsuge perega koos seda probleemi arutada. Kui tegutsete koos ja nõuate lapselt ühesugust käitumist, siis asi paraneb. Kui igaüks jääb oma tasandile, siis arenebki agressiivne laps.
Edu Teile!
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Poisi äkkviha ja agressiivsus

Esimeses klassis õppiv poiss muutus pärast kahte kuud koolis käitumiselt agressiivseks põhjendusega, et teda narritakse ja et õpetaja ei uskuvat teda. Samas ärritub ta, kui keegi tema suunas näpuga ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast!
Pikaajalisele probleemile ei ole kiiret lahendust. Arvan, et tegemist on pigem nn. raske iseloomuga ning laps vajab eeskätt psühholoogi abi.
Lugupidamisega
Anu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi