nutukramp 21.02.05 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Olen 3,5 a. tüdruku ema. Nn. nutukrambi probleem tekkis meil siis kui laps käima hakkas. Kukkudes maha jäi tal hing kinni ja vajus kokku.
Hiljem ei ole ta päris kokku vajunud aga nutma hakates tõmbab hinge kinni ja läheb näost sinakaks. Nüüd kui ta on juba 3a. on need nutukrambid harvemaks jäänud.
Olen perearstiga sellest probleemist rääkinud. Arst ütleb, et laps kasvab sellest välja.

Palun öelge, kas selle probleemiga seoses peaks last kuidagi veel uurima, või kaasneb nutukrambiga mingeid muid terviseprobleeme tulevikus?

Laps on väga emotsionaalse iseloomuga ja ta kurdab vahetevahel valusid küll kõhus ja silmades jm.
Viimasel ajal kurdab ta eriti silmas valu. Olen käinud silmaarsti juures ja närviarsti juures.

Silmad on tal korras ja närviarst arvas, et laps on terve. Lapse areng olevat 5+. Arst palus lapse silmavalu kurtmise peale tema tähelepanu mujale juhtida.
Olen seda ka teinud aga ta kurdab valu ikka endiselt edasi.

Mida teha? Kas see nutukramp on ikka ohutu lapsele?
Lähen endast ikka veel välja kui ta hinge kinni tõmbab.

Ette tänades
murelik ema Järvamaalt

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast! Nutukrambid on tõesti tüüpilistel juhtudel ohutud, ega tohiks põhjustada probleeme hilisemas elus. Ma arvan, et Teil tuleks aktsepteerida arstide arvamust ja see aeg lihtsalt üle elada. Olete ju konsulteerinud mitme arstiga. Kui Teie süda ei jää ikka rahule, siis olete alati oodatud minu vastuvõtule.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

16 kuuse lapse uneprobleemid ja nutukramp

Kõigepealt siis unest. Laps on olnud suhteliselt kehva magaja sünnist saadik aga viimasel ajal on asi päris hulluks läinud Päeval magab max 1,5 tundi aga vahel ka ainult 45min. Õhtuste uinumistega enne ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Arvan, et uni sellest nutukrambi episoodist ei peaks kehve´maks minema. Olukord ei ole selline, et peaksite kiiresti abi otsima, aga neuroloogi konsultatsiooon on siiski ...

Loe edasi

Nutukrambid

Tere, lapse algasid nutukrambid aastaselt ja alguses olid vahest mitu korda päevas. Nüüd on jäänud oluliselt vähemaks, vahest kord nädalas või nii. Aga nüüd uus mure juhtus umbes kolm kuud tagasi: laps ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
minu praktikas ei ole sellist juhtumit olnud, kus lapsel oleks tekkinud nutukramp söögi ajal ja sellest probleem.
Soovitan kindlasti pöörduda neuroloogi vastuvõtule, et olukorda täpsustada ...

Loe edasi

minestamine

Tere, mure on järgmine, 3,5-aastane poeg on kaks korda minestanud peale kukkumist ja nutma hakkamist. See ei ole nagu nutukramp, siniseks ei ole läinud, lihtsalt nutub ja siis vajub ära, temaga suheldes ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! See on siiski tõenäoliselt nn. nutukramp-nende väljendus võib olla erinev. Soovitan kohe lasteneuroloogi poole pöörduda ja uuringud ära teha. Edu Teile!
Lugupidamisega,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi