Kõhuvalud aastasel lapsel 01.06.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Laps on 14 k vana ja endiselt vaevavad teda tugevad kõhuvalud öösiti, hammaste tuleku ajal on need päris hullud, siis tihti kasutame kas no-spad või valuvaigistit. Kui hammaste tulekut pole siis tavaliselt saab enamus ööst magatud, hommiku poole rohkem vähkreb ja otsib asendit ning on kuulda et nagu pressiks. Tal on algusest peale väga tundlik seedimine olnud just gaaside osas ja kannatanud tugevate gaasivalude käes, andsime ka kõiki erinevaid gaasirohtusid, aga need ei aidanud ükski.
Olen algusest peale rääkinud sellest perearstile ja öelnud ka, et oleme pidanud kasutama no-spad ja valuvaigistit, aga arst pole väga midagi selle peale öelnud, ühtegi uuringut sellega seoses pole ka tehtud.
Vereproovid on tal korras olnud, pissib normaalselt, sööb korralikult, kakab ka normaalselt ( hammaste tuleku ajal on kaka rohekas), päeval saab gaasid ise välja ( on muidu igati rõõmus, liikuv ja aktiivne poiss), aga vahel peab ka päeval kõvasti vaeva nägema.
Kuigi muud näitajad on tal korras, siis olen ikka olnud terve selle aasta mures, et nii kõvad kõhuvalud ja endiselt pole päris välja kasvand nendest. Kas see on normaalne ning peaksime lihtsalt ootama, kui ta ühel hetkel välja kasvab valudest või peaks midagi siiski uurima?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Tähtis on, et laps võtab kaalus ilusasti juurde ja kasvab ning areneb normaalselt, see näitab, et vaatamata kõhuvalule saab laps kõik vajalikud toitained kätte. Hea on ka see, et vereanalüüsid on korras, kakamine iga päev ja normaalselt.
Gaasivalurohud sageli ei aitagi. Gaasivaludest kasvavad lapsed iseeneslikult välja ja enamasti juhtub see siis, kui lapsed liiguvad rohkem. 14-kuune laps liigub juba piisavalt, et gaasid võiksid välja tulla.
Hommiku poole ööd ongi laste uni rahutum ja nad vähkrevad rohkem voodis, teevad häälitsusi, see on ettevalmistus ärkamiseks.
Kui olete kõhuvalude pärast mures, siis peate esmalt rääkima ikkagi perearstiga, sest tema annab vajadusel saatekirja laste gastroenteroloogi konsultatsioonile.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Kas probleemiks sapipõis?

Tere
Minu lapsel tekivad alati pärast söömist kõhuvalud. Lisaks selle aasta suvest tekkisid öised öökimised. Mitte kunagi ta ei ole oksendanud, lihtsal öögib, külm higi laubal ja värisb külmast.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Probleem võib olla sapipõies, aga uuringute vastusteta ei oska ma Teie lapse haigusjuhtu kommenteerida. Kui kaebused on muutunud tugevamaks, soovitan pöörduda laste gastroenteroloogi ...

Loe edasi

Lapsel hemorroidid?

Tere! Kas on võimalik, et 2 aastasel lapsel on hemorroidid? Laps kaebab valu ja pepuaugu juures on selline väike verevilli meenutav punn, mis vahel on ka suurem. Igapäev seda ei ole. Kõhukinnisust pole ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikelastel on hemorroid väga harv nähtus, kuid seda võib esineda. Põhiline ravi on vältida kõhukinnisust ja mitte lasta potil liiga kaua istuda. Istevannid soojas vees 10-15 minutit ...

Loe edasi

punnid

tere
mul selline küsimus, minu 1 aastasel lapsel on tussu peal punased punnid Kas see on mähkmetermadiidi tunnused või on see midagi muud?Kuidas sellist asja ravida ise kodus?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!
Lapsel võib olla mähkmedermatiit. Ja nii nagu palju kordi varemgi, pean ütlema, et lööbe üle ei saa otsustada löövet ise nägemata. Löövet võiks näidata laste allergoloogile või nahaarstile. ...

Loe edasi

lastekirurgia

2,5 aastasel tütarlapsel tekkinud paremasse põlveõndlasse Bakeri tsüst.Kas tegemist võib olla reumaga?

Vastas dr Maret Eller

Lugupeetud lapsevanem!

Bakeri tsüst on tavaliselt lastel iseseisev haigus, kuid kui lapsel on kaebusi varasematele põlvevaludele, tursele, punetusele vms. ,tuleks teha vastavad uuringud.Bakeri ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: