Lapse füüsiline mahajäämus 14.01.04 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Minu laps on 1aasta ja 2 kuune. Ta kaalub 7,5 kilogrammi ja on 76 cm pikk.
Probleem on kaalus. Paaril esimesel kuul tuli kaalu ilusti juurde, kuni 5-kuud sai ainult rinda. Rinda saab praegugi. Sünnikaal oli 3010grammi. Sööb siis kui tuju on, vahest sööb ilusti taldriku tühjaks, vahest ei taha üldse, närib lihtsalt leiba-saia. Teiste lastega võrreldes on ta kerge. Kakab ka isegi paar korda päevas. Pereasrt lubas uurida, et meid Tartusse uuringutele saata. Aga jäi küsimata, mida siis uuritakse või mida kahtlustatakse kui laps ei võta kaalus nii palju juurde kui teised ? Ja kas need uuringud on hirmsad ? Abikaasa ütleb, et mis tast ikka torkida, ta ongi lihtsalt väike. Saan aru, et kui on probleem, siis mida varem põhjus leitakse seda parem. Ikkagi tahaks rohkem teada. Millised on need uuringud ? Ja mida uuritakse ?
Närviarst ütles ka, et kõik on korras ja enam me kontrollis käima ei pea.
Vastust ootama jäädes ja ette tänades.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Lp.ema,
Teil on õigus- probleem on tõesti kaalus ning see teeb muret ka Teie perearstile, kes Teid Tartu Lastekliinikusse uuringutele on saatnud. Põhjuse leidmine peab tõesti toimuma nii kiiresti kui võimalik, sest seda tulemusrikkam on ravi kui seda vaja läheb. Kui laps võtab kaalus vähe juurde, siis mõtlevad arstid eeskätt haigustele, mille puhul toitained ei imendu. Kuid väikese kaalu põhjusi on palju ning õige põhjuse leidmiseks peab lastearst last nägema ja tõenäoliselt ka uuringuid tegema(vereanalüüsid, ultraheli...). Kuid uuringute määramine sõltub ikkagi sellest, mida arst Teie lapse juures tähele paneb. Hirmsad ei ole need uuringud kindlasti. Olete ju oma lapsega koos ja Tartu Lastekliinikus töötavad targad ja hellad arstid. Samas võib ka Teie abikaasal õigus olla, aga seda peab juba arst tõestama.
Edu ja julgust Teile,
lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Aastase lapse vaktsineerimine pärast haigust

Tere!

Pereõde ütles, et aastase lapse korralise vaktsineerimise võib läbi
viia ka kõige hiljem alles 1,5-aastaselt. Kui pikk võiks olla selle
vaktsineerimise aeg pärast seda, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast! Arvan, et 3 kuud on täiesti piisav aeg. Aeg sõltub aga kindlasti lapse enesetundest, tema käitumisest peale meningiidist tervenemist.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

arnold chiari malformation 1 tüüpi

Tere! Minu lapsel avastati arnold chiari malformation 1 tüüp,tal on tihti peavalud ja küsiksin kas see esimene tüüp võib minna üle 2 tüüpi arnod chiari ja kui ohtlik on see haigus?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!!
Aitäh pöördumast!
Arnold Chiari I tüüp ei lähe üle II tüübiks.
Kaasuda võivad peavalud.
Lugupidamisega
Anu Söötl

Loe edasi

Lapse areng

Tere!
Mu laps kohe 12 kuud,aga ei kõnni.
Tugede najal hakkas käima juba detsembris.
Samuti ei ei seisa ta n-ö iseseisvalt ilma toeta,laseb kohe pepuli.
Perearst ütles,et tema probleemi ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Selles vanuses laps ei peagi veel kõndima. Toe najal väga varakult kõndimine ei arenda väga hästi koordinatsiooni, mis areneb käputades. Võiksite last siiski neuroloogile näidata.
Lugupidamisega
Loe edasi

Laps köhatab

Laps juba kuu aega köhatab nii söögi ajal kui aktiivsel liigutamisel. Kui istub rahulikult siis ei köhata. Kas tegemist on tikkidega või peaks pöörduma arstile.

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimuse eest! Soovitan pöörduda arsti vastuvõtule. Tikid avalduvad eeskätt rahuolekus ja millessegi süvenemisel.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

14-kuune harjutab vale hääldusalust

Tere!

Mind paneb muretsema minu 14-kuuse tütre lalin, kus ta kasutab vale hääldualust: susistab s-i ja põristab r-i. Kõik muud häälikud on seetõttu samuti vildakad, sest hääldusalus on vale. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Kui Teile tundub, et lapse kõne-eelne areng on oluliselt muutunud ja ta ajab keelt palju suust välja, siis tuleks pöörduda laste neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega
Loe edasi

3a lapse pissimine

Kirjutas seoses oma 3-aastase pojaga.
Ta oli 1,5-aastane kui tal päeval mähkme ära võtsin ja suht kiirelt hakkas ilusti potil käima. Öösel oli mähe all. Kui oli miskit üle kahe aasta vana ja öösiti ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Meditsiini seisukohast lähtudes peaks poisslaps "kuivaks" jääma hiljemalt 6a vanuses.Nooremas vanuses une ajal nvoodi märgamist ei peeta patoloogiaks ning sellepärast Teid ...

Loe edasi

Laps lööb ennast

Tere!

Mul on mure seoses oma 2a 3kuu vanuse tütrega. Nimelt on tal komme enda pead lüüa. Viskab ennast kõhuli maha ja lööb peaga vastu põrandat (õnneks mitte küll väga kõvasti) või seisab ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Teie laps on lihtsalt oma arengu käigus avastanud meetodi, kuidas vanemate tähelepanu saada. Ärge pöörake nendele pea löömistele mingisugust tähelepanu ning mõne kuu ...

Loe edasi

Unehäired

Tere!

Mul on mure seoses minu 10 kuuse poja une häiremisega. Hommikused ja lõunauned on võimatuks läinud. Keskmine unepikkus nii hommikul kui ka lõunal on 2-3 tundi. Laps magab hetkel vaid ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Kui laps on ärkvel olles rõõmsameelne ja areneb hästi, siis ei ole vaja katkendliku une pärast muretseda. Tegemist on kindlasti ajutise probleemiga, millest laps "kasvab ...

Loe edasi

Lapsel on tikid

Tere! Poiss on 7a. Eelmisel kevadel lapsel tekkisid tikid- silmapilgutamine. Asi läks hullemaks suvel, kus mõlemad silmad hakkasid pilgutama korda mööda. Käisime neuroloogi vastuvõtul. Sain konsultatsiooni ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere !
Aitäh pöördumast!
Tikid võivad sageli kesta puberteedini, võivad lõppeda ka varem ja väikesel protsendil jäävad ka täiskasvanuikka. Väga sageli esinevad nad kuni kümnenda eluaastani. ...

Loe edasi

Lapse närvisüsteemi häired

Olen 6 aastase poisi vanaema. Meil on väga suur mure ja palume Teie abi. Laps läheb sageli närvi, tühiste asjade pärast või mõne õpetussõna pärast. Aga probleem on selles, et last pole enam võimalik maha ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Soovitan siiski pöörduda psühhiaatri vastuvõtule, sest selline mure ei kuulu neuroloogi pädevusse.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: