unekool 8-kuusele beebile? 06.06.04 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Mul on tütre sünnist saati olnud probleeme tema magamisega. Unetsüklid kipuvad olema lühikesed. Nüüdseks teeb päeval ühe pikema uinaku 50-60min ja 2 lühikest 20 min-st uinakut (mõnel päeval jääb õhtune lühiuinak vahele ka. Õhtul ei jää ta magama enne 11-st ja ärkab öö jooksul 2-3 korda kindlasti. Viimasel ajal (võib-olla seoses hammaste tulekuga) ka 5-7 korda. Tavaliselt ärkab kell 9 hommikul. Kella 4 paiku olen ka süüa andnud, teistel kordadel mitte. Tavapärased ärkamised on öösel 4, 6.30, 8; rahutumatel öödel juba alates 1-st iga pooleteise tunni tagant, kusjuures rinda saab ta ainult 1 kord varahommikul.
Nelja kuuselt tegin talle unekooli ja saavutasime selle, et ta magas öösel 11- 7ni, aga niipea, kui ta õppis rohkem liikuma (roomama, püsti seisma), on ööuni jälle rahutuks läinud. Tihti tõuseb voodis une pealt nuttes istuma või püsti. Tahaksin katsetada uuesti unekooliga, aga ei tea, kuidas seda õigesti teha, sest laps tõuseb voodis püsti, aga mul on tunne, et ta ei oska ennast enam pikali tagasi lasta, seisab ja nutab, kuni ma tulen ja ta uuesti pikali panen ja maha rahustan. Samas on unekooli põhimõte tal teatud intervallidega nutta lasta ja mitte kohe reageerida. kas peate seda õigeks?
Samas, kui laps ei oska ennast ise tagasi pikali panna, et magama jääda, siis mis mõte oleks tal lasta nutta?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh küsimast! Arvan, et peate selle raske aja lihtsalt üle elama. Tavaliselt muutub laste uni rahulikumaks aasta vanuses.Öösel püsti seistes tal nutta lasta ei peaks õigeks. Rahustage ta lihtsalt maha. Võimaluse korral ärge sülle võtke, muidu harjub ta sellega ära, aga kui ta muidu ei rahune, siis tuleb ka sülle võtta.
Edu ja kannatlikkust!
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Suur lõge

Tere! Kas peaksin 1,5 kuusele beebile andma D vitamiini, kui suur lõge on väga väike - ca 1,5 x1,5 cm? Pea ümbermõõt ca 37,5 ca ja kaal ca 4 kg.

Tänan ette vastuse eest.

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Lapsele D-vitamiini andmiseks vastunäidustusi ei ole.
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Loe edasi

Lihasdüstoonia diagnoos 5,5 kuusele lapsele?

Tere. Olen 5,5 kuuse poja ema. Poiss on igati tubli, keerab mõlemat pidi, teeb põrandal täisringe, haarab mänguasju, üritab jõuda oma teid pidi mänguasjadeni. Ta ei rooma veel. 4,5 kuuselt osutasin perearstile, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Viga on tõenäoliselt selles, et arstid kasutavad vahel meelevaldselt lihastoonusega seotud termineid. Kui lapse areng on eale vastav, siis ei ole praegu mingit põhjust arvata, ...

Loe edasi

diplegia spastica

Tere!!! Minu kolme kuusele lapsele pandi neuroloogi juures diagnoos Diplegia spastica II-III. Tahaksin teada mida see täpsemalt endast kujutab ja kas see on halb??? Ette tänades

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! See tähendab, et lapsel on lihastoonuse tõus, kusjuures see on väljendunum jalgades kui kätes. Tõenäoliselt suunati laps seetõttu võimlema.
Edu Teile!
Lugupidamisega,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi