Lapse trombotsüütide arv 30.06.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Paluksin arvamust 1-aastase lapse vereproovi tulemuste osas (lisasin pildi analüüsidest).
Lapsele tehti 9-kuul vereproov raua määramiseks. Perearst ütles, et vereproov on korras.
23.03.2021 tekkis lapsele palavik (38,6) ja laps oli loid, kuid sõi tavapäraselt. Perearst tegi vereproovi, mis näitas, et on kerge põletik (nohu, köha vms ei olnud). Perearst palus last jälgida ja kui palavik ei alane, siis peaksime igaks juhuks EMO-sse minema. Nädalavahetusel oli endiselt kerge palavik ja käisime EMO-s, kus tehti vereanalüüsid. Arst kirjutas järgmist: Kuna kurgukaared kergelt hüpereemilised, laps köhatab üksikud korrad,
põletikunäitajate olulist tõusu ei esine, siis diagnoositud ägedat ülemiste hingamisteede viirusnakkust.
Laps taastus ruttu ja rohkem ei ole probleeme olnud.
Nüüd juunis olen märganud, et laps jõuab vähem aega üleval olla. Arvan, et asi on selles, et suhtleme rohkem ja käime
teiste lastega läbi (mida varasemalt koroona tõttu ei ole olnud). Lisaks hakkas laps nüüd kõndima. Igaks juhuks mainisin seda pereõele ja otsustati teha vereproov. Pereõde leidis, et vereproov on korras. Kui juhtisin tähelepanu sellele, et juba märtsist alates on trombotsüütide näit kõrgem (hetkel 557), siis anti meile saatekiri hematoloogi juurde. Saime hematoloogi juurde aja, kuid selleni on veel aega ja perearst ei osanud antud näite kommenteerida. Olen mures ja kardan juba halvimat.
Miks võib lapsel, kes ei ole viimasel ajal kordagi haige olnud, trombotsüütide näit kõrge olla? Kas hammaste tulek võib
siin samuti rolli mängida?
Laps on muidu rõõmus ja väga aktiivne, isu on hea (saab ka rinnapiima) ja areneb eakohaselt.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kõige sagedasem trombotsüütide kõrgema arvu põhjus on mingi infektsioon ja ilmselt see oligi märtsis nii. Mõnel puhul jääb see pikaks ajaks kõrgemaks. Kuna muus osas on vereanalüüsid korras, siis ma ei kahtlustaks trombotsüütide kõrgema arvu taga mingit haigust.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse kliinilise vere proov

Tere, 1,4 aastasel lapsel tekkis palavik mis oma tipp hetkedel oli 38.8, alandajaga läks alla 37.7 peale, öösel magades oli stabiilselt 38 ääre all, hommikul ärgates sama ja peale lõunat hakkas palavik ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Võimalik, et Teie lapsel oli haigus, mida kutsutakse" kolme päeva palavikuks" ehk väikelapse roseool ehk. exanthema subitum. Sel korral on mõned päevad kõrge palavik ilma muude haigusnähtudeta ...

Loe edasi

Trombotsüüdid kõrged

Tere

Lapsel oli eelmise aasta oktoobris ja novembris järjest mitu haigestumist ( larüngiit, 2 x kõrvapõletik) olime oktoobris ka haiglas ravil.
Novembri alguses tekkis uus kõrvapõletik, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastel on trombotsüütide kõrge arvu põhjuseks enamasti haiguste põdemine. Vahel on põhjuseks kehveresus kas raua või vitamiin B12 või folaadi puudusest või põletik organismis. Teie ...

Loe edasi

Lapsel trombotsüütide arv normist kõrgem

Tere

Lapsel, vanus 2a. 10 kuud, avastati trombotsüütide arvu tõus veres (arv 640). Laps põdes mitu nädalat kõrge palaviku ja köhaga kulgevat viirust ning igaks juhuks läksime kontrollima põletikunäitajaid. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ühekodselt vereanalüüsis leitud trombotsüütide arvu tõusu pärast ei peaks muretsema, eriti kui veel laps on rõõmus ja tunneb ennast hästi. Nakkushaiguse ajal ja ka pärast seda võib trombotsüütide ...

Loe edasi

Leukotsüütide arv veres

Tere.
11-aastasel poisil on pikemat aega peavalud, väsimus, sinikad tekivad kergelt, pisikesed punased täpid nahal. Hiljuti oli tal bronhiit, tehti vereproov, milles leukotsüütide arv oli 11.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Leukotsüütide arv 11 on bronhiidi ajal täiesti tavaline. Leukotsüüdid on valgevererakud, mille arv tõuseb bakteriaalsete haiguste ajal ja võib nii suureneda kui ka väheneda viirushaiguse ...

Loe edasi

täppverevalumid lapsel

Tere,
Probleem selline, et 1,5 aastasel lapsel tekkisid paar kuud tagasi labakätele täppverevalumid. Need kadusid umbes nädalaga ja seostada ei osanud neid millegagi. Nüüd tekkisid uuesti täppverevalumid ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Lastel on kõige sagedasemaks täppverevalumite tekkimise põhjuseks vereliistakute ehk trombotsüütide madal arv. Viimane tekib enamasti viirusinfektsiooni põdemise järgselt. Kui trombotsüütide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi